FLAVO PLANT alkalmazása az őszi káposztarepcében

Agro Napló
A repce növényvédelmében a gombabetegségek elleni védekezéshez képest fontosabb a gyomirtás, és még inkább a rovarkártevők által okozott problémák megelőzése. Ugyanakkor a lendületes fejlődésű, jó vitalitású állomány, nagyobb tartalékai miatt, ellenállóbb a kártevőkkel szemben is.

Az enyhe tél eredményeképpen a nyugalmi periódus elmaradt. A növények élettevékenységei folyamatos tápanyag- és energiaigényt generáltak. Kielégítésük, azonban a hideg talajok és az optimálistól erősen eltérő fényellátottság miatt akadályoztatott volt. Fokozottan jelentkezik a probléma ott, ahol a kis káposztalégy kártétele miatt a gyökerek tápanyag-szolgáltató képessége sérült.

A kialakult állapot szakszerű megoldása érdekében gondoskodni kell a növények táplálásáról és kondicionálásáról.

Hogyan segíthetjük a Flavo Planttal a repceállományunk kondicionálását?  

A tavaszi regulátorozással egy menetben érdemes kijuttatni 0,6–0,8 l/ha dózisban. A gombaölő hatású regulátor hatékonyságát nagyban elősegíti a kétfázisú diszperz rendszerű Flavo Plant. Mit jelent ez a gyakorlatban? A Flavo Plant jól kötődik az erősen viaszos repce leveléhez és a kiadagolt gombaölő szer bejutását is fokozza. Erős kontaminációja révén az aktív fiziológiás állapotot sokáig fenntartja. A hosszú hatástartam alatt a növényben lejátszódó növényélettani folyamatok számunkra kedvezően alakulnak, megteremtődnek a potenciálisan nagy termés feltételei.

A rejtett zöldbimbós állapotban elvégzett lombtrágyázással egy menetben 0,6–0,8 l/ha dózisban kijuttatva a táp­anyagok hatékonyabb felvétele mellett biztosíthatjuk az állomány higiéniáját. Megelőzhetjük az alternáriás, fehérpenészes, fómás és lisztharmatos fertőzések kialakulását.

A virágzás első harmadában önmagában kijuttatott 1 l/ha dózisú Flavo Plant az elmúlt évek tapasztalatai alapján az üzemi felhasználásban általánosan elfogadott szintetikus gombaölő szerekhez képest 6–8%-kal növelte a hozamokat. A termékenyülésre gyakorolt erőteljes hatása miatt legkésőbb ebben a fenofázisban illesszük a technológiába! Már csak amiatt is, mert ez a kezelés az érés fázisában jelentkező kései lisztharmat fertőzés kialakulását megakadályozta, az üzemi kezelésekkel ellentétben. Ebben a kritikus időszakban a Flavo Plantot alkalmazva, méhekre veszélyes kereszthatások kockázata nélkül védekezhetünk a kártevők és kórokozókkal szemben. A készítmény méhekre nem jelölésköteles, ezért a növényvédelmi technológiákat betartva, virágzásban és nappal is kijuttatható.

Csapadékos nyárelő esetén a becőormányos és becő szúnyog elleni védekezéssel egy menetben kijuttatott Flavo Plant-kiegészítéssel megelőzhetjük a becők felülfertőződését anélkül, hogy az élelmezés egészségügyi várakozási idő betartásával gondunk lenne.

Összefoglalva a felhasználói tapasztalatokat megállapítható, hogy a tavaszi kezelések során kijuttatott Flavo Plant hatására nőtt a termésátlag és az olajtartalom. A regu­látor hatású szintetikus fungicid kezelést követő használatával hatékonyan megvédhetjük az állományt a nagy termésveszteséget okozó gombabetegségekkel szemben is. Alátámasztja ezt az is, hogy a kezelt részek hozama minden esetben felülmúlta a tisztán kémiai kontrollt. A komplex élettani hatás egy tartós gombaölő képességgel társul, biztosítva ezzel növényeink megfelelő védelmét.

Építsen fenntartható technológiát, tervezzen hosszú távra!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van dolgunk a repcében!

Van dolgunk a repcében!

A repcetermesztésben alapvető fontossággal bír a jól megtervezett alaptrágyázási technológia. Ennek során a foszfor és a kálium teljes mennyisége mell...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!