Flottakövetés extrákkal: távfelügyelettel és tanácsadással is támogatja a gazdákat az AConnect

Agro Napló
Sajtótájékoztatón jelentette be az AGROTEC Magyarország Kft. a legújabb agrárdigitalizációs fejlesztését. A cég ügyvezetője, Illés Zoltán, valamint Fodor Krisztián főmérnök beszélt a részletekről a Budapesten tartott AGROmashEXPO és AgrárgépShow kiállítás helyszínén.

Illés Zoltán elmondta, hogy a tavalyi, 2022-es év a gépforgalmazók számára jelentős és izgalmas volt a gépes pályázatoknak köszönhetően, amit elsősorban a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” felhívás okozott.

„Rekordévet zártunk, az AGROTEC Magyarország Kft. történetében tavaly volt a legmagasabb a forgalom a 2013-as indulás óta. A 2021-es árbevételt több, mint 50%-kal múltuk felül, a gazdasági eredményünk is a kétszerese lett a megelőző évnek. Az elmúlt években jellemző volt, hogy egyre komolyabb és bonyolultabb műszaki tartalommal felszerelt gépeket szállítottunk a partnereknek, a vevőkörünknek. Ezt a trendet erősítette meg az előbb említett precíziós pályázat.”

A cégvezető kiemelte: fontos, hogy a gazdák, illetve a gépkezelők megfelelő módon tudják használni a modern technológia nyújtotta lehetőségeket, úgy, hogy az a gépnek is jó legyen.

„Sajnos sokszor azt látjuk, hogy a termelőknél nincs meg az a gyakorlati tudás, ami a helyes, a pontos, illetve a hatékony működtetéshez szükséges. Ezért találtunk ki egy olyan műszaki távfelügyeleti és tanácsadási rendszert, amivel támogatni tudjuk a gazdákat. Az AConnect rendszer folyamatos kapcsolatot biztosít a géppel és ennél fogva a termelővel is. A cél, hogy ki tudjuk használni a gépek tudását és kapacitását, ami által sokkal hatékonyabbá válik a gazdálkodási gyakorlat. A technológia alapja a már üzemelő flottakövetés, valamint a működési adatok ellenőrzése, amelyek elemzése optimális felhasználást tesz lehetővé. Ez együtt jár a szervizdiagnosztikával és a műszaki háttértámogatással is. Fontos, hogy a rendszer a gazdáknak egyre nagyobb terheket jelentő adminisztrációban is segítséget nyújt, például a támogatások elszámolásához szükséges adatokkal” – mondta Illés Zoltán.

Az AConnect minden, CANBUS rendszerrel szerelt önjáró gépbe beilleszthető – folytatta a műszaki részletekkel Fodor Krisztián, az AGROTEC Magyarország Kft. főmérnöke. A felügyeleti eszköz és a műszaki szolgáltatás biztosítása mellett kiegészítő tudáshátteret is kap a gazda, ahogy a karbantartói és szervizes ismereteket is eléri. A rendszer megmutatja, hogy az adott gép vagy gépcsoport adott időben milyen műszaki paraméterekkel, pontosan hol dolgozik. A segítségével gyorsan és könnyen meg lehet hozni olyan stratégiai döntéseket, mint például az üzemanyag, vagy az AdBlue folyadék feltöltésének szükségessége. Az adatok lekérdezése, valamint a kimutatások elkészítése is könnyű az applikációval – fogalmazott a szakember.

Az adott táblán belül dolgozva meg lehet mondani, hogy milyen értéket vesz fel egy adott műszaki paraméter egy ponton és időben. A rendszer működését két hardver eszköz beépítése teszi lehetővé, az egyik a földrajzi elhelyezkedés pontos követését biztosítja, a másik a CANBUS rendszerből történő adatfelvételt végzi, amit később a megjelenítésnél lehet használni.

Kiemelten fontosak a program menedzser funkciói, melyekkel értékelhetővé válik a tevékenység, meghatározható, hogy milyen műveleten szükséges változtatni, ez alapján tud stratégiai döntéseket hozni a gazdálkodó. Az AGROTEC szakmai háttértámogatásával bizonyos eseményekre előre fel lehet készülni, a gazda javaslatot, ütemezési tervet kap a karbantartásra, a műszaki beavatkozásra.

A kritikus üzemi paraméterek megjelenéséhez kapcsolódva előre jelezhetőek az események, valamint lehetővé válik a komolyabb meghibásodások megelőzése. Komáromban, a területi központban egy távfelügyeleti szobát alakítunk ki, ahol két kolléga látja el napi 8 órában a távfelügyeleti feladatot. Ők térképen látják, hogy a rendszerbe kapcsolt gépek merre dolgoznak, és megfelelő termelői megbízás, jogosultság esetén távoli beavatkozásra is képesek. Műszaki hiba esetén nem feltétlenül kell megközelíteni az adott gépet azért, hogy elektronikus diagnosztikát végezzünk el rajta, amihez alapesetben kiszállási díj, szervezés és időmenedzsment is társulna. Ez az AConnect rendszerrel akár távolról is megoldható, ami a korábbiaknál lényegesen olcsóbbá, gyorsabbá teszi a beavatkozást – mondta.

A riasztás funkció biztonságot nyújt a lopás vagy az üzemanyagszint rendellenes csökkenése esetén. Kontrollálhatóak a folyamatok, a sebességek, a beállítások, például egy kombájn rostanyitási értéke aratáskor. A szolgáltatás természetesen mobiltelefonos változatban is elérhető – folytatta Fodor Krisztián.

Az AConnect egy olyan, műszaki és agronómiai távfelügyelettel rendelkező menedzsment eszköz, amely a cég szakembereinek tapasztalataira és tudására is támaszkodik. Segíti a gépkezelők alkalmazkodását a modern megoldásokhoz. Olyan, mintha a támogató szakember bent ülne a gépben, a beállításra javaslatot tesz, legyen szó fordulatszámról, kosárhézagról, vagy fogyasztásról. Az adatokat menet közben lehet látni, nem kell várni a kolléga kiérkezéséig. Utólagos visszajelzés esetén pedig az üzemelési naplóban lokációval és időhöz kötve meg lehet nézni a beállításokat, amelyekből kideríthető, min lehet és min kell módosítani a hatékonyabb működés érdekében.

A rendszerrel lehetőség van több tucat gép figyelésére is egyszerre, így a nagyobb gazdaságok esetén komoly idő- és energiamennyiség nyerhető. A fejlesztés az összes olyan új kombájnban benne lesz, amelyekre 2023-ban szerződnek velünk a partnereink, a megelőző években és az idén kiadott gépekbe pedig a megrendelők külön kérésére beépítjük a rendszert. A New Holland T7-es traktorszéria modelljeibe és az ennél nagyobb teljesítményű erőgépekbe alapfelszereltségként kerül a 2023-as új szerződések esetében. Természetesen az AConnect utólag is beépíthető bármilyen CANBUS rendszerű gépbe – fogalmazott a főmérnök.

A rendszer legfontosabb funkciói:

  • aktuális gépüzemi állapot megjelenítése,
  • karbantartási feladatok ütemezése,
  • tevékenységek naplózása,
  • üzemi paraméterek folyamatos figyelése (sebesség, teljesítmény, hozamadatok),
  • kimutatások készítése,
  • felügyeleti eszközök használata,
  • tankolókártyák adatainak beolvasása,
  • táblák és táblahatárok létrehozása,
  • műszaki távfelügyelet az AGROTEC közreműködésével.
Csurja Zsolt

 

www.agrotec.hu

KÖVESSEN MINKET! IRATKOZZON FEL!

www.facebook.com/agrotecmagyarorszagkft

www.instagram.com/agrotecmagyarorszag/

www.youtube.com/@agrotecmagyarorszag

www.tiktok.com/@agrotechu

A cikk szerzője: Csurja Zsolt

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!