SPIRIT-T a fenntartható kukorica gyomirtás kulcsa

Agro Napló
A vegyszeres gyomirtás nehézségét ma is elsősorban a kultúrnövénnyel rokon gyomfajok irtása adja. Egyszikű kultúrából egyszikű gyomnövényt, illetve kétszikűből kétszikűt nehéz kivenni.

Kukoricában az egyszikűek irtása a nehéz feladat. Morfológiailag (levélállás, viaszosság stb.) minimális az egyszikű gyomok és a kukorica közötti különbség. A nehézséget tovább fokozza az egyszikű gyomfajok folyamatos kelése, így egyszerre különböző fejlettségű (érzékenységű) gyomnövények találhatóak a területen. Kizárólag kontakt (perzselő) hatású gyomirtó szer közvetlenül a kukorica kelése utáni 2-3 leveles állapotig használható. A későbbi fenofázisban már csak felszívódó hatóanyagokat alkalmazhatunk.

Erre a célra posztemergensen eddig 2 hatóanyagcsoportot használtunk:

ALS-gátlók, ezen belül főleg 3 hatóanyag, amit közel 15–20 éve használunk. Az ALS-gátlók a fehérjék szintézisét gátolják. Tünetileg a gyomnövények fejlődését megállítják, majd zömmel jellegzetes vörösödő antociános tüneteket okoznak a nehezen irtható egyszikű gyomnövényeken. Mivel csak 1 hatáshelyen dolgoznak, így rendszeres, hosszan tartó használatuk után hatáscsökkenés, rezisztencia problémák alakulhatnak ki, illetve túlzottan nagy mennyiségben történő használatuk (több ALS-gátló egyszerre) igénybe veheti a növény bontóenzim rendszerét, ami esetlegesen terméscsökkenést is okozhat. Mégis kukoricában, pl. az évelő egyszikűek elleni harcban ez a hatóanyagcsoport jelen pillanatban nélkülözhetetlen.

A másik csoportot a HPPD-gátlók alkották. Ezen belül főleg 2-(3) hatóanyagot használtunk, több mint 10 éven keresztül. A triketonok elsődleges hatásként a plasztokinon bioszintézisét gátolják, másodlagosan pedig a karotionidok bioszintézisében okoznak zavart. A triketonok tehát 2 hatáshelyen dolgoznak, jellemzően fehéredő tüneteket okoznak. A két hatáshely miatt lényegesen több gyomnövény (egy- és kétszikű) mutat érzékenységet erre a hatóanyagcsoportra. Ráadásul a ma használt 3 hatóanyag szuper szelektív, „tűzoltásra” is használható. Sőt, posztemergens kezelés után, csapadék hatására a nehezen irtható kétszikűek ellen, talajon keresztüli hatásukra is számíthatunk.

Láthatjuk, hogy a kukorica gyomirtás nehézségét okozó egyszikűek elleni védelmet két eltérő tulajdonságú hatóanyagcsoporttal oldottuk meg. Az eltérés mellett azonban hasonlóság is van közöttük. Mindkét hatóanyagcsoportnak a felszívódás elősegítésére adjuvánsokra van szüksége, illetve felszívódó hatóanyagok révén növényi élettevékenységre is (kukoricánál min 10oC átlaghőmérséklet).

Ezek a termékek voltak kukorica posztemergens gyomirtási rendszereink alapjai.
A Makhteshim Agan azonban valami mást, még jobbat akart. Felismerte, hogy a két eltérő hatásmechanizmusú, ALS-gátló és HPPD-gátló hatóanyag egy termékben történő használatával már 3 helyen avatkozik be a gyomnövények életébe, amely igen komoly szinergista hatással rendelkezik. Ráadásul a 3 hatáshelyen beavatkozó termékek esetében a gyomnövények gyomirtó szerekre történő rezisztencia kialakulása is csökkenthető. Kiválasztottuk hát a piac által legkeresettebb és egyben a leghatékonyabbnak ítélt ALS-gátlót, a nikoszulfuront, valamint a legjobb talajhatással is bíró HPPD-gátlót, a szulkotriont. Mindezt a felszívódás elősegítésére megtoldottuk Bio-Film-el. Így készült el a SPIRIT. Ezzel rendelkezésünkre állt egy új termék a kukorica gyomirtásában, amely nagyon más volt, mint az eddigiek!

Kétéves szántóföldi tapasztalataink alapján fölmerült a kérdés, hogy lehet-e még fokozni a gyomirtás hatékonyságát, megtartva a termék kiváló szelektivitását. Termelőinkkel közösen találtuk meg az IGEN választ.

Régebben rendelkezésünkre álltak még a triazinok, amelyek közül főleg az atrazint használtuk. Kiváló szelektivitás és talajon keresztüli hatás jellemezte ezt a csoportot. Bizonyos gyomnövények esetében erősebb gyomirtó hatékonyságot mutattak, mint az előbb említett két hatóanyagcsoport tagjai (muhar fajok, varjúmák, ebszikfű stb). Az atrazin már nem, de a triazinok közül a terbutilazin elérhető és bevethető az előbb említett megfontolásból.

A SPIRIT-et megtoldottuk egy kis TREK-P-vel (terbutilazin+pendimetalin), így készült el a SPIRIT-T.

A SPIRIT-T tartalmaz tehát ALS-gátlót (nikoszulfuron), HPPD-gátlót (szulkotrion), triazint (terbutilazin), dinitro-anilint (pendimetalin) + adjuvánst (Bio-Film). A SPIRIT-T egy teljesen egyedi kombináció, mely a szelektivitást megtartva ugyan, kíméletlenül széles gyomirtó spektrummal rendelkezik.

A SPIRIT-T nemcsak összetételében különleges, hanem az általa okozott tünetegyüttes terén is. A SPIRIT-T használata után a gyomokon a gyomirtó szer tünetei eltérnek az eddig általunk megszokottól. Várnánk vörösödő, esetleg fehéredő tüneteket az egyszikűeken, sárguló-fehéredő tüneteket a kétszikűeken. Ehelyett a kétszikűek néhány napi nagyon enyhe sárgulás, mattulás után barnára száradnak. Az egyszikűek esetében a még nem gyökérváltott egyedek nagyon gyorsan elbarnulnak, elpusztulnak. A jóval gyökérváltás után lévő egyedek csúcshajtása is gyorsan leszárad, lebarnul (nem vörös, nem fehér). Nem jellemző a HPPD-gátlók fehéredés utáni „visszazöldülése” sem (túlfejlett egyszikűek esetén),
a SPIRIT-T hatása teljes.


A SPIRIT-T használata nagyon sok előnnyel jár:

  • Látható szinergizmus alakul ki a négy hatóanyag-együttes használata után, minden gyom esetében (különböző hatáshelyen dolgoznak)
  • Túlfejlett gyomok is eredményesen irthatók
  • Azok a gyomok is érzékenyek, amelyek a különböző hatóanyagokat túlélik
  • Rezisztencia kialakulását akadályozhatjuk meg az eltérő hatásmechanizmusok miatt (fenntartható gazdálkodási rendszer)
  • Gyomok túlfejlettsége okozta árnyékhatás (esernyő effektus) következtében, esetlegesen kialakult aluldozírozás esetén is kielégítő hatást lehet elérni ezzel a kombinációval
  • Mind a négy hatóanyag szelektív
  • A kijuttatás időpontjához szabad kezet kapunk a gyom és a kukorica fejlettségétől függetlenül (nagyon korai poszttól az egészen késői posztig)
  • Talajon keresztüli valódi hosszú tartamhatás érhető el, különösen a nehezen irtható kétszikűek esetében (különösen látványos korai posztemergens alkalmazás esetén)
  • Kiemelkedő ár-érték aránnyal bír; a megszokott gyomirtási költségek mellett a SPIRIT-T új gyomirtási kategóriát nyitott
  • Gyorsabb, látványosabb tünetegyüttes, mint a Spirit önmagában
  • Sajnos az utóbbi években az egyoldalú gyomirtó szer használat hatására az ország több területén rezisztens gyomok szaporodtak el. Mindannyiunk elemi érdeke, hogy a már meglévő gyomirtási rendszereink hatékonyak maradjanak, esetleg még hatékonyabbak legyenek. Ezért az eddig szokásos egyoldalú hatóanyagcsoport használatát lehetőség szerint kerüljük. Használjunk növény- és szerrotációt. Rezisztencia kialakulás gátlására kukoricában használjuk ki a SPIRIT-T adta lehetőségeket. A SPIRIT-T lehet a megoldás egyik kulcsa a hosszú távú kukorica gyomirtási rendszerünk fenntartásában.

    További információkért keresse területi képviselő kollégáinkat vagy látogasson el a www.mahun.hu oldalra.

    Koscsó Árpád,

    kereskedelmi képviselő,

    Makhteshim Agan Hungary Zrt.

    A cikk szerzője: Kocsó Árpád

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    Hogyan tovább terbutilazin?

    Hogyan tovább terbutilazin?

    Az Európai Unió Bizottsága a 2021/824 (2021. 05. 21.) számú végrehajtási rendeletében módosította a terbutilazin hatóanyagra vonatkozó felhasználási e...

    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!