2024. május 3. péntek Tímea, Irma

„Jövőre is biztonsággal vethetünk, mert vannak Lindsay center pivot öntözőgépeink”

Agro Napló
Katasztrófa vagy esély a folytatásra? A Békés megyében gazdálkodó Kiscsákói Kft. ügyvezetője, dr. Makó Attila szerint 2022-ben a választóvonalat az öntözőrendszer telepítés jelentette Orosháza térségében.

A konzervipari megrendelésre is dolgozó termelő szavaival élve ugyanis olyan aszály tombolt, hogy még az öntözött növényeknél sem volt biztos a siker. Akadtak ugyanis táblák, ahol a megtermékenyülést még így is meggátolta a perzselő levegő. A náluk jelenleg öntözött 374 hektár volt az egyetlen, ahonnét olyan számolható és kiszámítható nyereség érkezett, ami biztonsággal lehetővé teszi a jövő évi munkát. Ehhez a legfontosabb két szövetségesük 2023-ban sem változik: Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszerek az AGROTEC Magyarországtól.

AKI AZ UTOLSÓ FORINTJAIT NEM SZERETNÉ TELJESEN A SZERENCSÉRE BÍZNI AZ ALFÖLDÖN, AZ A LINDSAY MEZŐGAZDASÁGI ÖNTÖZŐRENDSZEREKET VÁLASZTJA

A 2022-es aszály tükrében dr. Makó Attila ma már másként látja a múlt nehézségeit. Az apósa által lefektetett családi mezőgazdasági vállalkozás ugyanis már évekkel ezelőtt szembenézett a dél-alföldi aszály kihívásaival. Az Orosházához tartozó, de Nagyszénás és Kondoros között található Kiscsákón gazdálkodva így már az elsők között, 2016-ban bele kellett vágniuk a mezőgazdasági öntözőrendszerek telepítésébe. Ez alapvetően rajzolta át a középkötött csernozjom talajokon végzett munkát. Az addig megszokott tömegtermények felől (őszi búza, kukorica, napraforgó) így tudtak továbblépni a sokkal több odafigyelést és technológiát igénylő zöldborsó és csemegekukorica, hibridkukorica, valamint vetőmag zöldborsó irányába. Szerencsére – összegzi a helyzetet dr. Makó Attila.

„A 2022-es aszály ellenére a lineár öntözőrendszerünkkel képesek voltunk megoldani a helyzetet. Az összterületünk valamivel 800 hektár felett van, amin erőteljesen éreztük ennek az időjárási katasztrófának a hatását. A nem öntözött táblákon sok helyen kellett betárcsázni a kukoricát, gyakorlatilag ez 100%-os veszteséget jelent ezeken a részeken. Nyereséget a földjeinken csak ott láttunk, ahol a Lindsay center pivot körben forgó öntözőgépeket használjuk, ez viszont az öntözött kultúrákban hozott egy olyan tervezhető nyereséget, aminek köszönhetően tovább tudjuk vinni a munkát. Öntözetlen területeken gyakorlatilag a napraforgó hozta vissza az önköltséget, így nem túlzás azt mondani: vízválasztó jelentősége volt, hogy a korábbi nehézségek miatt már voltak öntözőberendezéseink.”

A Kiscsákói Kft. saját tapasztalatból tudja, hogy egy ilyen mezőgazdasági öntözőtelepítés önmagában mekkora költséget jelent, épp ezért a kiélezett gazdasági helyzetben szívesen oszt meg konkrét adatokat is termésről, ahogy tapasztalatokat az öntözőgép-márkáról és az azt kiépítő, üzemeltetést segítő AGROTEC Magyarországról. Sok vállalkozásnál ugyanis az utolsó tartalékokból fejlesztenek jövőre, érdemes biztosra menni.

„A konzervipari zöldborsónkból 5-6 tonna/hektár termett 2022-ben, a csemegekukoricánk 16 tonna/hektárral zárt, az öntözött napraforgó tábláink 4 tonna/hektárral mérlegeltek. Nem akarom elhallgatni a nehézségeket sem, volt olyan hibridkukoricánk, ami még öntözve se hozott termést, a tomboló légköri aszály ugyanis blokkolta a megtermékenyülést. Egy lineár öntözőrendszer kiépítése időigényes és költséges, ráadásul sok a jogszabályi kihívás is. Mindezeket mérlegelve nyugodt szívvel ajánlom a Lindsay-t és az AGROTEC Magyarország Öntözési Üzletágát Schober Gyula vezetésével. Cégünk 2016-ban az elsők között vette igénybe az 50%-os Európai Uniós támogatási forrásokat a rendszerfejlesztéshez. Ez a VP2-4.1.4-16 A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése pályázat részeként megvalósulva értékes segítség. Több öntözőmárkát is mérlegeltünk. Szerencsém volt ellátogatni az USA-ba is, ahol megkérdeztem azokat a termelőket, akik Lindsay körben forgó öntözőrendszerekkel dolgoznak, mit mondanak. Elégedettek voltak, és több helyen az akár 30 éves berendezések is problémamentesen dolgoztak. Döntöttünk, az AGROTEC átfogó szolgáltatását igénybe véve mondhatom azt, hogy jól döntöttünk. 2019-ben 4 center pivot körben forgó öntözőt állítottunk munkába 296 hektáron. Az eredményeket látva ezt 2021-ben követte a következő beruházás 3, ugyancsak Lindsay center pivot körben forgó öntözővel, amelyek további 78 hektárt fednek le.”

A PRECÍZIÓS LINEÁR ÖNTÖZŐK AKKOR IS DOLGOZNAK, HA KEVÉS A MUNKAERŐ

Családi vállalkozásuk nem csak a megbízható munkájuk miatt szereti jobban a forgó öntözőgépeket az öntöződoboknál. Azért is, mert a precíziós gazdálkodáshoz tervezett pontosságukkal és a Lindsay távvezérlési rendszereivel egy ilyen öntözőgép egy másik problémát is képes megoldani: az ágazatot sújtó munkaerőhiányt.

„A Lindsay öntözőberendezések ilyen téren is kiválóak. Ezek a gépek akár mobilról is vezérelhetőek, nem kell, hogy valaki helyből felügyelje az indításukat. Probléma szinte nincs velük, maximum egy-egy levert fúvókával kellett foglalkozni az évek során, komoly üzemi probléma nem merült fel. 3 évente kell a hajtómű olajcseréjéről gondoskodni, évi első indítás előtt kell átnézni, majd a tél beköszönte előtt gondoskodni az eszközök fagytalanításáról, bármi mást rábízhatunk az AGROTEC Magyarország Kft.-re. A kisebb problémákat telefonos segítséggel képesek vagyunk megoldani, ha valamit intézni kell, akkor pedig maximálisan rugalmasak.”

MILYEN TERÜLETTELJESÍTMÉNYRE KÉPESEK A LINDSAY ÖNTÖZŐK A KISCSÁKÓI KFT-NÉL?

A Lindsay mezőgazdasági öntözőrendszerek egyszerű receptet követnek a sikerhez. A versenytársaknál 10%-kal vastagabb csövekkel elnyűhetetlen anyagokból építkeznek, és bár élen járnak az újdonságok alkalmazásában, új technológiát csak akkor építenek be, amikor az már megbízható. Ilyen például a Lindsay Corner kar, amivel szabálytalan alakú táblákon is megoldható az öntözés, akár plusz 120 méteres borítással – ebből több is üzemel a Kft. tábláin. Hasonlóan a távvezérléshez használt FieldNET rendszerhez, ami GPS alapon nyújt RTK jelkorrekcióval centiméteres pontossággal és szakaszolva beállítható vízmennyiséggel 100%-os kontrollt a termelőknek.

„Hozzánk minden Lindsay öntözőgép távolról automatizálható vezérléssel érkezett. Az első lépcsőben kiépített center pivot öntözőgépek közül kettő Corner karos kialakítású, 24 óra alatt 5-6 mm nedvességet tudnak kijuttatni a táblákra. A második lépcsőben kiépült kisebb mezőgazdasági öntözőkkel a 24 óra alatt kijuttatható vízmennyiség 8-12 mm. A legnagyobb öntözőgépünk 625 méteres, ez egyetlen nap 120 hektáron ~5 mm öntözővíz kijuttatását teszi lehetővé. Öntözőcsatornából nyerjük a vizet, így aszály idején a vízbázis jelenti a szűk keresztmetszetet, de eddig megoldottuk. Ha a jövőben további öntözési bővítés mellett döntenénk természetesen nem váltanánk se partnert, se márkát.”

7500 HEKTÁROS TAPASZTALAT, EGY KÉZBŐL RUGALMAS ÜGYFÉLKEZELÉSSEL: AGROTEC MAGYARORSZÁG ÖNTÖZÉSI ÜZLETÁG

Az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletága megalapítása óta 7500 hektáron tette egyszerűbbé a termelők mindennapi feladatait Lindsay öntözőgépekkel kiépített mezőgazdasági öntözőrendszerekkel. Az üzletág vezetője, Schober Gyula hangsúlyozza, teljes körű és kényelmes megoldásokkal várják az új partnereket.

„A tervezéstől kezdve az engedélyeztetésen át a gépek helyszíni kiépítéséig számíthatnak a rutinunkra a gazdák. Az öntözőrendszer-telepítés minden tudnivalóját ismerjük gazdaságmérettől függetlenül. Míg korábban a fix, körben forgó öntözőrendszerek telepítését 30 hektár alatt nem javasoltuk volna, addig a mai megoldásokkal akár a 10 hektár alatti területek öntözése is gazdaságosan, megtérülő beruházás részeként megoldható. Keressenek minket bizalommal!”

Lindsay öntözőrendszerrel növelné gazdasága hatékonyságát? Bízza a feladatot az AGROTEC Magyarország Kft. Öntözési Üzletágára. Országos lefedettséggel várják megkeresését:
www.agrotec.hu/gepek-ontozesi-uzletag

AGROTEC Magyarország Kft.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!