2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A szokatlanul csapadékos időjárás Pest megyét sem kímélte

Agro Napló
Amitől már az elmúlt években elszoktunk, annak az ellenkezője zúdult az országra, így Pest megyére is, minden előnyével és hátrányával egyaránt.

Az mindenképpen elmondható, hogy az előző évek során a talajaink vízkészletei igencsak megcsappantak, melyek ebben a meglehetősen csapadékos időjárásban most feltöltődtek, így a természetnek is lehetőséget adva a regenerálódásra. Sajnos ennek a nagy mennyiségű csapadéknak az áldásos hatását jelenleg nem érezzük, de egy jövőbeni aszályos időszak alkalmával még jól jöhet kultúrnövényeink számára, viszont hozzá kell tenni, hogy az elmúlt időszakban a hirtelen lehullott nagy esőzések feladják a leckét a Pest megyei gazdálkodóknak is.

A napraforgó állományok tekintetében idén a természetes beérésre csak kevés esetben lehetett számítani, ezért a gazdák általánosságban alkalmazták az érésgyorsító, illetve a deszikkáló kezeléseket.
Az elmúlt időszak kiadós esőzései igencsak megnehezítették a kezelések végrehajtását, valamint a használt szerek sem tudták hatásukat teljes mértékben kifejteni. Nagyon sok volt továbbá, a kórokozóktól (szklerotinia/peronoszpóra) fertőzött állomány, melyek esetében a károkozás csak betakarítás után derült ki.

A termésátlagok tekintetében kijelenthető, hogy az eddig betakarított tételek gyengén szerepeltek, mivel először a fertőzöttebb és gyenge hozammal kecsegtető táblákat takarították be, kármentés végett. Ezekben a kultúrákban akár 50%-os terméskiesés is előfordult, valamint a betakarítás is az optimálisnál jóval magasabb nedvességtartalom mellett került elvégzésre, ami megint csak a gazdák költségeit fogja gyarapítani a szárítás során.

A kukorica állományoknak is sok volt már ez a vízmennyiség, ennek következtében a silózást csak késve (körülbelül 2-3 héttel később) tudták megkezdeni a gazdák, magas víz- és alacsony szárazanyagtartalom mellett. A termésátlagok viszont kiválóak, akadnak táblák, ahol a hozamok az 500 t/ha-t is elérik. A szemes kukorica állományok szemrevételezésre is szép képet mutatott. Minőség tekintetében már árnyaltabb a kép, mivel az előrejelzések alapján a fuzárium fertőzés egyes fajtáknál elég erősen jelen van, toxinttartalom viszont csak a betakarítás után lesz nyilvánvaló.

2014-ben is a legeredményesebb és legsikeresebb növényünk a repce volt, ebből kifolyólag mindenki időben el szerette volna vetni, amit, mint tapasztaltuk, az időjárás igen megnehezített. Jelenleg a kérdés az, hogy az időjárás mennyire tudja kompenzálni ezt a késedelmet.
A több részletben elvetett repceállományok gyomirtási és növényvédelmi munkái nagyrészt megtörténtek, melyet a csapadékos időszak utáni jó időjárás mellett gyorsan el lehetett végezni. A mihamarabbi gyomirtás az állományok szempontjából is igen fontos, mivel a gyomok a csapadékos és hideg éjszakákon is nagy intenzitással fejlődnek. A megfelelő rovarvédelemre is muszáj odafigyelni, mivel idén sok a bolha kártevő és rengeteg repcedarázs települ át a szomszédos árvakelésekből az újonnan kikelő kis repcenövényekre, ahol lerakja petéit és az ezekből kikelő álhernyók igen nagy károkat tudnak okozni a levélfelület lerágásával. Ezek ellen célszerű lassú hatástartalmú (klór-pirifosz) szerekkel védekezni. Viszont ki kell emelni, hogy megjelent egy „új” kártevő is, a spanyol csiga. Ez rejtett életmódot folytat, így a kártétel főleg éjjel jelentkezik, és ekkor károsít a levélzet lerágásával.

Az őszi talaj-előkészítési munkák is döcögve haladtak a sok csapadék és a telített talajok végett, de az utóbbi napok jó időjárása ezt is felgyorsította. Az is elmondható, hogy sok esetben a munkák megkezdése előtt totális gyomirtást kellett végezni, hogy a talaj-előkészítést meg lehessen kezdeni és művelhető legyen a terület.

A GabonaMarket.hu adatai szerint a termények tekintetében a
következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok) alakultak ki Pest megyében:

 


Dózsa Gergely László

GabonaMarket.hu

A cikk szerzője: Dózsa Gergely László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!