Állattenyésztési és tejipari együttműködés lehetséges Üzbegisztánnal

Agro Napló
A két ország közötti együttműködés további lehetőségeiről tárgyalt Farkas Sándor, az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára Berdikulov Szirozsiddin Valikulovicscsal, az üzbég Állategészségügyért és Állattenyésztés Fejlesztésért felelős Bizottság elnökhelyettesével Budapesten február első felében.
Fotó: AM

Az Agrárminisztériumban tartott kétoldalú megbeszélésen elhangzott: Üzbegisztán kulcspartnerként tekint Magyarországra abban, hogy az ázsiai állam önellátóvá válhasson az állattenyésztés területén. A Közép-ázsiai ország célja, hogy növelni tudják termelékenységüket, az állatállomány létszámát és megteremtsék a takarmányellátás biztonságát.

Tisztában vannak a magyar állatállomány genetikai értékével, ezért szorgalmazzák egy közös genetikai, tenyésztési központ létrehozását. Továbbá készek a tenyészállatok Magyarországról Üzbegisztánba szállítását növelni.

A megfelelő technológia megismertetésében, akár annak üzbég bevezetésében Magyarország segítségére lehet Üzbegisztánnak - fogalmazott Farkas Sándor. Mint mondta, Magyarország nyitott az együttműködésre, a jó gyakorlatok átadására, a két ország közötti kereskedelem élénkítésére.

Szívesen várjuk az üzbég agrárhallgatókat

A szükséges technológiai fejlesztésen, az öntözés bővítésén, a minőségi takarmánytermesztésen kívül az eredményes gazdálkodáshoz, így az állattenyésztéshez is megfelelően felkészült agrárszakemberek szükségesek. „Magyarországon éppen most alakítjuk át az agrár-felsőoktatást. A Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetemre (MATE) is szívesen várjuk az üzbég hallgatókat” - fogalmazott Farkas Sándor.

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem jelenleg is több mint száz országból fogad hallgatókat, „célunk pedig nem is lehet más, minthogy hosszú távon nemzetközi szinten is megkerülhetetlen és megkérdőjelezhetetlen befolyással” rendelkezzen intézményük az agrárképzések területén – mondta  Gyuricza Csaba, a MATE rektora.

A NAK központjában is járt az üzbég delegáció

A két ország állattenyésztési ágazatainak együttműködési lehetőségeiről egyeztettek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szakértői azzal a magas rangú üzbég mezőgazdasági delegációval, amely február első felében Magyarországon tartózkodott – közölte a köztestület lapunkkal.

Az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottság delegációja tett látogatást a NAK budapesti központjában. A szakértői megbeszélésen a két ország közötti mezőgazdasági, élelmiszeripari együttműködési lehetőségekről egyeztettek, különös tekintettel az állattenyésztésre. Az egyeztetésen Berdikulov Sirozhiddin, a bizottság elnökhelyettese és Győrffy Balázs, a NAK elnöke, valamint Zászlós Tibor, a kamara mezőgazdaságért felelős országos alelnöke is részt vett.

A NAK és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) 2020 nyarán írt alá együttműködési megállapodást az Üzbég Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztéséért Felelős Bizottsággal, amely keretet teremtett az üzbég-magyar együttműködésnek az állattenyésztés területén. A két ország kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztésében, valamint a tudásátadás területén is jelentős potenciál mutatkozik. A mostani egyeztetés során megegyeztek a felek abban, hogy új technológiák és innovációk vonzása révén közös magyar-üzbég beruházásokra nyílhat lehetőség – többek között – a szarvasmarha-tenyésztés és az állattenyésztésből származó hulladékok feldolgozása területén, illetve a kombinált állatitakarmány-előállításban is. Indítványozták továbbá az állattenyésztés fejlesztésével kapcsolatos statisztikai, technikai és tudományos információk cseréjét, valamint továbbképzés szervezését az e területeken tevékenykedő szakemberek számára. Mindemellett az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági jó gyakorlatok, technológiák területén is körvonalazódhat közös munka.

A NAK bízik abban, hogy a jövőben egyre több magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termék Üzbegisztánba exportálására nyílik lehetőség. Az egyik fontos együttműködési terület a – Magyarországon hagyományosan erős – tejipar lehet – hangzott el a tárgyaláson.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!