X. Sumiversitas

Agro Napló
A SUMIVERITAS program védjegye a szakmában éppen aktuális témák boncolgatása és a fiatal szakmérnökök részére a tudás átadása. Hibrid módon, az ország 9 helyszínén kiscsoportos konzultáció keretében, online szakmai közvetítésekkel kiegészítve bonyolították az idei találkozót.

A Sumi Agro új, innovatív termékének eredményét feltáró szántóföldi kísérlet mellett a talajművelési módok gyomflórára gyakorolt hatásával, kalászos gombaölő kísérletek értékelésével, továbbá terménypiaci aktualitásokkal foglalkozott. A teljes szakmai rendezvényt megtekintheti a YouTube-on:


Beszámolónkban az újdonságokat emeltük ki.

A korai kezelés a hatékony lisztharmat ellen

A Sumi Agro az idei évben kezdte meg a – zöldítő hatással is rendelkező – MIZONA kalászos termés fungicid forgalmazását.
A piraklostrobin és fluxapiroxad hatóanyagot tartalmazó készítmény széles hatásspektrumú gombaölő szer levélbetegségek megelőzésére. A dél-alföldi régió legjelentősebb durumbúza termesztőjénél, a kiszombori Szeredi Kft.-nél végezték a Dr. Tóth Beáta kísérletvezető által vezetett 7 kezelésből álló fungicid hatékonysági kísérleteket. MIZONA és szintén a Sumi Agro forgalmazásában álló CYFLAMID gombaölő készítménnyel, továbbá ezek kombinációival végeztek kezeléseket különböző dózisokban, illetve eltérő idejű kijuttatással, választ keresve a leghatékonyabb védekezési technológiára. A hazánkban először 1960-ban detektált lisztharmat gombafertőzés átlagos évjáratokban 4–8%, súlyosabb járvány esetén akár 40% termésveszteséget is okozhat – tájékoztatott a kísérlet vezetője.

A cél elsősorban a megelőzés, amely a kiváló ellenálló képességgel rendelkező fajták, a hektáronkénti csíraszám betartása, a harmónikus tápanyagellátás, nem túl korai vetés, illetve korai fungicides kezelés esetén biztosított, amikor a gombapopuláció terjedése az állomány maximum 1%-át érinti – hangsúlyozta Tóth Beáta.
A kísérlet értékelésénél elmondta, hogy a kontroll parcellák fertőzési mértéke elérte a 35%-ot, ugyanitt a lisztharmat mellett levélfoltosság és sárgarozsda fertőzés is megfigyelhető volt. Szabó Roland, a Sumi Agro szakmai és termékmenedzsere, a kísérlet koordinátora az eddigi eredményeket kiértékelve összegezte a tapasztalatokat:

  • a megelőző kezelés kulcsfontosságú a levélbetegségek ellen,
  • a jobb időzítés fontosabb, mint a későbbi dózisemelések,
  • a megelőzés mostoha körülmények közepette is eredményesebb, mint elindult fertőzés mellett kivárni az optimális környezetet,
  • a korábban kijuttatott szóló termékek teljesítménye összemérhető a később kijuttatott kombináció tudásával,
  • a legeredményesebb beavatkozásokban a felhígulás csak május végén vált láthatóvá a zászlóslevélen megjelenő sárgarozsda által,
  • a legjobb korai kezelések csak 1–3% fertőzési nyomást engedtek 6 hét elteltével, noha kizárólag csak ez az egy kezelés történt.

Kettő az egyben: védelem és energia

Új napraforgó és kukorica talajfertőtlenítő rovarölő szer és startertrágya tartalmú készítmény bemutatására koncentrált a Sumi Agro. A TRIKA EXPERT várhatóan 2022-től lesz elérhető a piacon.

A készítményt Jáger Ferenc, a Sumi Agro fejlesztési és engedélyezési igazgatója mutatta be.

A növényvédelem egyik nagy kihívása a talajfertőtlenítés. A megváltozott talajművelési rendszerek, az időjárási tényezők és a hatóanyagok visszavonása okán a talajlakó kártevők egyre inkább nyomás alatt tartják az erre érzékeny kultúrákat. Az ellenük való védekezés jelenleg csak vetéssel egy menetben lehetséges, a kártétel észlelésekor már nincs mód a beavatkozásra. A TRIKA EXPERT a talajlakó rovarkártevők, a drótféreg és mocskospajor ellen alkalmazható starterhatással is rendelkező talajfertőtlenítő rovarölő szer. A kétkomponensű készítmény pontosan annyi lambda cihalotrint (4 g/kg) tartalmaz, mint a piacon már ismert és bizonyított ERCOLE talajfertőtlenítő rovarölő szer. A vetéssel egy menetben 10–15 kg/ha dózisban kijuttatható rovarölő szer és startertrágya tartalmú TRIKA EXPERT 7% nitrogént és 35% P2O2-t is tartalmaz. Kiemelendő a készítmény homogenitása, az egységes szemcsemérete, a jó gördülékenysége, valamint, hogy nem boltozódik. Mindezek biztosítják a pontos adagolhatóságot, a kijuttatás eredményességét.

Az engedélyeztetési vizsgálatok eredményei igazolták, hogy a TRIKA EXPERT hatékony a drótféreg és mocskospajor ellen (1., 2. ábra). Az idei nagyüzemi kukorica- és napraforgó bemutató kezelések egyértelműen megmutatták a készítmény starter hatását. A TRIKA EXPERT a kezdeti gyökérfejlődés serkentésével indukálja a gyors kelést, hozzájárulva az egyöntetű, egészséges állomány kialakulásához.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
30 éves a Sumi Agro

30 éves a Sumi Agro

Nemzetközi meghívottak, hazai termelő partnerek, kereskedők ünnepelték a közelmúltban a Sumi Agro Hungary Kft. 30. születésnapját. A magyar cég a japá...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

Digitális SUMIVERSITAS

Digitális SUMIVERSITAS

Első alkalommal rendezett online, interaktív rendezvényt a Sumi Agro Hungary Kft. A SUMIVERSITAS programsorozat az ifjabb növényvédős korosztályt igye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?