A tavaszi támogatási dömping újabb kiírásai jelentek meg

Agro Napló
Magyarország Kormányának célja, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében történelmi mértékű fejlesztési lehetőséghez juttassa és megerősítse a magyar mezőgazdaságot és élelmiszeripart, a vidéki térségek gazdaságát és közösségeit. Ennek érdekében Magyarország Kormánya 80%-os hazai társfinanszírozást biztosít a Vidékfejlesztési Program forrásaihoz. A kormány döntésének köszönhetően mintegy 600 milliárd forint értékben tette lehetővé új beruházási pályázati felhívások kiírását 2021 első felében.

A program részeként május 31-én jelent meg az 50 milliárd forint keretösszegű, „Kertészeti üzemek megújításának támogatása” elnevezésű felhívás, amely a kisebb üzemmérettel rendelkező kertészeti gazdaságok technológiai megújulásához nyújt támogatást.

A felhívás az építéssel nem járó beruházásokat támogatja: lehetőség van a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére. Többek között támogatott az önjáró és vontatott betakarítógépek, talajművelő- és egyéb munkagépek, pótkocsik, traktorok vásárlása. Egy darab, legfeljebb 83 kW motorteljesítményű traktor esetén a támogatás legfeljebb 10 millió forint lehet.

A beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 25 millió forint, amelyhez az érintett gazdálkodók kevés adminisztrációs teherrel járó, egyszerű módon igényelhető pályázat útján juthatnak hozzá.

A felhívás alapján a támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint 2021. július 7-étől lesz lehetőség.

A komposzt-előállító és gombatermesztő kapacitás növelését szolgáló „Kertészet – Gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” elnevezésű, 20 Mrd Ft keretösszegű felhívás június 1-jén jelent meg.

A felhívás keretében új komposztüzem, gombatermesztő létesítmény kialakítása mellett az új építésű áruvá készítést szolgáló, osztályozó, csomagoló létesítmények, szociális helyiségek létesítése és a meglévő létesítmények bővítése, technológiai korszerűsítése is támogatott.  A felhívás kiemelt figyelmet fordít a környezetterhelés csökkentésére, ezért támogatja az energiahatékonyságot növelő korszerűsítéseket, a megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazását, a zárt rendszerű, és a környezetvédelmi követelményeknek megfelelő, a levegőtisztasági előírásokat kielégítő gombakomposzt üzemek építését.
A pályázóknak lehetőségük van a legmodernebb, áruvá készítést szolgáló eszközök, gépek beszerzésére is. A beruházások költségeinek felét fedező vissza nem térítendő támogatás legfeljebb 2 milliárd forint lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint 2021. szeptember 13-tól lesz lehetőség.

Az Agrárminisztérium 100 Mrd forint keretösszeggel hirdette meg június 6-án a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” elnevezésű pályázatát.
A magyar agráriumban új támogatási célként jelenik meg a precíziós gazdálkodási technológiák elterjesztésének a támogatása.

A precíziós gazdálkodásra való áttérés alapvetően átalakítja a hagyományos termelési módokat, amelynek ösztönzését szolgálja az új felhívás. A precíziós gazdálkodási gyakorlat jelentősen mérsékli a hozamingadozást, csökkenti a különböző input anyagok (műtrágya, növényvédő szer) felhasználását, valamint az okszerű művelés által javítja a talajok vízmegtartó képességét és minimalizálja a talajtaposási kárt.

A felhívásnak köszönhetően lehetőség van a szántóföldi és a kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges eszközök, gépek beszerzésére. Többek között támogatott a precíziós gazdálkodáshoz szükséges traktorok, betakarítógépek, munkagépek, infokommunikációs eszközök beszerzése, továbbá meglévő traktorok, munkagépek úgynevezett „felokosítása” is. A felhívás kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdaság digitális átállásához szükséges szolgáltatások igénybevételének ösztönzésére, így támogatja ezek igénybevételét is. A beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 250 millió forint lehet.

A támogatási kérelmek benyújtására a tervek szerint 2021. július 26-tól lesz lehetőség.

A három új felhívás esetében a támogatási kérelmek benyújtására azon mezőgazdasági termelők jogosultak, akik rendelkeznek legalább 6 000 euró STÉ üzemmérettel és árbevételük legalább 50%-a mezőgazdasági tevékenységből származik. Kérelembenyújtásra kollektív beruházás (termelői csoport, termelői szervezet, mezőgazdasági termelők tagságával működő szövetkezet, valamint a szociális szövetkezet) keretében is lesz lehetőség.

A támogatás intenzitásának mértéke 40–50%, a megvalósítási hely függvényében. Megnövelt támogatásra (plusz 10 százalékpont) jogosultak a fiatal mezőgazdasági termelők és a kollektív módon végrehajtott projektek.

A járványhelyzet megmutatta, hogy mennyire fontos a megfelelő minőségű és mennyiségű élelmiszerek fennakadásmentes biztosítása, eljuttatása a fogyasztókhoz, ezért még inkább felértékelődött a hazai előállítású élelmiszerek, illetve a hazai élelmiszeripar szerepe. A Vidékfejlesztési Program célzott és hatékony segítséget kíván nyújtani az élelmiszert előállító vállalkozások számára is, ezért az élelmiszer-feldolgozók két kiírás keretében is fejlesztési forrásokhoz juthatnak.

Első ütemben egy 50 Mrd forint keretösszegű felhívás került meghirdetésre „Élelmiszeripari üzemek fejlesztése” címmel június 7-én. A vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 100 millió forint lehet, átlagosan 50% támogatási intenzitás mellett, amely az egyes tevékenységekhez, régiókhoz és vállalkozásmérethez kapcsolódóan eltérhet. A felhívásnak köszönhetően lehetőség van élelmiszeripari, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódóan új eszközök, gépek beszerzésére, technológiai rendszerek kialakítására.

A kiírás támogatja a megújuló energia felhasználására irányuló technológiák alkalmazását és lehetőséget biztosít élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódóan áruszállításra használható szállító járművek beszerzésére is. Támogatási kérelem benyújtására mezőgazdasági termelők és mezőgazdasági termelőnek nem minősülő mikro- és kisvállalkozások jogosultak.

A második ütemben jelent meg június 14-én a 200 Mrd forint keret­összegű „Élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztése” című felhívás, amely az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kínál támogatási lehetőséget: élelmiszeripari, illetve borászati tevékenységhez kapcsolódóan új épületek, építmények kialakítására, bővítésére, meglévő létesítmények, technológiák energiahatékonyságot növelő korszerűsítésére, megújuló energiaforrást hasznosító technológiák alkalmazására is lehetőség van e konstrukció keretében.

A beruházások költségeinek felét fedező, vissza nem térítendő támogatás maximális mértéke 5 Mrd forint lehet, tehát e felhívás térségi, sőt akár országos szinten meghatározó jelentőségű beruházások megvalósítását is lehetővé teszi az élelmiszeripar valamennyi szegmensében. Támogatási kérelem benyújtására Magyarországon székhellyel rendelkező, vagy az Európai Gazdasági Térség területén székhellyel és Magyarországon fiókteleppel rendelkező vállalkozások jogosultak.

A megjelent pályázatok megismerhetők a palyazat.gov.hu honlapon.

Fülepi János, Kukel Franciska

Kapcsolódó ajánlatok:

Precíziós szolgáltatás állami támogatással >> KATTINTSON

Hogyan tudjuk kielégíteni a pályázati feltételeket? Bucsi Tamással az AGRO AIM HUNGÁRIA KFT. precíziós mezőgazdasági szakmérnökével és talajvédelmi szakértőjével beszélgettünk a precíziós szolgáltatások kapcsán.

A cikk szerzője: Fülepi János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megindult az előlegfizetés!

Megindult az előlegfizetés!

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően október 16-ától nyílt mód az idén kérelmezett uniós támogatások kifizetésének a megkezdésére. Az előzetes szá...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!