Hogyan válasszunk gyomirtási módot és gyomirtó szert a repcében?

Agro Napló
A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, hiszen a tág térállású, egyre alacsonyabb tőszámú vetések őszi gyomosodására minden esetben számítanunk kell. Eltérő termőterületeinket eltérő gyomflóra jellemzi, de az őszi gyomosodás, majd a tavaszi élőhely-, tápanyag- és vízért való versengés a kapás kultúrákhoz hasonló terméskieséssel fenyeget.

Az idei Terepszemle összehasonlító kísérletünkben a gyomirtás + fungicid kontroll parcellánk 38% terméskiesést szenvedett a legközelebbi fungicid kontroll parcellánkhoz képest, ami hektárra vetítve 1,7 t/ha terméskiesést modellez ebben az esetben!

Eltérő vetésidejű, szemenkénti vetésű gyomirtott kísérleti parcellák ősz végén (Kwizda Terepszemle, 2021.11.29.)

Egymás melletti gyomirtatlan és gyomirtott parcella az érés elején (Kwizda Terepszemle, 2022.05.24.)

A „vetés után-kelés előtti” (preemergens) gyomirtás a repce számára gyommentes kelést és őszi fejlődést biztosít a legtöbb ősszel csírázó, áttelelő repcegyom ellen. A csírázás- és növekedésgátló talajherbicidek és kombinációik hatásához 10–20 mm bemosó csapadék szükséges. A forgatás nélküli, nedvességmegőrző lazításos talajmunkánál ügyeljünk, hogy a szalma mulcshatása ne rontsa az egyenletes gyomirtó kijuttatást, ne legyenek a repce kelését is negatívan befolyásoló erősen szalmás „kombájn-alják” a kész magágyon.

Preemergens ajánlatunk a széles hatásspektrumú Repce Flex (0,15 l/ha Command + 2,0 l/ha Springbok) 20 ha-os kiszerelésű gyomirtási csomag, amely kiváló választás a csapadékosabb régiókban, az átlagos vagy jó adottságú, de erősen gyomos termőhelyekhez. A klomazon hatóanyag galajspecialista és jelentősen erősíti a terjedő tyúkhúr, pásztortáska, tarsóka- és gémorr-félék elleni hatékonyságot. A 400 + 400 g/ha kijuttatott metazaklór + dimethenamid hatóanyagok együttesen hosszú tartamhatást nyújtanak a székfű-félékkel, pipaccsal, széltippannal vagy a meszesebb talajokon jellemző zsombor-félékkel fertőzött táblákon. Eltérő vízoldékonyságuknak köszönhetően a talaj szélesebb rétegében fejtik ki hatásukat, ennek köszönhető a búza árvakelés, valamint a nem áttelelő kapás gyomok – pl. libatop, parlagfű – elleni jó mellékhatásuk.

A kelés utáni (korai posztemergens) gyomirtás nagy előnye, hogy a termelő a már kisorolt repceállományban, a biztonságos kelés tudatában és akár az első rovarölő védekezésekkel kombinálva végzi el a gyomirtást levélherbicid és csírázásgátló herbicidek gyári- vagy tankkombinációjával. Ilyen esetben fontos a szikleveles gyomfajok felismerése, mivel pl. a pipacs, a pásztortáska, de kiemelten a zsombor-félék vagy a nem véletlenül terjedő tyúkhúr is csak rövid ideig, a megjelenésük idején érzékenyek. A speciális levélherbicidek hatásspektruma szűkebb és tartamhatás híján célszerű ezeket csírázásgátlókkal kombinálni, hiszen az időjárástól függően a repce sorzáródásáig több hullámban is kelhetnek a gyomfajok.

Korai posztemergens ajánlatunk a Synero, amelyben a jól ismert csírázásgátló metazaklór mellett az aminopyralid és a piklorám levélherbicid hatóanyagokat tartalmaz. Kijuttatását kisorolástól a 2–4 leveles repce fejlettségig javasoljuk, a kétszikű gyomok tömeges keléséhez időzítve. A keresztesvirágú zsombor és pásztortáska, valamint a tyúkhúrfertőzött területen fontos, hogy az első szikleveles egyedek megjelenésekor azonnal végezzük el a gyomirtást, hogy ellenük a kombináció csírázásgátló hatása domináljon. A székfű-féléket, veronika-féléket, mezei violát, valamint a korán megjelenő széleslevelű kétszikűeket megbízhatóan irtja megcsúszott kezelés esetén is, azok 4–6 valódi leveles állapotáig.

A célzott őszi (posztemergens) gyomirtásokat elsősorban a nehezen irtható gyomfajokkal fertőzött területeken és fejlettebb, 4–6 leveles repcefejlettségtől alkalmazzuk. A gyomok elhúzódó kelése esetén ilyenkor is célszerű a tartamhatású csírázásgátlók kombinálása. Hátránya a késői gyomirtásoknak, hogy a gyomok részben takarásban lehetnek, illetve egyes gyomfajok érzékeny fejlettségi állapotát lekéshetik. Célzott levélherbiciddel kombinálva a csírázásgátló ajánlatunk a Springbok 2 l/ha dózisban. Önálló kétszikűirtó felülkezelést inkább a preemergens vagy korai posztemergens gyomirtás szükség esetén történő kiegészítésére tervezzünk.

A célzott őszi gyomirtások fontos szegmense az egyszikűek elleni graminicidek, mivel a vízmegőrző, forgatás nélküli talajelőkészítés szinte biztosan szükségessé teszi a szelektív egyszikűirtók használatát. Gyakran kétszer is be kell avatkozni, így a Kwizda mindkét ajánlata fontos a repcetermelők számára. A kalászos árvakelés és a legtöbb magról kelő egyszikű gyomok ellen a „fop-típusú” Fitofop (quizalofop) és a „dim-tipusú” Select Super (kletodim) egyaránt megfelel. Száraz őszi időjárás esetén a magasabb engedélyezett dózisokat célszerű használni vagy várni a növekedésgátló hatás kifejtéséhez kedvezőbb körülményekre. Fontos újabb tapasztalat, hogy a vékony és erősen viaszos levelű, néhány megyében terjedő olaszperje és csenkesz-félék kevésbé érzékenyek. Ellenük a Select Super hatékonyabb és biztosan kétszeri védekezést igényelnek, külön figyelemmel a minél kedvezőbb külső körülményekre!

Alábbi táblázatban bemutatjuk a Kwizda repce gyomirtószereinek teljes kínálatát és a legjellemzőbb repce gyomnövények elleni hatásspektrumukat.

A Repce Flex és a Synero gyomirtásaink az idei évben is megvásárolhatók a piretroid típusú, Fentrol rovarölő szerünkkel „Repce Flex Protect” és „Synero Protect” elnevezésű kereskedelmi csomagban, illetve az őszi fómás betegség elleni tebukonazol hatóanyagú T-rex gombaölő szerrel is kiegészítve a 20 ha-os „Repce Flex Complete”, illetve a 10 ha-os „Synero Complete” technológiai csomagokban.

A Kwizda Agro az őszi repce növényvédő szer és lombtrágya kínálataival és a területi képviselők szakmai tapasztalataival és szaktanácsadásával igyekszik hozzájárulni a következő évi sikeres technológiákhoz.

Fehér Tamás
Kwizda Agro
növényvédelmi szakmérnök,
Terepszemle szakmai vezető

A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Hogyan tovább őszi káposztarepce?

Az éghajlatunk átalakulása szemünk elött zajlik le. A meteorológiai mérések kezdete óta nem volt ilyen aszály hazánkban, mint az idén. Hatását, követk...

Víz, ami kincs

Víz, ami kincs

A 2022. év tavasza és nyara durván bizonyította, hogy hazánkban a növénytermesztésben minimum tényező a csapadék, a növények által a talajból felvehet...

Ősszel az ősziek ellen

Ősszel az ősziek ellen

Az elmúlt években jómagam is számtalan szakcikket olvastam különböző elektronikus és nyomtatott sajtóban, ami az őszi kalászosok őszi gyomirtásával vo...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!