2024. május 15. szerda Zsófia, Szonja

Pioneer Stúdiumok - március

Agro Napló
Gondolkodjunk együtt – a termelõ és a Pioneer – a termelésrõl, hónapról hónapra!

A PIONEER Stúdiumok márciusi sorozatában a 2007-es évre vonatkozó hibridválasztásban kívánunk segítséget nyújtani a termelőnek, tájékoztatást adunk a Pioneer kukorica és napraforgó hibridek által nyújtott biztonságról, kiváló teljesítményről.



Milyen kukoricás év lesz 2007-ben? PIONEER-os!



A jó kukoricás évekre ritkán emlékeznek az emberek, mivel ezekben az esztendőkben minden kukorica jól terem.

A komoly aszályos évek azonban mindenki emlékezetébe bevésődnek és kirostálják azokat a hibrideket, amelyek csak jó körülmények között képesek teljesíteni.

Az aszályos évek azok, melyek mindig megmutatják, hogy a Pioneer hibrideknek nincsen párja alkalmazkodóképességben és aszálytûrésben. Bizonyította ezt a kilencvenes években a Helga, a Stira, a Colomba és a Florencia, illetve bizonyítják az aszályos vidékeken napjainkban is a Reseda, a PR37D25, a PR38A24, a PR37F73 és a PR36K67.

Magyarországon a harmadik jó kukoricás éven vagyunk túl, s ez a kevésbé óvatosakat feledékennyé teheti. Azok, akik 2007-ben is nyereségesen, biztonságosan akarnak kukoricát termeszteni a Pioneer-t választják.

A Pioneer hibridek kimagasló aszálytûrésének biológiai alapjai:

• kiemelkedően gyorsan fejlődnek, ezért gyökérzetük hamarabb kifejlődik,

• zöld száron érő hibridek, melyek levélzete az átlagnál jobban tûri az aszályt,

• kiválóan termékenyülnek légköri aszályban is,

• a zöldszáron érés aszályban is biztosítja a megfelelő szemkitelítődést.



Magyarországon a harmadik jó kukoricás éven vagyunk túl, s ez a kevésbé óvatosakat feledékennyé teheti. Azok, akik 2007-ben is nyereségesen, biztonságosan akarnak kukoricát termeszteni a Pioneer-t választják.



770 kg termés előny a Pioneer-nál aszályban

Ezen tulajdonságoknak köszönhetően a Pioneer hibridek mind a légköri aszályt, mint a talaj korlátozott nedvességtartalmát az átlagnál látványosan jobban tûrik a vegetáció minden időszakában.



A Pioneer hibridjei kiemelkedő termőképességük, alkalmazkodóképességük és aszálytûrésük mellett további olyan pozitív tulajdonságokkal rendelkeznek még, amelyek növelik a termelés gazdaságosságát, illetve biztosítják a végtermék piacát. A következő tulajdonságokról van szó:



1. Átlagnál jobb, hagyományos úton megerősített kukoricamoly-ellenálló képesség – ezen a téren a PR37Y12 és a PR38A24-es hibridjeink jelentősen a köztermesztésben lévő hibridek fölé emelkednek

2. Kiugróan magas hektoliter súly – a Pioneer rendelkezik a legmagasabb hektoliter súlyú hibridekkel a magyar kukoricák között. Ezek közül is a következők a legjobbak: a PR37D25, a PR38A24, a PR37F73, a PR36K67, a PR37M34, a PR38R92 és a PR36R10

3. Kimagasló etanol hozam – a Pioneer HTF minősítésû hibridjei az átlagos kukoricához képest 2-4%-kal magasabb etanol kihozatalra képesek. A Pioneer minden tenyészidőben kiemelkedő termőképességû és kiváló alkalmazkodóképességû hibridek széles választékát biztosítja: a PR39D81, a PR38B12, a 37D25, a PR38A24, a PR38B85, a PR37Y12, a PR37F73, és a PR36K67.













Biztonságos napraforgótermesztés Pioneer hibridekkel



A Pioneer az olajnövények terén az utóbbi években számos komoly, esetenként korszakos jelentőségû fejlesztést tudhat magáénak, amelyek legtöbbje a termesztés biztonságát szolgálja:

• bevezettük Európában a Pioneer MAXIMUSTM hibrid repcéket,

• sikerrel indítottuk útjára az Express® toleráns gyomirtási technológiát a PR63E82-es napraforgó hibriddel,

• időben léptünk a magas olajsav-tartalmú napraforgók nemesítésében, így mára a legjobb HO napraforgó-hibridajánlattal rendelkezünk,

• a hagyományos (linolsavas) napraforgót termesztők számára évről évre újabb, a Pioneer-értékeknek megfelelő magas olajtartalmú, kiváló betegség-ellenállósággal bíró és a legjobb termőképességûek közé tartozó hibrideket hozunk a piacra.



A Pioneer stúdiumok keretein belül a HO napraforgókat és az Express® toleráns gyomirtási technológiát bemutattuk, most a hagyományos Pioneer napraforgókat járjuk körbe.

Az elmúlt két évet figyelembe véve egy rendkívül csapadékos, a napraforgó számára nagyon kedvezőtlen 2005-ös, és egy inkább átlagos, nem kimagasló 2006-os évjáraton vagyunk túl. Amíg 2005 tányérszklerotiniát „hozott”, addig a tavalyi esztendőben a Sclerotinia szárfertőzéses formája, az országos méreteket öltött Diaporthe járvány, valamint a hûvös tavaszi időjárás miatt néhány genetikai kört komolyan érintő elágazó napraforgók okoztak fejfájást a napraforgó termesztőknek.

A napraforgó hibridválasztás nem könnyû feladat. Bizonyos hibridek normál évjáratban kiválóan teremnek, csapadékos körülmények között viszont messze elmaradnak a többitől, illetve vannak hibridek, amelyek súlyos kórtani nyomás esetén magasodnak versenytársaik fölé. Ez utóbbiakat hívjuk mi BIZTONSÁGOS NAPRAFORGÓKNAK.

Az elmúlt év elsősorban a korai-középkorai tenyészidejû, zöld száron érő, meleg, aszályba hajló évjáratot kedvelő hibrideknek kedvezett, 2005-ben pedig csak a kórtani szempontból legjobb hibridek teljesítettek jól. A 2007-es évjáratot nem tudjuk milyen lesz, azt viszont igen, hogy azok a termelők lesznek sikeresek, akik olyan napraforgó hibrideket termesztenek, amelyek mindenféle időjárási körülmények között megállják a helyüket, vagyis a biztonságos napraforgók közül választanak.

2006-ban az A82-es hibrid és a herbicidtoleráns változata az E82-es kitûnő évet zárt. Mellettük megteszteltük az A82-nél kórtanilag jobban helytálló peronoszpóra rezisztens változatát, a PR63D82-est. A tapasztalataink nagyon jók. A hibriddel azt az A82-est fogjuk fokozatosan leváltani 2007-től kezdődően, amelyet az elmúlt 4 évben mintegy 250 000 hektáron termeltek Magyarországon (3. ábra).








Az idei év egyik legjobb Pioneer ajánlatának ígérkezik a PR63A04-es hibrid, amelyet egyszerûen csak biztonságos Pioneer napraforgónak nevezünk. 2005-ben, amikor kritikus kórtani helyzetben kellett a napraforgóknak teljesíteni, nem talált legyőzőre! Nemcsak az elmúlt 2 év átlagának kimagasló korai hibridje, hanem olajtartalomban sincs jobb nála (4. ábra).






 

A Pioneer napraforgó termékportfóliója 2007-ben tehát két olyan hibriddel gazdagodott (PR63D82, PR63A04), amelyekkel a termelő jelentősen javíthatja a napraforgó termesztés biztonságát.

A cikk szerzője: Sipos Péter

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Bemutatjuk a P64LE137-et

Bemutatjuk a P64LE137-et

A Pioneer® megújuló ExpressSun® linolasavas napraforgóhibrid kínálatának újabb terméke a P64LE137, teljes körű Protector® Szádor és Protector® Peronos...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?