2024. május 16. csütörtök Mózes, Botond

Kuhn Fastliner – a vetés mûvésze

Agro Napló
Hazánkban különféle vetési módokat használnak a gazdálkodók. Hagyományos mûvelés esetén száraz és nedves talajon is nagyobb a mûvelés kockázata, mint csökkentett mûveletszámú mûvelés esetén. A különbözõ vetési módok környezeti kockázata, a hagyományos mûvelési eljárások után a legkedvezõtlenebb, míg akár a direktvetés, akár mulcsvetés igen kedvezõ.

Ma már egyre több gazdálkodó használja az egymenetes magágykészítést és vetést, valamint mulcsvetést. A gazdálkodó számára a legfontosabb a talaj kiváló termőképességének megőrzése.
A talajállapot-fenntartó talajmûvelés előnyei:

• a talajszerkezet, a talaj teherbíró képességének javítása elsősorban a talaj felső rétegében elhelyezkedő szerves anyag nagy tömege révén
• jobb vízmegőrzés,
• a talajélet – különösen a földigiliszta – életterének intenzív segítése
• csökkenő tápanyag-kimosódás,
• jobb vízmegőrzés,
• a talajerózió csökkenése.
A fenntartó talajmûvelés alapvető feltétele az eredményes, versenyképes, gazdaságos mezőgazdasági gazdálkodásnak. Ennek a feltételnek felel meg az IKR Zrt által forgalmazott Kuhn Fastliner mulcsvetőgép, amely:
• sokoldalúan alkalmazható, akár hagyományos talajmûvelés (szántás), akár mulcsmûvelés esetén;
• nagy területteljesítmény, nagy munkasebesség (15 km/óra munkasebességig), nagy vetőmagtartály;
• pontos magadagolás (0,8–400 kg/ha magmennyiség között), a kiválasztott vetési mennyiség pontos, megbízható tartása;
• a vetőmagfeltöltés gyors és egyszerû, a megmaradt vetőmag egyszerûen és gyorsan leüríthető.

A Kuhn Fastliner vetőgép 3, 4, illetve 6 m-es munkaszélességben készül. A vetőgép felépítése azt az elvet követi, mely az IKR egymenetû vetéstechnológiájának filozófiája, mely szerint az előkészített talajt a vetés előtt tömörítjük, s utána ebbe, az ülepedett magágyba vetjük el a magot. A gép felépítése az alapvető funkciók alapján a következő:

  • Talajegyengető egység: a talaj felszínét a további munkamûvelet előtt rugós egyengető lapokkal elegyengeti, az ideális talajszerkezet elérése érdekében. A rugós lapok mélysége hidraulikus úton állítható, a különböző talajmûvelési eljárásoknak (tarlóhántás, szántás) megfelelően.
  • Talajmûvelés: a vetőágy teljes szélességében és mélységében a Kuhn által szabadalmaztatott hullámos-csipkés tárcsák végzik el a talaj intenzív lazítását és biztosítják a morzsás talajszerkezetet. A tárcsák kialakítása lehetővé teszi, hogy nedvesebb körülmények között is eltömődésmentesen használhassuk a gépet. A tárcsák egyedi felfüggesztésûek, s rugó előfeszítésûek, így biztosítva a tárcsák azonos talajnyomását. A tárcsa terhelése akár 250 kg lehet. A vetőágyban levő szármaradványok tökéletes aprításával biztosítható a vetőcsoroszlyák biztonságos, eltömődésmentes mûködése.

  • Tömörítés: az előzőleg fellazított talaj tömörítését nagyméretû gumikerekekkel végezzük. A gépet úgy alakította ki a gyártó, hogy a szállítókerekek, a kisebb átmérőjû gumikerekekkel együtt végzik el a talaj tömörítését, ülepedetté tételét. Az ülepedett talajban sokkal pontosabban lehet a vetési mélységet beállítani, s a magot azonos mélységbe helyezni. Az így elvetett mag egyöntetûen, robbanásszerûen kel ki, ezzel biztosítva a jó termés lehetőségét. 

  • Vetés: a két sorban elhelyezkedő, egyedi paralelogramma függesztésû kéttárcsás csoroszlyák végzik el a magágy nyitását. A sortávolság 12,5 cm. A vetőtárcsák prizma alakú gerendelyen rögzítettek, s a központi vetésmélység állítással egyszerûen és gyorsan beállítható a vetési mélység. A 400 mm átmérőjû vetőtárcsák még nagy mennyiségû szerves anyag maradék esetén is kiváló munkát végeznek. A csoroszlyák terhelését rugó biztosítja, az előzőleg ülepedetté tett talajfelszínhez igazodva, azonos magágymélységbe helyezhető el a vetőmag. A magágy zárását nyomott tömörítő kerekekkel végezzük el, így biztosítva, hogy a vetőmagok biztosan érintkezzenek a talajjal. A pontos vetési mélység tartását a hullámos-csipkés tárcsa által előkészített optimális morzsalékos magágy és a tömörítő kerekek munkája teszi lehetővé.


  • Magtakarás: a vetőmag egyenletes talajtakarása a magtakaró pálcákkal végezhető el, a pálcák szöge és talajnyomása változtatható az üzemeltetési körülményeknek megfelelően.

  • A vetőgép nagy központi magtartállyal rendelkezik, ami a magágykészítő tárcsák és a vetőtárcsák között helyezkedik el, s két nagy átmérőjû, kis talajnyomású járókerékkel szállítható, így szállításkor sem gyúrja a talajt, illetve sokkal kisebb a gumik kopása vonuláskor. Vetés közben a szállítókerekek tömörítő kerékként üzemelnek. A vetőgépet a jól bevált „Venta rendszerû” pneumatikus tolóhengeres  vetőmag-adagolóegységgel szerelték fel, ami igen pontos vetőmag kiadagolást tesz lehetővé. A központi elosztó rendszer levegő ellátását hidromotor hajtású ventilátor biztosítja. A gépen a kivetendő vetőmag mennyisége nagyon egyszerûen egy csavarorsó segítségével állítható be, s a leforgatás is egyszerûen elvégezhető. A gépre soronkénti vetésellenőrző rendszer szerelhető fel.
    Alapfelszereltségben a vetőgép a Hector 3000 ellenőrző monitorral sze-
    relt, mely a gépkezelő részére fontos információkat ad. A kijelzőn különféle információk jeleníthetők meg, haladási sebesség, területteljesítmény, (napi, összesített), ventilátor fordulatszám. Figyelmeztető jelzést ad a ventilátor fordulatszámának lecsökkenése, az adagoló szerkezet leállása, de a magládában levő kevés magmennyiség esetén is. A gépen a mûvelőnyom automatika szimmetrikusan és aszimmetrikusan is beállítható.

    Sem a hullámos tárcsák, sem a vetőtárcsák, sem a tömörítő kerekek nem érzékenyek az eltömődésre, melyet mostoha körülmények között bizonyított a Kuhn Fastliner.

    A Kuhn cég a mulcs- és a direktvetés területén is több éves tapasztalattal rendelkezik és ez a tapasztalat a megbízható mûszaki háttér jelenti a felhasználóknak a biztonságot.

     

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?