Gazdaságos takarmányozás az ökológiai gazdaságban, BIOMIN módra

Agro Napló
Az osztrák BIOMIN cég több mint 20 éves fennállása óta azon fáradozik, hogy a természetes takarmányozás útján járuljon hozzá az emberiség egészséges táplálkozásának megalapozásához.

Mint minden ökológiai utat választó gazdálkodó, saját bőrén érezheti a siker felé vezető rögös út gyötrelmeit és szépségeit egyaránt. Célunk közös, a természet adta lehetőségek olyan úton történő hasznosítása, amely tekintettel van környezetünk és unokáink jövőjére, amelyet a mában kifejtett tevékenységünkkel alapozunk meg. A természet visszaveszi, amit elvesznek tőle, ezért jobb, ha mi adjuk vissza!

A BIOMIN cég ökológia takarmányozási programja ennek megfelelően nem tûzi ki céljául a minél nagyobb teljesítmény hajszolását, hanem az egyensúly elvére alapozva biztosítja azon szükséges kiegészítő takarmányokat, amelyek az ökológiai gazdálkodás eredményességét, gazdaságosságát biztosítva, nem engedi a „bio-termékek” háttérbe szorulását a hagyományos termékekkel szemben, megteremtve a nagyobb fogyasztói réteg által preferálható ár-érték arányú termékek előállításának lehetőségét. Az osztrák biogazdákkal való szoros együttmûködés során kialakított, s már jól bevált termékekkel, receptúrákkal és mélyreható szakmai tapasztalatokkal szeretnénk a magyar biogazdák segítségére lenni.

Megragadva az alkalmat a kedves olvasó szíves érdeklődésére, szeretnénk a BIOMIN cég ökológiai gazdálkodóknak kínált főbb termékeit röviden bemutatni. Alapvetően két csoportba sorolhatók e termékek: előkeverékek (premixek) és kiegészítő takarmányok (funkcionális adalékanyagok).



Előkeverékek (premixek):

Sertéstenyésztés – az ökológia sertéstartásnak több technológiai formája alakult ki a helyi lehetőségek függvényében. A BIOMIN cég a keveréktakarmányokra alapozott sertéstartáshoz kínál előkeverékeket:

• a tenyészkocák egészséges takarmányozásához: Euro Zucht,

• a törésmentes malacneveléshez: Malac 400,

• a gazdaságos sertéshizlaláshoz: Hízó 300.



Baromfitenyésztés - az ökológia baromfi-tartásnak több technológiai formája alakult ki a helyi lehetőségek függvényében. A BIOMIN cég a keveréktakarmányokra alapozott baromfi-tartáshoz kínál előkeverékeket:



• baromfi-szülőpár állományok felneveléséhez: BIO ELT 200,

• tojótyúkok gazdaságos tojástermeléséhez: BIO EGG 200,

• kiegyenlített vágócsirke-hizlaláshoz: BIO MAG 200.



Kiegészítő takarmányok (funkcionális adalékok):

1. Takarmánykeverékek ízletességének fokozására, a takarmányfelvétel optimalizálására, a bélcsatorna mikroflórájának kiegyensúlyozására természetes növényi kivonatokat tartalmazó készítményt javaslunk a takarmányozási körülmények függvényében: Biomin® P.E.P. green



2. A takarmánykeverékek mikrobiológiai állapota sok tényező függvénye, így az általuk közvetített veszélyt a gyomor savtartalma nem minden esetben tudja kiküszöbölni. A takarmányok és a bélcsatorna mikrobiológiai státuszának javítására és ezáltal a bélrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentésére szerves savakat tartalmazó készítményt adhatunk: Biotronic® Multi liquid



3. A takarmánykeverékek mikotoxinokkal való szeny-nyezettsége sok problémát okozhat úgy a haszonállatainknak, mint az ilyen takarmányokkal etetett állatokból készült termékeket fogyasztó embereknek. A BIOMIN cég nagy hangsúlyt fektet a mikotoxinok takarmányokban való kimutatására és inaktiválására irányuló kutatásokra és ezek eredményeként létrejövő termékek fejlesztésére. Gondolva a kisebb és a nagyobb termelőkre is, kétféle termék is megtalálható a kínálatban:

Biomin® Mycofix a kistermelőknek és

Mycofix® Plus 3.E a nagyobb gazdálkodóknak.



Bízunk benne, hogy a BIOMIN cég termékei és szolgáltatásai hozzájárulhatnak a magyar ökológiai gazdálkodók eredményességéhez és közösen tovább tudjuk bővíteni az ökológia gazdálkodás és a „bio”-termékek iránti elkötelezettek táborát.



Földes Tamás, agrármérnök







Várjuk megtisztelő érdeklődésüket a hódmezővásárhelyi és a bábolnai szakkiállításon is, keresse a BIOMIN-sátort!

 

BIOMIN Takarmányozási Kft.

9200 Mosonmagyaróvár, Kossuth L. u. 14.

info@biomin.hu

www.biomin.net



Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2024.05.17. péntek

Az összefüggő felhő- és csapadékzóna északkelet felé halad, mögötte a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható és egy átmeneti szünetet követően délután záporok, zivatarok, néhol akár heves zivatarok is kialakulhatnak, de a Délnyugat-Dunántúlon ekkor már csak kis eséllyel lehet csapadék

KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?