2024. május 3. péntek Tímea, Irma

A kalászos gyomirtó szer kiválasztása, azaz ügyeljünk a részletekre!

Agro Napló

Kell-e gyomirtani?

Szántóföldjeink kultúrállapotát tekintve ez még sokáig nem lesz kérdés. Az viszont gyakran felmerül, hogy a búzatáblát akarjuk-e kiszolgálni egy odaillő jó herbiciddel, vagy egy kiválasztott jó szerhez próbálunk területet hozzárendelni. Az első verzióhoz a Magyar Kwizda Kft. hét terméket és különböző kombinációkat is kínál (lásd: táblázat). A gyomirtó szer kiválasztását mindig az adott tábla gyomviszonyai határozzák meg!

Mikor gyomirtsunk?

A hagyományos kalászos gyomok ellen a kora tavaszig áthúzódó hatású, őszi gyomirtások az ideálisak. Tavasszal az évelő gyomok, és az esetleges meglepetések ellen még lehet javítani. A hazai gyakorlatban főleg az egyszikûek – széltippan, ecsetpázsit – által fertőzött területeken végeznek őszi gyomirtást, illetve a korai vetésidejû, tehát ősszel nagyobb eséllyel gyomosodó állományokban terjedt el ez a technológia. A kalászosok nagyobb részét tavasszal, lehetőség szerint még a bokrosodás befejeződése előtt permetezzük le. Ez részben indokolt az évelő mezei acat elterjedtsége miatt, mely az egyik legkártékonyabb gyomfajunk, részben pedig a késői vetések nagy aránya miatt, mikor is a gyomosodás többnyire tavasszal indul.

Mivel gyomirtsunk?

Nagyon sok jó készítmény közül válogathatunk. Érdemes a közöttük lévő apró különbségeket is figyelembe venni. A már említett évelő kétszikûek visszaszorítására a kalászosok gyomirtásakor adódik jó lehetőségünk a hormonhatású hatóanyagok alkalmazásával. A legjobb szelektivitású MCPA hatóanyagú U-46® M Plus mellé többnyire szükség van egy szulfonil-karbamid hatóanyagra is (Glean®, Granstar®), mivel a jó morfológiai tole-ranciával rendelkező kamilla- és pipitér-félék, vagy a hasonló adottságú orvosi zsombor szinte minden vidéken megtalálható. Külön figyelmet kell szentelnünk a galaj jelenlétére is. Őszi és tavaszi csírázóképessége miatt közvetlenül a gyomirtó kiválasztása előtt még érdemes leellenőrizni az adott táblát. A gyomirtó szerek többsége általában rendelkezik egy-egy „lukkal”. Ez gyakran a mezei viola, a borostyánlevelû veronika, vagy az árvacsa-lán fajok. Nagyobb fertőzöttség esetén a protox-gátló Aurora® 40 WG-t vethetjük be, mint kiváló kombinációs partnert. Ez egyben a galaj elleni hatékonyságot és főképp a gyomirtó hatás gyorsaságát is látványosan javítja. Idén a gyomirtás időzítése és a hatáskifejtés sebessége különösen fontos, mert a szokatlan időjárás miatt erős gyomosodás tapasztalható (kép).


Idén télen zavartalanul keltek a gyomok

Mire figyeljünk még?

Az utóhatásra feltétlenül. Amennyiben ősszel repcét fogunk vetni utóveteményként, úgy ne használjunk perzisztens hatóanyagot. Az áprilisi gyomirtási időszakban még nem tudhatjuk, hogy szántással, vagy lazítással érjük el a legkedvezőbb talajmunkát a repce számára, ezt sokkal inkább az augusztusi időjárás határozza majd meg, nem pedig mi magunk.

Egy remek ajánlat!

Gyomirtóink közül a legszélesebb körben felhasználható Granstar® Combi (Granstar® 75 DF és U-46® M Plus 750 SL ikerdobozban) idén megvásárolható a „Táplálunk és Védünk” kalászos termékcsomagunkban is. A csomagot úgy állítottuk össze, hogy annak tartalma maradéktalanul kielégítse a kalászosok igényeit, megfeleljen az igényes növényvédelmi beavatkozásoknak. Éppen ezért felhasználásuk indokolt és kívánatos is. A csomag tartalma: Granstar® Combi, Eminent® 125 SL, Wuxal® Réz, Stabilan SL, Fury® 10 EC, Agriplant Kalászos. A 60 ha-os csomag jelentős költségmegtakarítást biztosít. Ezen túl a Granstar® 75 DF gyomirtó szert grátisz tartalmazza. Ügyeljen ön is a részletekre, gondolkozzon csomagban, termeljen olcsóbban!


A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Precíziós gabonavetés

Precíziós gabonavetés

Napjainkban a termesztéstechnológia átalakulóban van, és a fejlesztéseknek a gyakorlatban mérhető hasznot kell eredményezniük. Ezt szem előtt tartva a...

Dobogós helyen a KWS kalászosok

Dobogós helyen a KWS kalászosok

A KWS által nemesített őszi búza és őszi árpa fajták a tavalyi évtől közös portfólióból érhetőek el Magyarországon, így termelőink ezentúl egy helyen...

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Hétszeres MagyarBrands díjas a COOP

Idén ismét a legkiválóbb hazai márkákat elismerő MagyarBrands díjat vehetett át a COOP március végén, a budapesten az ünnepélyes díjátadó gálán – közö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!