Provokatív kísérletek a Kwizda Terepszemlén

Agro Napló
A Kwizda Terepszemle kísérletek küldetése a nagyüzemi gyakorlat reprezentálása kukorica-, napraforgó-, repce- és kalászos kultúrákban. Felsőnánán száz négyzetméteres mezoparcellákon kísérleteznek immáron hetedik éve összesen több, mint 10 hektár területen. A legfontosabb kezeléseket nagyobb ismétlésszámmal állítják be az azonos parcellák véletlenszerű elhelyezésével. A szakmérnökök célja ezáltal a szántóföldi növénytermesztés eredményességét javító technológiai elemek minél jobb megismerése és a hasznos információk technológiába integrálása.

Provokatív módon, repce előveteménnyel tesztelték idén a Kwizda startertrágya-technológiájának eredményességét kukoricában és napraforgóban. Mint azt Fehér Tamás, a terepszemle fejlesztője elmondta, nagyüzemi viszonyokat jobban tükröző, 100 m2-es mezoparcellákon, 3–6-szoros ismétlés mellett végezték a méréseket és az adatfeldolgozást, azért, hogy minél hitelesebben mutathassák meg, hogyan eredményez plusz 500 vagy akár 1500 kg hozamot a Kwizda technológiája.

A korán elvetett napraforgó és a kukorica – már csak az elővetemény okán is – táp­anyaghiányos állapotban, gyengébb keléssel indult, emellett a hideg és a csapadékos időjárás is hátráltatta a fejlődést. A Pannon Starterrel kezelt parcellán viszont jól látható a stabil kelésből adódó fejlettebb állomány. A megfelelő tápanyagfelvétel ellensúlyozta a stresszhatásokat, nem lilulnak a levelek, nem jelentkezik anticiánosodás – értékelte a látottakat Pincehelyi Zoltán, a terepszemle vezetője, a terület tulajdonosa.

A Pannon Starterrel kezelt állományban (balra) a levelek nem lilulnak

E foszfor- és cinktartalmú mikro­granulált starter műtrágya a gyors kezdeti fejlődést és intenzív gyökeresedést segíti elő. Közvetlenül a gyökér mikrokörnyezetébe kijuttatva a növény fejlődési ütemének megfelelően biztosítja a tápanyagokat.
A felsőnánaihoz hasonló alacsony foszfortartalmú talajon, illetve olyan esetekben javasolják, amikor a talajból a foszfor felvétele korlátozott (hideg talajok, magas agyagásvány tartalom, kötött talajok, foszforhiányra érzékeny hibridek és a korai vetés).

A Kwizda másik ütőkártyája a kalászosban és kukoricában vetéssel egy menetben kijuttatható Pannon Starter Vital, amely magas P-tartalmú műtrágya és tápanyag-me­tabolizáló baktérium biopreparátum keveréke. Ez a készítmény a hatékony N-kötés és P-mobilizálás mellett segíti a talaj klorofenoljainak bontását. A magas P-Zn hatóanyag-mennyiségek és harmónikus arányuk biztosítja az erőteljes gyökérnövekedést, a megfelelő auxinszintézist.

Erőteljesebb gyökérzet a Pannon Starter Vital-lal kezelt kukoricában

A Kwizda-technológia szintén meghatározó eleme a Pannon Starter Perfect Pro. A készítmény a növények korai fejlődési fázisában a tápanyagok (P, Zn) biztosítása mellett napraforgóban a Sclerotinia primer fertőzésének, kukoricában a Fusarium okozta megbetegedések megelőzéséért felel. A készítmény Trichoderma-t tartalmaz, amely a gyökérrendszer kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozók ellen.

Pannon Starter Perfect Pro-val kezelt egészséges állomány

A Kwizda Terepszemle újdonsága a napraforgó szklerotinia primer fertőzése ellen védelmet biztosító, Trichoderma törzset elsőként tartalmazó biológiai talajfungicid, a Xilon volt. A Xilon a kórokozókra és a növényre egyaránt hat: a gyökér kolonizálásával védi a növényt a talajból fertőző kórokozóktól, ezáltal jobb lesz annak tápanyag- és vízhasznosítása is.

A Trichoderma enzimeket is termel, melyek a kórokozó gombák szaporodását gátolják. Parazitálja a kórokozók gombafonalait és kitartóképleteit. Indukált rezisztenciát vált ki a növényben, melynek hatására a lombleveleken történő fertőzésekkel szemben ellenállóbbakká teszi. Fungicid hatása mellett kedvezően hat a gyökérfejlődésre, a növények korai fejlődési erélyére, fotoszintetikus aktivitására. Egészségesebb, robusztusabb, az abiotikus stresszhatásokat jobban tűrő lesz az állomány.

A Xilon védelmet biztosít a szklerotinia primer fertőzése ellen napraforgóban

Barna Sándor kereskedelemi igazgató a látottakat összegezve kiemelte: a Kwizda Terepszemlén bemutatott innovatív technológiai sor is jól reprezentálja, hogy a zöld irányelvekkel összhangban álló biológiai növényvédő szerek fejlesztésére nagy hangsúlyt fektető Kwizda válaszai megvannak az időjárás-változás és a hatóanyag-kivonások okozta kihívásokra.

-ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Propulse – a gyakorlatban bizonyít

Jelentős szántóföldi kultúráink betegségek elleni védelme kezdődik el a napokban. A repce, a napraforgó és a kukorica is abba a fejlődési szakaszba ér...

Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!