SIKERES VOLT AZ ÚMVP ELSÕ ÉVE

Agro Napló
Gráf József földmûvelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a kormányszóvivõi tájékoztatón értékelve az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) végrehajtásának elsõ 12 hónapját, azt alapvetõen sikeresnek ítélte.

Az agrártárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a program végrehajtása már annak hivatalos elfogadását megelőzően 2007 áprilisában elkezdődött. A mostani uniós költségvetési időszak végéig az ÚMVP keretében mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési forrás áll a magyar agrárium és a vidéki térségek rendelkezésére.

Az első intézkedéscsoportban – amely a mezőgazdaság versenyképességének javítását szolgálja – eddig több, mint 24 ezer kérelem érkezett, amelynek támogatási igénye eléri a 484,4 milliárd forintot. Ebből 277,9 milliárd forint támogatási összeget ítéltek meg a kérelmek alapján, és már 21,3 milliárd forintot ki is fizettek a programok megvalósítására.

A második intézkedéscsoportban – amely a környezet állapotának javítását célzó intézkedéseket tartalmazza – több, mint 9400 kérelmet nyújtottak be 7,3 milliárd forint támogatási igénnyel. Az e területen meghirdetett támogatási konstrukciókra eddig 1 milliárd forintot fizettek ki az igénylőknek.

A harmadik intézkedéscsoportban – amely a vidéki életminőség javítását célozza – több, mint 1300 kérelemhez 9,2 milliárd támogatási igény társult. Az igényelt összegből eddig mintegy 840 millió forintot fizettek ki.

A negyedik intézkedéscsoport keretében 96 LEADER helyi akciócsoport alakult meg. Ezek az akciócsoportok lefedik az ország teljes területét. A szóban forgó akciócsoportokat 12 ezer szereplő alkotja, Magyarország több mint 3 000 települési polgármestere, vállalkozói, és civil szervezetei egymás partnerei. Ezek az akciócsoportok a helyi fejlesztési igényeknek megfelelően általában több száz millió forintos helyi fejlesztéseket valósíthatnak meg helyi pályázatok segítségével.

Eddig összességében az ÚMVP első évében több, mint 35 ezer támogatási kérelem érkezett mintegy 500 milliárd forintos támogatási igénnyel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megindult az előlegfizetés!

Megindult az előlegfizetés!

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 16-ától nyílt mód az idén kérelmezett uniós támogatások kifizetésének a megkezdésére. Az előzetes szá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!