Különösen csapadékos volt a december

Különösen csapadékos volt a december

Agro Napló
Évszázados távlatban a tizedik legcsapadékosabb. A középhőmérsékletet tekintve viszont nagyon enyhe hónapon vagyunk túl.

Tavaly decemberben országos átlagban 83,9 milliméter eső esett, ami a 45,6 milliméteres átlagot 84 százalékkal haladja meg, és ezzel a tizedik legcsapadékosabb december lett 1901 óta – derült ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. elemzéséből.

A legtöbb – 150 milliméter körüli – havi csapadékot a Dunántúli-középhegység térségében, a legkevesebbet – 50 milliméter alatt – a Bükktől északra mérték.

A tavalyi év utolsó két hónapjában országosan az előzetes adatok alapján 190,9 milliméter csapadék esett, ami a harmadik legnagyobb érték a 20. század eleje óta, csak 1965-ben (196,1 milliméter) és 1952-ben (207,1 milliméter) volt ennél több a november-decemberi kéthavi csapadékmennyiség Magyarországon.

A tavalyi év decemberének középhőmérséklete országos átlagban 2,7 Celsius-fok volt, ami 2,2 fokkal haladja meg az 1991-2020-as évek átlagát. A hónap első harmada még a szokásosnál is hidegebb volt, majd december második fele rendkívül enyhe időt hozott, és összességében nagyon enyhe decemberen vagyunk túl – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Az ország déli felén általában meghaladta a 3 fokot, helyenként a 4 fokot is elérte a középhőmérséklet, míg fagypont közeli havi átlagérték csak az Északi-középhegység térségében fordult elő.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A jövő héten akár hó is hullhat

A jövő héten akár hó is hullhat

Az elmúlt hetekben az Alföldön kissé megtorpant a talajok feltöltődési folyamata, főként nyugaton, északnyugaton hullott csapadék. Most már azonban or...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!