KWS. Az első számú alternatíva

Agro Napló
A KWS Magyarország Kft. egy olyan vetőmag-forgalmazó vállalat, amely értékeit megőrizve évről évre folyamatosan újuló portfóliójával a gazdasági és környezeti kihívásoknak megfelelve jelenleg az ELSŐ SZÁMÚ ALTERNATÍVA a kukoricatermesztő gazdálkodók körében. 

A hibridválasztékunk szerkezetének tudatos átalakításával a kukoricatermelés számára ideális és kedvezőtlenebb viszonyok között egyaránt lehetőség nyílik a helyes fajta kiválasztására.

KWS GIRO (KXC1459)

Egy igazi nehézsúlyú új hibrid a KWS választékában. Rendkívüli aszály és stressz­tűrő képesség jellemzi. A KWS GIRO-t az éréscsoportban szereplő hibridektől korábbi virágzása különbözteti meg. A korábbi virágzás lehetővé teszi a forró és aszályos időszak elkerülését és az asszimiláták beépülésének korábbi kezdetét. Későbbiekben ez lesz a magas ezerszemtömegének biztosítéka. További említésre méltó agronómiai tulajdonsága a széles tőszámoptimum és az alacsony növénymagasság. Kései hibridként erős szár és jó dőlésellenállóság jellemzi, így a késői, elhúzódó betakarítástól sem kell tartani. Magyarországon debütál elsőként az európai piacokon. Több év idősoros és a délkelet-európai kísérleti hálózatban szereplő topográfiai adatsorok eredményei alapján elmondható róla a széles körű adaptálhatóság.

KWS ADONISIO (KXC0441)

Szintén egy új hibrid a KWS portfólióján, amely a korai éréscsoport választékát fogja bővíteni. A KWS ADONISIO maradéktalanul megfelel a korai fajtákkal szembeni elvárásoknak. Korai fejlődési erélye és annak dinamikája megkülönbözteti versenytársaitól; ez az előny a gyökérváltás időszakában fokozódik. A csődifferenciálódás ideje alatt egy erőteljes, vitális lombozat és nedvkeringés szolgál a virágzatok kinevelésében és a jó termés biztosítékaként. Akár egy megcsúszott vetés esetén is korán betakarítható, és a gyakran előforduló késői betakarításkor sem kell tartani a kórokozók okozta késői szárdőlés vagy szártörés miatt termésvesztestől. Az erős csőkocsány és a bókoló csövek, a nyitott csuhélevelek a dinamikus vízleadást elősegítő és támogató termésképzők. Az egészséges szemek biztonságot nyújtanak az azonnali értékesítés vagy egy hosszabb idejű betárolás esetében.

KWS HYPOLITO, a jövő modern hibridje

Mitől modern egy hibrid? Megoldást nyújt a klímaváltozás okozta szárazság és hőstressz okozta kihívásokra, valamint az egekbe emelkedő gázárak miatti szárítási költségekre. 2021-ben MKK TOP20 FAO 300 éréscsoport győztes KWS HYPOLITO a FAO 400 eleji hibridekre jellemző termőképességgel rendelkezik, míg betakarításkori szemnedvessége a 300-as közepi fajtákéhoz hasonló. Flexibilis tőszámreakció jellemzi, így alacsony tőszámmal vetve is jó termést ad, csökkentve az aszály okozta károk rizikóját. Kiemelkedő a szárazságtűrése, alacsonyabb termésszinten kiemelkedik a mezőnyből, közepes és magas termés­szinten is a legjobbak között szerepel. A KWS HYPOLITO egy olyan szemes hibrid, amelynél a hozamteljesítmény a stresszelt virágzási időszakban sem okoz problémát. Ez a hibrid terméspotenciáljának, aszálytűrésének, széles körű adaptálhatóságának, állóképességének és zöld száron érésének köszönhetően valóban egy modern hibridnek számít.

KWS KASHMIR

A legnépszerűbb KWS hibrid 23 ezer hektáron a magyar földeken.

Debütálásának évében a GOSZ-VSZT-NAK által szervezett 2018-as Kukorica Ajánlati Fajtalistában a középérésű fajtacsoportban II. helyezést ért el a KWS KASHMIR kukoricahibrid.

Kedvező körülmények között kiemelkedően magas termésre képes, de aszályosabb évjáratban is a biztos kukoricatermelés alapja. Kimagasló hozamtöbbletet produkálhat éréscsoportjának hibridjeihez hasonlítva. Minden termőhelyre és technológiai szinthez ajánljuk, a tőszámreakciós kísérletek eredménye alapján 70–72 ezer tő/hektáron érdemes vetni, korai vethetőségének és gyors vízleadásának köszönhetően az őszi gabonák kitűnő előveteménye.

KWS INTELIGENS

A KWS INTELIGENS 15 ezer ha feletti vetésterületével a KWS egyik legnépszerűbb és legdinamikusabban növekedő forgalmú hibridje. Debütálásának évében, 2020-ban a GOSZ-VSZT-NAK független Kukorica Posztregisztrációs Fajtakísérletek saját éréscsoport III. helyezést érte el.

Délkelet-Európa szintén meghatározó, nagy volumenben értékesített hibridje. Intenzív termesztési körülmények között rekordtermésre képes, kimagaslóan jó szárstabilitás jellemzi és a gombás betegségekkel szembeni ellenállósága figyelemre méltó. Korábbi ~27%-os nedvességtartalommal betakarítva: izo cukor, etanol, szeszipari alapanyagként is értékesíthető. Szemes termény betakarításánál az érési időszak végén dinamikus vízleadás jellemzi, ezzel a szárításra fordított kiadásaink tervezhetőbbé válnak.

A KWS európai – így a magyar kukoricanemesítő program is nagy hangsúlyt fordít a folyamatosan változó környezeti és gazdasági igények kielégítésére elsősorban az aszály, a virágzáskori hőstressz, a stabil terméspotenciál, a szár és gyökér kondíciója, a gyors vízleadó képesség és a betegségekkel szembeni ellenállóság terén. A KWS felkészült csapata számos agrotechnikai kísérleti eredménnyel kiegészítve az idei évi tapasztalatokkal továbbra is áll rendelkezésre a minket választó új és meglévő elégedett partnerei számára.

Pintér János
Szemes növények termékmenedzser
KWS Agroservice

A cikk szerzője: Pintér János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KWS kukorica-újdonságok

KWS kukorica-újdonságok

Ismerje meg a KWS 2021-es tavaszi szezon kukorica vetőmag újdonságait! Három szemes- és egy silókukoricával bővül a KWS portfóliója. Korai előszezon-k...

A mi fejlesztésünk az önök sikere

A mi fejlesztésünk az önök sikere

Napjainkban rengeteg nehézséggel kell szembenéznie annak, aki mezőgazdasággal foglalkozik. Leginkább talán a kiszámíthatatlan időjárás az, ami a legtö...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?