Kutatás-fejlesztési és innovációs központ épül Mosonmagyaróváron

Agro Napló
Több mint hárommilliárd forintból Mosonmagyaróváron épít kutatás-fejlesztési és innovációs központot (K+F+I), kísérleti üzemet és laboratóriumot a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. – tette közzé a kormányzati hírportál.
Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István (Fidesz) agrárminiszter, a térség országgyűlési képviselője az április végén tartott alapkőletételen azt mondta: a tejkutatás Mosonmagyaróvárral szervesen összefüggő fogalom, ami reményei szerint így marad a következő évszázadban is. Hozzátette azt is, hogy országos viszonylatban is egyedi intézmény épül, amelyben meg kell tudni felelni a folyamatosan és gyorsan változó igényeknek, egyebek mellett az élelmiszerek iránti igénynek.

Hol divatból, hol egészségügyi változás miatt, hol egyéb más dolog miatt, de a lehető leggyorsabb válaszokat kell adni a felvetődő kérdésekre, mert aki a leggyorsabban reagál a kihívásokra, az lesz piacvezető - hangoztatta az agrártárca vezetője, hozzáfűzve: mindez azonban tudás, innováció és kutatás nélkül nem fog megtörténni. "Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy méltók legyünk ehhez a munkához, és meg tudjunk felelni annak az elvárásnak, amit az elődök tettek le az asztalra" - fogalmazott.

Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere (Fidesz-KDNP) többek között arról beszélt, hogy az intézet fontos identitáspontja a városnak. Az új épület, amely a Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft. székhelye is lesz majd, háromszor nagyobb a jelenleginél, és komplexebb szolgáltatásokat tud majd nyújtani a tejipari és a biológiai kutatás-fejlesztés, a laboratóriumi szolgáltatások, a kereskedelem és a termelés területén. Ez a fejlesztés a város, a térség és az ország javát is szolgálja - mondta a városvezető.

Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora azt emelte ki: a 118 éves intézet - amely az egyetem gazdasági társaságaként működik - mára nemzetközi szinten is elismert munkát végez.

Emlékeztetett: a tejtermelés és a tejgazdaság az elmúlt években az egész agráriumhoz hasonlóan sokat lépett előre, de két területen még szükséges fejleszteni. Még ma is sok tejtermelő gazdaság csak a támogatásoknak köszönhetően életképes, vagyis a fenntarthatóság és a versenyképesség területén fejlődniük kell.

A másik feladat az, hogy megszűnjön az import és az export egyenlegében értékben húsz százalékos hiány. "Önellátottságunk nem éri el a száz százalékot, pedig minden adottságunk megvan rá" - mondta, megjegyezve, hogy mindkét problémában tud segíteni az innováció, a kutatás és az oktatás.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Kocsis Róbert, az intézet ügyvezetője az MTI-nek elmondta: az új központ 1550 négyzetméter alapterületű lesz, az építést januárban kezdték el, és jövő év július közepére fog elkészülni. A cégnek 104 alkalmazottja van. A fejlesztésre azért volt szükség, mert a Lucsony utcai épületet kinőtték, emellett modernebb eszközökkel tudják majd kiszolgálni az ügyfeleiket a mikrobiológia, az analitikai és a molekuláris biológia területén. De fejlesztenek termékeket, emellett oktatnak is. A beruházás finanszírozására 294 millió forint kormányzati támogatást nyertek, 2019-ben egyedi kormánydöntéssel 2,4 milliárd forintos tőkeemelést hajtottak végre, emellett hitelt is felvettek a beruházás megvalósítására – közüéte az ügyvezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!