Minõségi búzatermesztés Martonvásári fajtákkal

Agro Napló
Amikor ez az írás megjelenik, a termelõk még a tavaszi kalászosok vetésének gondjaival és a kapások magágy elõkészítésével küszködnek Idén rendkívül késõn engedte meg a természet, hogy a gazda a földjére mehessen és elkezdhesse a tavaszi munkákat. Sok helyen még most sem lehet a táblákon dolgozni, mert a belvíz ezt megakadályozza. De mint minden évben, most is beköszönt az igazi tavasz és a nyár.

Még nem tudjuk, milyen meglepetéseket tartogat az idei év, de jobb, ha a termelő előre felkészül! Aki őszi kalászos gabonát termel jól tudja, hogy a hosszú tél megviseli, legyengíti az állományokat, így könnyítve meg tavasszal a kalászosokat támadó kórokozók dolgát.



Aki igazán mindent megtesz a jó minőségû, nagy termésért és ezzel együtt az állománya egészségéért, annak már az ősszel, a fajtaválasztással kell felelős döntést hoznia. Hiszen a jó ellenálló-képességû fajták termesztésével megkönnyíti a tavaszi növényvédelmi munkákat. A Martonvásári őszi búzafajták a Kárpát-medencében leggyakrabban előforduló gombabetegségekkel szemben hatékony reziszentiával rendelkeznek. Csak néhány fajtát ragadunk ki a lehetőségek közül, a több éves provokációs kísérleti eredmények alapján.

Lisztharmat ellen jó ellenálló-képességgel rendelkeznek az Mv Béres, Mv Suba, Mv Ködmön, Mv Csárdás, Mv Verbunkos, Mv Marsall fajták.



Szárrozsdával szemben az Mv Béres, Mv Toborzó, Mv Palotás, Mv Suba, Mv Ködmön, Mv Csárdás, Mv Verbunkos, Mv Mazurka, Mv Marsall, Mv Magvas kiváló, illetve jó ellenálló-képességgel bírnak.



A levélrozsda évről-évre fellépő betegsége az őszi búzának. A hazai időjárás az évjáratok többségében kedvez a kórokozó felszaporodásának. A martonvásári fajták közül az Mv Béres, Mv Toborzó, Mv Suba, Mv Ködmön, Mv Süveges, Mv Marsall, Mv Palotás, Mv Csárdás, Mv Verbunkos, Mv Mazurka, Mv Magvas mutatnak igen jó ellenálló-képességet a kórokozóval szemben.



A sárgarozsda kártételére akkor lehet számítani, amikor az enyhe tél után, hûvös csapadékos a tavasz következik. A Magyarországon előforduló rasszok ellen a legtöbb Martonvásári fajta kiváló ellenállósággal rendelkezik.



A búza tervezett mennyiségének és minőségének elérése, a termesztés biztonságának növelése a növények harmonikus trágyázásán, optimális tápelem-ellátottságán is alapul. A három makroelemet tekintve a búza termésnövekedése a nitrogén hatására a legerőteljesebb. A kielégítő P-ellátottság ugyanakkor nemcsak a direkt termésnövelő hatásban mutatható ki, hanem abban is, hogy a harmonikus növénytáplálás révén nagyobb a jobb minőségû, telt szemek részaránya a termésben. A kálium-mûtrágyáknak a közepes-jó K-ellátottságú talajokon csak egyes évjáratokban van agronómiai szempontból jelentős termésnövelő hatása. A fajtákban rejlő minőségi jellemzők – a nagy sikértartalommal párosuló kedvező reológiai tulajdonságok – azonban csak a talaj felvehető tápanyagainak növelésével és a makroelemek (NPK) harmonikus arányával biztosíthatóak. Az egyoldalú N-trágyázás következtében nő a kisebb magátmérőjû, fehérjében, sikérben szegényebb terméshányad, s hiányos makroelem ellátottság esetén a búza sütőipari tulajdonságai is romlanak.



A talaj felvehető N-tartalmának növelése – jó vagy igen jó PK-ellátottsággal párosulva – kedvezően hat a búza sikértartalmára. Négyes forgóban, borsó elővetemény után vetett búzák termésében még a szerényebb mûtrágya mennyiség (80 kg/ha) is megfelelő minőséget eredményez. Ugyanakkor a célirányos nemesítői tevékenység eredményeként született nagy sikér- és fehérjetartalmú fajták átlagos nedves sikér mennyiségei az egyes N-szinteken 3–5%-kal meghaladják a jó minőségû malmi búzák átlagát (lásd. 1. ábra). A cél mindig a növény egyenletes, fejlődési állapotnak megfelelő táplálása. A növények intenzív vegetatív fejlődése, a bokrosodás végén kialakuló kalászkezdemények differenciálódása érdekében a tenyészidőszak első felében is fontos a kielégítő N-ellátottság. A szárbainduláskor, kalászoláskor adott N-mûtrágya ugyanakkor - ha adottak az oldódást és a felvételt segítő kedvező időjárási feltételek – egyértelmûen javítja a termés minőségét.



A Kárpát-medence szélsőségekre hajlamos időjárására az elmúlt években számtalan példát találunk. Elég ha a 2002. vagy 2003. évi korán beköszöntő szárazságra, iletve a tavalyi aratást megkeserítő kiadós esőzésekre gondolunk. A szemtelítődés, érés idején bekövetkező aszályos periódus jelentősen mérsékelheti az ezermagtömeget. A korai aratásra alkalmas rövid tenyészidejû fajták használata csökkenti az ilyen jellegû kockázatot. A korai fajták, mint az Mv Toborzó, Mv Emese, Mv Mambó, Mv Palotás, Mv Marsall korai aratása révén a betakarítási idő széthúzása segítséget jelenthet az éréskor tömegesen megjelenő kártevők (poloska, szipoly) okozta minőségromlás mérséklésében is. A korábban megkezdett, hosszabb aratási időszak az esős körülmények között, túlérésben elvégzett betakarítás minőségrontó hatásait is mérsékli.



A Martonvásári őszi búza fajtákkal kapcsolatban további tájékoztatással az  Ön termesztési céljainak megfelelő fajta- és vetőmag választékkal az Elitmag Kft. munkatársai állnak rendelkezésére.



Mv ELITMAG Kft., Martonvásár

Tel: 22/569-230, 22/460-020

vetomag@elitmag.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Trendek a repce gyomirtásában

Trendek a repce gyomirtásában

A repce gyomirtási technológiájának kiválasztását számos tényező befolyásolja. Az elmúlt években bekövetkezett néhány olyan „jelenségre” szeretném fel...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?