Talajgyógyítás az intenzív növénytermesztésben? Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? (x)

Talajgyógyítás az intenzív növénytermesztésben? Humuszépítés az intenzív szántóföldi növénytermesztésben? (x)

PR cikk
A humuszban gazdag talajok tárolják a vizet és tápanyagokkal látják el a növényeket azaz termékenyek. Ez jelenti a jövedelmező szántóföldi gazdálkodás alapját. A magyarországi gazdaságok termőföldjeinek humusztartalma sokszor megdöbbentően alacsony. A termesztést úgy kell megtervezni, hogy a humusztartalom növekedjen és jó talajszerkezet jöjjön létre, amennyiben a gazdák hosszú távon növelni akarják a terméshozamot. A gazdálkodók eltérő művelési rendszereket alkalmazva, különböző stratégiákat követnek: egyik a humusztartalom növelésére irányuló stratégia (idővel lehet akár 4%), másik a humusztartalom csökkentésére irányuló stratégia (idővel  1-1,5%).

Azonos növénytermesztési technológiát alkalmazva a kukorica terméshozama  szakszerűen művelt talajon akár 80%-kal magasabb is lehet! A humuszban gazdag talaj nemcsak CO2-nyelőként működik, hanem a magas humusztartalom növeli a termőföld vízbeszivárgási és vízraktározási kapacitását is. Ez megakadályozza az eróziót és a belvizeket, nő a termésbiztonság a száraz időszakokban is. Növelnünk kell a humuszban szegény termőföldek értékét! A humuszt csak akkor tudjuk sikeresen felépíteni, ha minden lényeges befolyásoló tényezőt szorosan figyelemmel kísérünk!

Ezek közé tartozik a talajszerkezet, amelyet ásópróbával érdemes  rendszeresen vizsgálni. Befolyásolják az egyes növénykultúrák és köztes kultúrák, valamint a használt művelőeszközök pontos beállítása. A humusz “építésének” a folyamata sok-sok türelmet és odafigyelést igényel és reálisan nézve évente átlagosan talán 0,1%-os növekedésre lehet számítani, akkor is ha mindent megteszünk. A vetésforgó kialakításánál előnyt jelent ha rugalmasan tudunk reagálni a talaj állapotára. A fő növények között téli takarónövény vagy júliustól-szeptemberig köztesnövény termesztéssel tudjuk takarni a felszínt, védeni a talaj szerkezetét, támogatni a biológiai életet és élő gyökerek segítségével lazítani a talajt.

A LEMKEN Karat 10-et használhatjuk sekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után, mellyel egy menetben elvethetjük a köztesnövény vetőmag-keveréket, a munkagépre épített Isobus-os Multihub pneumatikus vetőgéppel. A precíziós vetőgép szakaszvezérléssel rendelkezik és ütközőlapok segítségével teríti a vetőmagot a lezáró hengerek elé. Ezzel biztosíthatjuk a talajfelszín mielőbbi nyári takarását élő növénnyel. A növények gyökerei sekélyen átszövik a talajt, a gyökérsavak aktivizálják a talajbaktériumokat, a képződő zöldtömeg pedig növeli a talaj szervesanyag tartalmát.

A LEMKEN Koralin 9-et használhatjuk ultrasekély tarlóhántásra a főnövény betakarítása után és elővetemény növényeink terminálására is. Ilyenkor nyáron fontos, hogy ne bolygassuk meg a nedves talajt, csak a felső talajréteget (legfeljebb 5 cm) dolgozzuk meg. A szimmetrikusan elhelyezett 510 mm-es átmérőjű mellső tárcsalapok laprugó függesztésűek, melyek olyan abrazív felszín alatti talajréteget hoznak létre, mely megakadályozza, hogy a kapa alatt tömörödött réteg jöjjön létre. A tárcsák szisztematikusan bevágják a talajt a kapák alatt, ami segíti a nyári záporok egyenletes beszivárgását.

A 35 cm széles Deltacut kapák, három sorban 30 cm osztással elrendezve 2,5 centiméter átfedéssel dolgoznak. A Koralin 9 a teljes munkaszélességet (6,6 vagy 8,2 m) átvágja, teljes felületen gyomirtást végez. Az egymástól függetlenül függesztett kapamezők, a mélységhatároló kerekek segítségével pontosabb talajkövetést tesznek lehetővé. A hengersor és a követőboronák lezárják a kapák által fellazított talajfelszínt és a levágott szármaradványt részben a talajjal összekeverik.

A Koralin 9 beillesztése a művelési rendszerekbeA Koralin 9 beillesztése a művelési rendszerekbe

A harmadik Koralin 9-es ultrasekély műveléssel vetés előtti gyomirtást és vetőágy előkészítést is végzünkA harmadik Koralin 9-es ultrasekély műveléssel vetés előtti gyomirtást és vetőágy előkészítést is végzünk

A humuszépítés legegyszerűbb módja, ha a táblákat mindig “zölden” tartjuk. A köztesnövény termesztés hatékony és egyszerű, akár áttelelő vagy nyári köztes kultúrákkal is dolgozhatunk. Ebben az időszakban a lényeg, hogy a növények növekedését segítsük a talaj minél kisebb bolygatásával.

Póczik Balázs, Értékesítési vezető / Sales manager Nyugat-Magarország

mobil: +36-30/748-5380 e-mail: poczik@lemken.com 

Marosi Roland, Értékesítési vezető / Sales manager, Kelet-Magyarország

mobil: +36-30/8525-787, e-mail: r.marosi@lemken.com

https://lemken.com/hu, Facebook, LinkedIn, Instagram, YouTube

(x)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?