Több támogatást kapnak majd a gazdák?

Agro Napló
Az OMÉK-on, a mezõgazdasági gépforgalmazásról rendezett fórumon Hajdú József, az FVM Mezõgazdasági Gépesítési Intézet igazgatóhelyettese így kezdte elõadását: bízunk abban, hogy az Európai Unióban a 42–43 milliárd eurós támogatásból a magyar gazdák is részesednek majd.

Ez szolgálhatja és ösztönözheti ugyanis a fejlesztést, s ezáltal jobb „piaci klíma” alakulhat ki, amire oly nagy szüksége van a gépkereskedőknek is – mondta az igazgatóhelyettes. A résztvevők azt is megtudhatták előadásából, hogy napjainkban 900 gépkereskedő kínálja termékeit a hazai piacon. A kereskedők dolgát nem könnyíti meg az egyre erősödő globalizáció sem, amelynek nem csak hátrányai, hanem természetesen előnyei is vannak, ami főként a versenyképesség szempontjából jelent pozitívumot. Az előadó – egyebek között – a nemzetközi és hazai piacon látható trendekről tájékoztatta a jelenlevőket, valamint ismertette a vezető gépgyártók eladási és forgalmazási adatait.
Kocsondi Csaba, az FVM főosztályvezető-helyettese azzal egészítette ki Hajdú József előadását, hogy az EU költségvetés 83–84 milliárd euróban gondolkodik, ez pedig azt is jelenti, hogy a gazdák 2007-től számíthatnak jelentősen több támogatásra. A SAPARD pénzek 2003-as, elhanyagolható nagyságrendû kifizetése után 2004-ben 14,4 milliárd forintot kaptak a gazdák, akik az idén 32 milliárd, illetve 2006-ban várhatóan 17 milliárd forintra számíthatnak. De rövidesen itt az Egységes Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap (EMVA) amely 130–140 milliárd forintot biztosít az összes mezőgazdasági beruházásra. A jövőben ugyanis az agrár és vidékfejlesztésen belül a hangsúly áthelyeződik a vidékfejlesztési támogatásokra.
A fórum levezető elnöke Harsányi Zsolt, az Axiál társtulajdonosa, egyben a Gépforgalmazók Európai Szövetsége (CLIMAR) alelnöke beszámolt a nemzetközi szervezet tevékenységéről, s a résztvevők képet kaphattak a gépkereskedők jelenleg tapasztalható nehézségeiről. Nagy Miklós, a Magyar Gépforgalmazók Szövetségének elnöke is ismertette a piaci helyzetet, s arról is beszélt, milyen kihívásokkal kell megküzdeniük a piaci szereplőknek az elkövetkező években. Hangsúlyozta, hogy az eddiginél is nagyobb összefogásra lenne szükség, s a kormányzattal együtt, közösen kellene gondolkodni az ágazat támogatásáról.

A cikk szerzője: Keresztes

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?