2024. május 3. péntek Tímea, Irma

Innováció a cukorrépa termesztésben

Agro Napló
Sikeresen bemutatkozott az EPD®!

Az EPD® a legújabb KWS innováció, egyedülálló XXI. századi vetőmag-kikészítési eljárás, amely egy specifikus drazsírozó anyag felhasználása mellett, továbbfejlesztett magkikészítési technológiát takar. Az EPD® a csírázás és a kelés legfontosabb faktorait pozitív irányba befolyásolja, hatására megélénkül a kelő növény anyagcseréje, lerövidül a mag nyugalmi állapota. Nagy mértékben gyorsítja a csírázást és a szántóföldi kelést, egyben növeli az állomány homogenitását. A gyorsan kelő növény a záloga, hogy állományunk a vetés és kelés közötti kritikus időszakon a lehető leggyorsabban túljusson. Az EPD® technológiával kezelt vetőmag előnye főleg kedvezőtlen tavaszi időjárás esetén (hideg és/vagy száraz tavasz) mutatkozik meg, mert a speciális drazsírozó anyag hatására a mag számára könnyebbé válik a vízfelvétel, így a kelés során a kisebb talajnedvesség is jobban hasznosul. Az EPD®-nek nincs negatív hatása a növény későbbi fejlődésére, pozitív hatása a teljes vegetációs időn belül érvényesül.



Az EPD® hatására:

1. egyöntetû és gyors a kelés

2. magas a tőszám és homogén a növényfejlettség

3. korán beindul a fotoszintézis korai cukorbeépülés magasabb cukortartalom

4. hatékonyabb és biztonságosabb a növényvédelem.

A KWS az EPD® technológia kifejlesztésével és bevezetésével jelentős mértékben segíti Önt a modern cukorrépa-termesztés termésbiztonságának növelésében. A technológia 2007 tavaszán sikeresen bemutatkozott Magyarországon is, ezért ajánljuk termelőinknek, hogy a jövő évi vetéshez új fajtáinkat már ezzel a technológiával rendeljék! Hiszen ne feledje, az egységesen kelt állomány az alapja kitûzött termés- és beltartalmi eredményei elérésének!

Ma a KWS fajták a legjobb kelésû fajták között foglalnak helyet, melyet az ez évi kelési tapasztalatok is alátámasztottak. Legjobb kelésûek a 2007-ben államilag minősített elsőként EPD®-vel kezelt HERMINA és AGNESSA fajtáink voltak. Ez a két fajta – köszönhetően a legkorszerûbb KWS genetikának és a világújdonságnak számító EPD® technológiánknak – látványosan jobban kelt a nagyparcellás kísérletekben együtt vizsgált fajtáknál!

Hivatalos magyarországi EPD® kísérletünket Jászboldogházán, Gaál Ferenc magas szintû szakmai támogatása mellett végeztük el. A március 29-i vetést követően reggel és este is elvégeztük az állomány tőszámlálását. Az EPD®-vel kezelt fajták kelési eredményeit a hagyományos kikészítésû BELINDA eredményeihez viszonyítottuk. A számok azt mutatták, hogy a HERMINA fajta tőszáma a vetést követő 11. napon 4-szer, az AGNESSA-é 3,5-szer volt nagyobb, mint a BELINDA-é! Legmagasabb tőszámát a HERMINA (111 000 tő/ha) már a 12., míg az AGNESSA (102 000 tő/ha) a 13. napon elérte, ugyanehhez a BELINDA-nak (107 000 tő/ha) 34 napra volt szüksége.

 


 




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

Napraforgó-termesztési trükkök

Napraforgó-termesztési trükkök

A foszfor és a kálium a növények anyagcseréjében az alapvető makroelemek közé tartoznak. A növények anyagcsere-folyamataiban e két elem jelenléte nélk...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!