A tejtermelés növelésének természetes útja

Agro Napló
A tejtermelésben érdekelt szakemberek célja, hogy az állományuk genetikai képességét maximálisan és gazdaságosan kihasználják és e cél érdekében legújabb tenyésztési, takarmányozási és tartástechnológiai módszereket kell alkalmazniuk.

A takarmányozás területén a kiváló minőségû tömegtakarmányokon túl, ami a kérődzők részére a legfontosabb, olyan kiegészítőket kell alkalmazniuk, amelyről mind kutatási és gyakorlati eredmények bizonyították, hogy gazdaságosan növelik az állomány teljesítményét. Az utóbbi időben mind nagyobb érdeklődés mutatkozik a termelők és feldolgozók részéről az olyan takarmány kiegészítők iránt, amelyek természetes eredetûek és környezetbarátok. A legtöbb kis mennyiségben etetett kiegészítő célja, hogy a bendőben található baktériumok, protozoák, gombák és élesztők mûködését úgy befolyásolja, hogy az előnyös legyen aktivitásukra, mivel a  kérődzők emésztésében ezeknek kimagasló szerepe van.

A bendőben található élőlények aránya a következő:

                                   50-60 %  / 630 fajta /              bendőbaktérium

                                   40-45 %  /30 fajta /                 protozoa

                                   3-8   %  / 14-15 fajta /             gomba

                                   0.1-0.2 %                                  élesztő

A termelők részére nagyon sok kiegészítőt ajánlanak a forgalmazók, amelyek hatásmechanizmusa hasonló elvekre épül.

Ilyen kizárólag állati takarmányozásra kifejlesztett kiegészítő az AMAFERM amely az Aspergillus oryzae többlépcsős fermentációjának eredménye.

Az AMAFERM közvetlen hatással van a bendőben található anaerob gombákra és közvetett hatással van a bendő mikrobákra. A kutatási eredmények egyértelmûen bizonyították, hogy a bendőben található gombáknak, amelyek jelentős mennyiséget képviselnek a bendőben központi szerepük van a rost emésztésben, ugyanis csak a gombák képesek arra, hogy fizikailag feldarabolják a rostalkotókat. Az AMAFERM  fő célja a gombák aktivitásának növelése, ezen kívül növeli a rostemésztő enzimek mennyiségét a bendőben, növeli a bendőben található összes-, valamint a celluláz bontó baktériumok számát. Ennek köszönhetően az AMAFERM hozzáférhetővé teszi a takarmány nyersrost tartalmát a nagyobb számú cellulózbontó élőlények számára és így javítja a tömegtakarmányok kihasználását.

Az AMAFERM  etetésével  kedvezőbb pH -t  tudunk biztosítani a bendőben, ami az ott található mikroflóra szempontjából szintén előnyös. Magasabb bendő pH elősegíti a megfelelő bendőmûködést és csökkenti az alacsony bendő pH okozta anyagforgalmi megbetegedéseket 

Összességében elmondhatjuk, hogy az AMAFERM hatása kedvező. Kutatási valamint gyakorlati eredmények bizonyítják, hogy a kérődző állatok takarmányozásában jelentős szerepe lehet a jövőben. A tejtermelésre vonatkozó eredmények azt mutatják, hogy a laktáció első időszakában a tejtermelés gazdaságosan növelhető az AMAFERM etetésével.

Az AMAFERM etetésének adagja:

                        Tejelő tehén                                        3-5 g

                        Előkészítő tehén                                  3-5 g

                        Szárazonálló tehén                             3-4 g

                        Borjak                                                    1-2 g

Az AMAFERM-et forgalmazza a Vivamix kft. Győr Bajcsy-Zs. 27. Tel: 96-550-620

A cikk szerzője: Nagy Vencel

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!