2024. április 29. hétfő Péter

Melyik gyomirtási ajánlat illeszthető legjobban a repcetechnológiánkba?

Agro Napló
A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, hiszen a tág térállású, egyre alacsonyabb tőszámú vetések őszi gyomosodására minden esetben számítanunk kell.

A ma már jellemzően 30–40 db/m2 sűrűséget megcélzó tőszámot a termelők mind nagyobb hányada veti dupla- vagy tripla gabonasoros vetésmóddal, aminek méltó „versenytársa” a terjedő szemenkénti vetésmód, ahol a repcetárcsával felszerelt és pl. 50 cm-es sortávolságra állított vetőgépekkel 15–25 db/m2-es tőszámot érünk el.

Mindkét technológiánál fontos követelmény, hogy az állományunk egyenletesen keljen, a tőszámot megőrizzük a károsítóktól, beleértve a gyommentes környezetet a repce őszi állomány záródásáig!

Dupla gabonasortávos, gyommentes állomány (Gadány, 2022.10.24.)

Szemenkénti vetésmód gyommentes csatlakozósora (Somogyvámos, 2022.10.17.)

A „vetés után–kelés előtti” (preemergens) gyomirtás aránya visszaszorult, pedig a repce számára gyommentes kelést és őszi fejlődést biztosít a legtöbb ősszel csírázó, áttelelő repcegyom ellen. A jó hatáshoz a permetezést követő 1-2 héten belül 10–20 mm bemosó csapadék szükséges, ezért főleg a csapadékosabb régiókban érdemes megfontolni. A forgatás nélküli, nedvességmegőrző lazításos talajmunkánál ügyeljünk, hogy a szalma mulcshatása ne rontsa az egyenletes gyomirtó kijuttatást. Korai vetésidő és várhatóan erős gyomnyomás esetén, a jellemzően augusztus végén vetett repcékben javasoljuk a preemergens gyomirtást, ha a nyár végi esők nagy eséllyel biztosítják a jó bemosó hatást.

A Kwizda hagyományos, jól ismert ajánlata a széles hatásspektrumú Repce Flex (0,15 l/ha Command + 2,0 l/ha Springbok) 20 ha-os kiszerelésű gyomirtási csomag. A klomazon hatóanyag galajspecialista és jelentősen erősíti a terjedő tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka- és gémorr-félék elleni hatékonyságot. A teljes kombináció hosszú, megbízható tartamhatást nyújt a székfű-félékkel, pipaccsal, széltippannal vagy a meszesebb talajokon jellemző zsombor-félékkel fertőzött táblákon. Az eltérő vízoldékonyságú három hatóanyag a talaj mélyebb rétegében is kifejti hatását, ezért jó hatékonyságú a búza árvakelés és a kapás gyomok széles köre ellen is.

Preemergens „Command+Butisan” kombináció hatása permetezési hibával a régi időkből (Pusztaberény, 2012.10.09.)

Erős tyúkhúrfertőzés a megkésett őszi posztgyomirtás következtében (Tapsony, 2022.04.17.)

A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás a legelterjedtebb a termelők körben. Nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repceállományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló talajherbicid kombinációval.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amely a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellett aminopyralid és piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2–4 leveles repcefejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúrfertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésékor azonnal végezzük el a gyomirtást, mert ellenük a csírázásgátló hatás dolgozik, a levélherbicid hatás nem elégséges. A székfű-féléket, pipacsot, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan irtja megcsúszott kezelés esetén is. Jól visszafogja az évelő acatot, szépen megoldja a búzavirág- és galajfoltokat.

Synero hatása a táblaszéli kontrollhoz képest (Kéthely, 2019.11.15.)

Synero hatása fejlett székfüvön és búzavirágon (Kéthely, 2019.11.25.)

A célzott őszi (posztemergens) gyomirtás a termelők kedvelt gyomirtási módja. A döntésüket megelőzően hasznos látniuk a szépen kisorolt állományt, a jellemző gyomösszetételt és gyomosodási mértéket. Kisebb hátránya lehet, hogy kevésbé inspirál a gyomkelés megelőzésére és a kisorolásra időzített „biztonsági” rovarölő védekezésre. Elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal, pl. orvosi zsomborral, pásztortáskával, illetve a kapás gyomokkal várhatóan erősen fertőzött területeken javasoljuk a repce 4–6 leveles fejlettségétől. A gyomok elhúzódó kelése esetén célszerű a tartamhatású csírázásgátló herbicid kombinálása. Ügyelni kell az időzítésre, a gyomok érzékeny fenológiájára és az erős takarás megelőzésére.

Célzott, 4–6 leveles repcefejlettségnél végrehajtott, hosszú tartamhatással is rendelkező gyomirtási ajánlatunk az Optimize kombináció, amely egy új, széles hatásspektrumú levélherbicid, az Optivor (halauxifen + pikloram) és a „Repc Flex” csomagból már ismert, hosszú csírázásgátló tartamhatást biztosító Springbok (metazaklór + dimethenamid) herbicidek 10 ha-os kereskedelmi csomagja! Az Optivor osztott dózisú alkalmazási lehetősége és a Springbok rugalmas kijuttathatósága kiváló alkalmazkodási lehetőséget ad az indokolt dózisok és a permetezési időpontok optimális megválasztásához. Rovarölő szerekkel keverhető. A szelektív egyszikűirtó és az őszi tebukonazolos fungicid kezelést, a Wuxal lombtrágyázást azonban tervezzük külön kombinációban, mert túlzott adjuváns segédanyagok is befolyásolják a gyom­irtó szerek viselkedését.

Pipacs elleni felülkezelési kényszer (Somogyvámos, 2022.)

Erős zsombor fertőzött táblarész (Pusztaberény, 2012.)

A felülkezelések fontos része az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés általában szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Jól ismert, a technológiába könnyen beilleszthető ajánlataink a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim).

A preemergens Repce Flex a korai posztemergens Synero és a célzott őszi gyomirtási módra kínált Optimize kombinációnk kínálatával minden termelői igényre és gyomirtási helyzetre van hatékony megoldásunk! Megrendelhetők a piretroid típusú, Fentrol rovarölő szerünkkel közösen „Protect”, illetve az őszi fómás betegség elleni tebukonazol hatóanyagú Fezan gombaölő szerrel is kiegészítve „Complete” kereskedelmi csomagokban, kedvezményes áron.

A szakmai együttműködésért, további információkért
keresse bizalommal a Kwizda szaktanácsadó képviselőit!

  Fehér Tamás
szakmai fejlesztő
Kwizda Agro

A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hikari – válasz a magas energiaárakra

Hazánkban a napraforgót és a repcét deszikkálják a termelők a legnagyobb felületen. A napraforgót a vetésterület kb. 30–40%-án, időjárástól függően, k...

Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!