2024. május 4. szombat Mónika, Flórián

Gödöllõi Gazdanapok - Növénytermesztési aktualitások

Agro Napló
A fenti címmel 8. alkalommal került megrendezésre a Gödöllõi Agrárközpont Kht. Növénytermesztési Tanüzeme és a Szent István Egyetem Növénytermesztési Intézete szervezésében 2005. június 22-én Gödöllõn, a kalászosokkal és repcével kapcsolatos legújabb ismereteket magába foglaló tanácskozás és fajtabemutató.


Dr. Gyuricza Csaba a tanüzem igazgatója bevezetőjében elmondta, hogy a Szent István Egyetem Növénytermesztési Tanüzeme 140 ha területtel rendelkezik, amelyből 12 ha a legmodernebb öntözési technológiával igény szerint öntözhető. A Tanüzem az egyetemi gyakorlatok oktatásának helyszíne, bemutatótér, emellett azonban önálló gazdálkodást folytató egység. A bemutatótér mintegy 10 ha, azonban ebben az évben a teljes terület fele bemutató, kísérlet, új technológiák kidolgozásának színtere is egyúttal. Kiemelendő a 35 hektár területen zajló őszi búza fejtrágyázási kísérlet, a fő- és másodvetésû zöldtrágyatermesztési technológia kidolgozására beállított kísérletek, valamint az új silókukorica termesztési és tartósítás technológia kifejlesztése az Állattenyésztési Tanüzemmel közösen.



A tanácskozás keretében a résztvevők előadásokat hallgathattak meg a 2005. évi vidékfejlesztési támogatásokról, a kalászosok termesztésének hazai kilátásairól, talajmûvelési és növényvédelmi aktualitásokról, a zöldtrágyázás lehetőségeiről és az alternatív jövedelemszerzési módokról. Egy hatvani gazdálkodó saját tapasztalatait osztotta meg a hallgatósággal.



Ezt követően a hazánkban termesztett kalászos fajok közül valamennyi bemutatásra került: 32 őszi búzafajtát, 15 őszi árpafajtát, 2 rozsfajtát, 12 tavaszi árpafajtát, 2 tritikále-fajtát, 2 zabfajtát, valamint 1 tavaszi búzafajtát tekinthettek meg az érdeklődők a Növénytermesztési Tanüzem bemutatóterén. Az őszi káposztarepce-fajták közül 24 megtekintésére volt lehetőség közvetlenül betakarítás előtti stádiumban.



A tápanyag-gazdálkodási bemuta-tóterületen ebben az évben a komposztokon és a kevert mûtrágyákon volt a hangsúly. Nagy érdeklődés kísérte a Profikomp Kft. által előállított komposzt teát, valamint a napraforgónál és a kukoricánál egyaránt alkalmazott komposztkijuttatási technológiáit. A Fertilia Kft. a talaj aktuális tápanyagtartalmához, valamint a termesztett növény igényeinek megfelelően adagolható kevert mûtrágyáival vonzott sok látogatót.




Ebben az évben több mint 100 növényvédelmi technológiát mutattunk be a kalászosoknál, a repcénél, a kukoricánál, a ciroknál, a napraforgónál, valamint a burgonyánál.



Külön színfoltja volt a bemutatónak a zöldtrágyázási technológiákat felvonultató kísérlet. Teljes virágzásban láthattak az érdeklődők olyan kevéssé ismert növényeket, mint az olajretek, a facélia, a tavaszi bükköny, a somkóró, a bíborhere. Zöldtrágyázási bemutatónknak figyelemfelkeltő szerepe is van, ugyanis kedvezőtlen adottságú, rossz tápanyag- és vízgazdálkodású talajokon a talajállapot és termőképesség-javítás hosszú távon perspektivikus módszere lehet.



A Tanüzemben évente két alkalommal szervezünk nagyszabású tanácskozást és bemutatót. A júniusi a kalászosok és a repcetermesztés, míg a szeptemberi a napraforgó és a kukoricatermesztés jegyében zajlik. Ezen túl azonban egész évben várjuk a látogatókat, diákokat, gazdálkodókat, illetve valamennyi érdeklődőt.

A tanácskozáson és bemutatón közremûködők:



Biológiai alapok: Advanta Hungary Kft., DE Mezőgazdasági Kutatóintézet, Karcag, Fleischmann Rudolf Kutatóintézet, Kompolt, GK Szeged Kht., KWS RAGT Hybrid Kft., Pioneer Hi-Bred Magyarország Kft., Saaten Union Hungaria Kft, Syngenta Kft., Summit-Agro Hungaria Kft., Monsanto Kft., Vetőmag 95 Kft.

Növényvédelem: DuPont Magyarország Kft., Syngenta Kft., Summit-Agro Hungaria Kft.

Tápanyaggazdálkodás: Fertilia Kft., Lajtamag Kft., Profikomp Kft.

A cikk szerzője: Dr. Gyuricza Csaba

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

Gyökérfejlődéssel az aszály ellen

A tavaly bekövetkezett szárazság sokkolta a növénytermesztéssel foglalkozó szakembereket. Soha nem láttunk még ilyen aszályt, mint 2022-ben. Aki látta...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!