A Gabonakutató bőtermő kalászosai

Agro Napló
A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek szélsőséges körülmények között is kiváló termőképességről tesznek tanúbizonyságot, ugyanakkor minőségi felhasználásra is alkalmasak. Széles körű portfóliónkban az őszi búza mellett igaz ez durum- és tönkölybúza, tritikálé-, árpa- és zabfajtáinkra is.

BŐTERMŐ, STRESSZTŰRŐ MALMI BÚZÁINK

A GK ARATÓ középérésű, szálkás és az aszályos körülményekhez is kimagaslóan alkalmazkodó fajta. Szárszilárdsága kitűnő, jól bokrosodik, igen produktív. Szuperintenzív búza, terméspotenciálja kiugróan magas, a fajta termesztői optimális üzemi körülmények között nem ritkán 10 tonna szemtermést takaríthatnak be. Kiváló általános alkalmazkodóképességgel rendelkezik, nagy terméspotenciálját szélsőséges körülmények között is kihasználja. Növényvédelmi szempontból a sárgarozsdával szembeni ellenálló képessége érdemel figyelmet. Szemtermése a N-ellátottságtól függően 12–14% nyersfehérje-tartalommal rendelkezik.

Kiváló termőképességű fajta a GK SZILÁRD. Középérésű, kitűnő szárszilárdságú, tar kalászú malmi búza kimagasló terméspotenciállal. A szem fehérjetartalma átlagos búza-agrotechnika mellett 12,5–14,5%, nedvessikér-tartalma 28–32%. Kórtani szempontból is megbízható fajta, a legfontosabb levél- és kalászbetegségekkel (levélrozsda, sárgarozsda, kalászfuzárium) szemben a fajták átlagánál ellenállóbb. A fajta termesztői üzemi körülmények mellett 7,5–9,5 tonna hektáronkénti szemterméssel számolhatnak.

Legújabb fajtáink közül a GK KOLOZS, a GK SZEREDA és a GK MEGYER fajtáinkat is az elsősorban nagy termőképességet kereső termelőink figyelmébe szeretnénk ajánlani. A GK SZEREDA és a GK MEGYER fajtáink a korai éréscsoportba tartoznak, kiváló alkalmazkodóképesség és a levélbetegségekkel szembeni ellenálló képesség jellemzi azokat. A GK MEGYER kalászfuzárummal szembeni ellenálló képessége is kiemelkedő. Új fajtáink a környezeti stresszekkel szemben ellenállóak, nagy terméspotenciáljuk szélsőséges körülmények között is megnyilvánul. A középérésű GK KOLOZS korszerű, intenzív búzafajta, a nagy termőképessége mellett kitűnő alkalmazkodóképességgel.

A közelmúltban elismert GK BAGÓ és a levélbetegségekkel szemben ellenálló GK PILIS fajták nagy termőképességük mellett kitűnő beltartalmi minőséggel rendelkeznek, de ide sorolható a kitűnő alkalmazkodóképessége miatt méltán népszerű GK CSILLAG fajtánk is, amely évek óta Magyarország legnagyobb területen termelt búzafajtái közé tartozik.

Új fajtáink között kiemelt figyelmet érdemelnek még a tar kalászú GK MAGVETŐ és GK BÖRZSÖNY, amelyek a nagy terméspotenciál mellett kiemelkedő malmi minőség elérésére is képesek. Olyan korszerű új búzafajták, amelyeknél nem kell kompromisszumot hoznunk a vagy termés, vagy minőség kérdésben. Kiváló minőséget (29–32% nedvessikér-tartalom, 12 14% nyersfehérje-tartalom) tudnak hozni, nagy termőképesség (7–8,5 t/ha) mellett, és mind a betegség-ellenálló képességük, mind a környezeti stresszekkel szembeni ellenálló képességük alkalmassá teszi őket kiváló minőségű árualap létrehozására.

PRÉMIUM MINŐSÉGŰ BÚZÁINK

A Gabonakutató portfóliójából a prémium minőségű fajták (GK BÉKÉS, GK BAKONY) sem hiányoznak. Ezek a fajták a kifejezetten a minőségi búzát kereső termelők érdeklődésére számíthatnak, hiszen a magas fehérjetartalom (14–16%), kiváló sikérminőség mellett a nagy termésről (üzemi körülmények között 7–8 t/ha) sem kell lemondaniuk.

DURUM- ÉS TÖNKÖLYBÚZA, TRITIKÁLÉ-, ÁRPA- ÉS ZABFAJTÁINK

Konvencionális és biotermesztésre egyaránt alkalmas GK FEHÉR tönkölybúzánk, melynek kiemelkedő minősége és termésbiztonsága folyamatosan növeli a vetőmagja iránti érdeklődést.

Tritikáléban a GK MAROS fajtánk vezeti a vetőmagpiacot, a GK SZEMES pedig a második helyen áll. Új, induló fajta a GK TEMES, mely a végsőkig asszimiláló, zöld száron érő típus és e tulajdonságánál fogva kimagaslóan tűri a hősokkos napokat, stresszes körülmények között is magas hozamokra képes. A GK REGE tritikálé szerényebb termesztési körülmények közé ajánlott.

Az egyedi malomipari igényeket kielégítő durumbúzáink közül a már több mint két évtizede népszerű GK BÉTADURT, valamint a jó betegségellenállósággal, terméspotenciállal, magas fehérjehozammal bíró GK JULIDURT ajánljuk.

Őszi búzáink mellett GK JUDY őszi árpánk, és GK ARANY őszi zabunk is kiemelkedő pozíciót tölt be a legelterjedtebb kalászos fajták rangsorában. A GK ARÉNA a GK JUDYHOZ hasonló karakterű, új, ígéretes tagja ennek a csoportnak.

Az egyedi adottságoknak és lehetőségeknek megfelelő fajta kiválasztásában területi képviselőink az ország egész területén állnak rendelkezésükre.

Eredményes gazdálkodást kívánva arra biztatjuk Önöket, hogy válasszák a GK kalászos vetőmagjait!

 

Csigó György Tamás
kereskedelmi igazgató

A cikk szerzője: Csigó György Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!