2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Komárom-Esztergom megyében sem „felhőtlen a helyzet”

Agro Napló
Az igen csapadékos nyár, illetve az elmúlt napokban lehullott, a sokévi átlagot jóval meghaladó csapadékmennyiség Komárom-Esztergom megyében is fokozott odafigyelést igényel az állományok kezelését illetően.

A napraforgó kultúrák (kb. 11 ezer ha-on) deszikkálása már Komárom-Esztergom megyében is elkezdődött, de hozzá kell tenni, hogy mindezt a megszokottnál jóval nagyobb víztartalom mellett végzik jelenleg a gazdák! Egyrészt muszáj védekezni a meglehetősen elszaporodott gyomok ellen (parlagfű mivel a gyomirtó szerek a lehullott nagy mennyiségű csapadék következtében már nem tudják kifejteni az elvárt hatást, ezért célszerű is gyomirtó hatású deszikkáló szereket alkalmazni. Másrészt pedig a növényeket védeni kell a gombabetegségek (tányérrothadásos megbetegedések, szklerotínia stb.) további kártételétől, így nem lehetett tovább várni a kezeléssel melyet javasolt a maximum dózisban kijuttatni a hatásfokozó készítményekkel együtt. Meg kell még jegyezni, hogy a rovarkártétel sem elhanyagolható, főleg a gyapottok bagolypille hernyójáé.

Azon kultúrák, ahol a termelők elvégezték a kétszeri gombaölő szeres kezelést, jó állapotban vannak és a hozamok is jónak ígérkeznek.

A kukorica (kb. 28 600 ha) tekintetében sem felhőtlen a helyzet, de azért kedvezőbb, mint a napraforgó állományokat illetően. A megyében megkezdődött a silókukorica betakarítása, a zöld tömeggel nincs probléma, sőt nagyon jónak mondhatóak a hozamok, de a magas víztartalom nehezíti a silózás folyamatát. A már annyiszor említett csapadékos és ennek következtében igen párás időjárásnak „köszönhetően” erős a fuzáriumos megbetegedések jelenléte, valamint a rovarkártétel (kukoricabogár, gyapottok bagolypille hernyója) is jelentősebb, mint az előző években. Amennyiben a gondos gazdák minden kezelést időben és a kellő dózisban elvégeztek, abban az esetben a hozamok biztatónak tűnnek.

Komárom-Esztergom megyében elkezdődött a burgonya betakarítása, de e növény esetében is okozott problémákat az időjárás. A gombabetegségek (fitoftóra, alternária) erőteljes jelenléte következtében nehéz volt az egészséges lombozat megtartása, de amennyiben ez sikerült a hozamokban ez meg is fog mutatkozni. Hasonló a helyzet a cukorrépa tekintetében is, de a megfelelő hozamok eléréséhez itt is szükség van a lombozat egészségesen tartására, gombaölő (lisztharmat, peronoszpóra ellen) kezelésekre.

El kell még mondani, hogy a szőlőültetvényeket is megviseli a csapadékos, párás időjárás, főleg a lisztharmatfertőzések okoznak nagy problémát, mely kialakulásának a már említett tényezők mellett a hideg éjszakák is kedveznek.

Ami a vetéseket illeti, eddig csak a zöldtrágyák vetése történt meg, ahol a mustár az uralkodó növény. A repce talajelőkészítése az időjárás függvényében halad előre, de a vetés ez idáig nem számottevő, inkább csak próbálkozások vannak.

A GabonaMarket.hu adatai szerint a termények tekintetében a következő piaci árak (felvásárlási ajánlatok), illetve tendenciák (2013 júliusa óta) alakultak ki Komárom-Esztergom megyében:

Kukorica és őszi búza tekintetében portálunkon július és augusztus hónapban nem kínáltak fel tételeket eladásra, illetve vételi szándékot sem jeleztek.

 



Dózsa Gergely László

GabonaMarket.hu

 

A cikk szerzője: Dózsa Gergely László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megbízható őszi kalászosok

Megbízható őszi kalászosok

A Galldorf Zrt. és az Agrár-Auditker Kft. stratégiai partnere az Isterra Magyarország Kft. Együttműködésünk célja a francia Florimond Desprez vállalat...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!