A múlt héten volt a valaha mért legmelegebb hét a Földön

Agro Napló
Július 6., csütörtök volt az eddigi legmelegebb nap, 17,08 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel.

A július 3. és 9. közötti volt a valaha világszinten mért legmelegebb hét – közölte az ENSZ meteorológiai szervezete hétfőn, miután több napi hőmérsékletrekord megdőlt.

„Az előzetes adatok szerint ez volt a világban a valaha mért legmelegebb hét” – tudatta a Meteorológiai Világszervezet (WMO) a júniusi hónap után, amikor szintén rekordok dőltek meg az emberi tevékenységek kiváltotta általános felmelegedés, valamint az El Niño meteorológiai jelenség első hatásai miatt.

A hőmérsékletek rekordokat döntenek a szárazföldön és a tengereken egyaránt, „potenciálisan pusztító hatásokkal az ökoszisztémákra és a környezetre” – közölte a WMO.

„Ismeretlen területen járunk, és számíthatunk arra, hogy újabb rekordok dőlnek meg, ha az El Niño-jelenség tovább fokozódik, és a hatásai 2024-ben is érezhetők lesznek” – közölte Christopher Hewitt, a WMO éghajlatkutató szolgálatának igazgatója.

Az El Niño a Csendes-óceán trópusokon fekvő keleti részén a vízfelszín hőmérsékletének emelkedésével kapcsolatban kialakuló éghajlati jelenség. A WMO szerint az idei El Niño mindazonáltal „legalábbis mérsékelt intenzitással folytatódik majd” – értesült a HVG cikkéből az Agro Napló.

Az Európai Unió Föld-megfigyelési programja, a Kopernikusz az AFP francia hírügynökséggel közölte, hogy július 6., csütörtök volt a legmelegebb nap 17,08 Celsius-fokos átlaghőmérséklettel, ami a tudósok szerint elhanyagolható 0,02 Celsius-fokkal, illetve 0,01 Celsius-fokkal haladta meg a szerdait, illetve péntekit.

Ez a hallatlanul magas hőmérséklet-sorozat július 3-án kezdődött (16,88 Celsius-fok), megdöntve a korábbi, 2016. augusztusi rekordot. Az volt a Kopernikusz által valaha mért legmelegebb év.

(Forrás: HVG)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!