2024. május 13. hétfő Szervác, Imola

Tavaszi gépbemutatók országszerte

Agro Napló
Az Euro-West Kft. idén március 10-én megrendezett XI. Zirci Gépkiállítás és Vásáron ünnepelte 15. születésnapját. A hagyományosan minden évben megrendezésre kerülõ kiállításon az állógépes új és használt erõ- és munkagépek mellett a születésnap legnagyobb attrakciójaként Magyarországon elõször mutattak be mûködés közben tisztán repceolajjal mûködõ nagy teljesítményû mezõgazdasági traktort. A németországi partnercég által gyártott két körös üzemanyag ellátó rendszer felszerelését az Euro-West Kft. szakemberei végzik. A rendszer lényege, hogy kis idejû dízel üzem után automatikusan kapcsol át tisztán növényolaj üzemmódra. A gyártó 2005 évben elérte a több mint száz darabos átépítést, melyek után bátran jelentheti ki, hogy a növényolaj felhasználásával nem csak gazdaságosabban üzemeltethetõ szinte bármely dízelmotor, de repceolaj használatával 5–8% teljesítménynövekedés is tapasztalható.

A rendszer részegységei: hőmérséklet kijelző és szabályzó komputer; 50–60 l-es kiegészítő dízeltartály; növényolaj szivattyú; hőcserélő; extra szûrő vízleválasztással, melegítőpatronnal; 6/2-es útváltó szelep és összekötőcsövek. A traktor dízel olajjal kezdi mûködését, míg a hûtővíz hőmérséklete eléri a 60 °C-t. A hûtővíz a hőcserélővel melegíti a növényolajat. 60 °C-nál az útváltó szelep kizárja a dízel kört és bekapcsolja a növényolaj kört. A növényolaj egy 0,5 μ-s, 98% vízleválasztási kapacitású szûrőn átvezetve jut el az eredeti adagolóhoz, mely semmilyen átalakítást nem igényel. Az átépítés közös nyomócsöves és forgó elosztós rendszereknél is megoldható.

Az átépítő készlet és a beszerelés összköltsége hozzávetőlegesen 1000 üó-ás üzemelés és 18 l/üó fogyasztás mellett már 1 év alatt megtérülhet.
Az ünnepléssel egybekötött bemutatón rendkívül nagy érdeklődés mutatkozott a bioolajjal üzemeltetet rendszer iránt, mely akár holnaptól a leendő felhasználók rendelkezésére állna. A legnagyobb akadályt úgy tûnik csupán az állami szabályozás hiánya okozza…

A pécsi székhelyû K & B

Gépudvar Kft. tavaszi gépbemutatóját is nagy érdeklődés kísérte. Az 1998-ban alapított társaság hagyományos rendezvényét évről évre egyre több termelő tiszteli meg jelenlétével.

– A gépkereskedelmen túl, a hétvégi ügyeletekkel bővített magas szintû szervizszolgáltatás biztosítja vevőkörünk elégedettségét – hallhattuk Kasó Tamástól (képünkön), a cég ügyvezetőjétől.
Kiemelt termékük a Zetor traktorcsalád, melynek kizárólagos képviseletét látja el a cég Somogy, Tolna és Baranya megyékben. Az elmúlt 9 évben, mintegy 300 Zetor traktort értékesítettek, ami bizonyítja, hogy a Zetor ebben a régióban nemcsak a múlt, hanem a jelen közkedvelt traktora.
A K&B Gépudvar mezőgép palettáján szerepelnek a Vogel & Noot talajmûvelők, illetve a kecskeméti Sasform Kft. által gyártott gépek. Újdonság  az amerikai gyártású GEHL rakodógép család, melyet csúszókerekes és törzscsuklós teleszkópos változatban kínálnak vásárlóiknak.

A KASZ-COOP Derecske Zrt. rendezvényére több, mint félezer érdeklődő látogatott el. Pápai István (képünkön) vezérigazgató megnyitó elő-
adásán beszélt a cég múltjáról, lehetőségeiről és ismertette az elért eredményeket. A fókuszba azonban a cég termékpalettáját helyezte. Az agrártermelők szinte minden szükséges mezőgazdasági gépet és berendezést beszerezhetnek a KASZ-COOP-nál. A teljes gépkínálatból kiemelve néhány termék: a SAME és MTZ traktorok, VOGEL&NOOT és LEMKEN munkagépek, RM öntözőberendezések, DEUTZ-FAHR kombájnok és teleszkópos rakodók, STRAUTMANN speciális pótkocsik, LOCUST csúszó kormányzású rakodógépek, KERTITOX permetezőgépek.

A következőkben Galló Ferenc vezető pályázati tanácsadó ismertette a mezőgazdasági szektorban fellelhető pályázati lehetőségeket, majd Bóna Szabolcs, a CIB Lizingcsoport mezőgazdasági üzletágvezetője beszélt a KASZ-COOP Derecske által kínált gépek beszerzéséhez igénybe vehető nyílt- és zártvégû lízing- és bérletlehetőségeiről. Ezek az igen kedvező (1,99%) kamatozású Euro vagy svájci frank alapú pénzügyi megoldások napjainkban különösen nagy segítséget nyújthatnak a gazdáknak, hogy előnyös feltételekkel szerezzék be  gépeiket.

„Két új színfolt a KASZ KOOP palettáján a DEUTZ-FAHR kombájn és teleszkópos rakodógép” – kezdte gépbemutató előadását Móricz Tamás termékmenedzser. A Horvátországban előállított kombájnokat, amelyeknek legfőbb jellemzői a megbízhatóság, a gazdaságosság, a nagy teljesítmény és a hosszú szerviz intervallum, 5 ládás 7500 literes vagy 6 ládás 8500 literes magtartállyal szerelik fel. Részegységei a legfejlettebb technológiák alkalmazásával készülnek.

A Dániában gyártott Agrovector teleszkópos rakodógépek két változatának erősségei a DEUTZ-motor, a csúcsminőségû kivitelezés és a „high-tech” megoldások alapkivitelben (pl. az elektronikus joystick botkormány vagy az audiovizuális rakodási visszajelző). A 26.6-os és a 30.7-es típus maximális emelési magassága 6 és 6,9 m, emelési kapacitása 2,6 illetve 3 tonna. A motort és a többi szerkezeti elemet úgy helyezték el, hogy a karbantartási és a szervizmûveletek gyorsan, biztonságosan és egyszerûen végezhetők el.
A záró előadáson Daniele Rossetto kereskedelmi igazgató mutatta be a MULMIX gabonatárolót és a BONFANTI szárítót, amelyeknek tervezését és teljes körû kivitelezését vállalja az olasz cég. A gabonatárolókat a kor követelményeinek megfelelően elő- és utótisztítóval szerelik fel. A BONFANTI szárítók a két égő alkalmazásának köszönhetően a hagyományos berendezéseknél 10–25%-kal kevesebb energia felhasználásával mûködtethetők. A tárolás és a szárítás minden mozzanata figyelemmel kísérhető a vezérlőrendszer segítségével, így a telepeket egyetlen személy irányíthatja, illetve ellenőrizheti akár mobiltelefonja segítségével.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?