Pontos®, az őszi búza és az őszi árpa őszi gyomirtó szere

Agro Napló
Az őszi kalászosnövények ősszel elvégzett herbicides kezelésének növényvédelmi és munkaszervezési előnyeit a gazdálkodók egyre inkább felismerik, az ősszel gyomirtott gabona területe növekszik.

Egyre több termék kerül forgalomba, azonban viszonylag kevés a rendelkezésre álló hatóanyag, elsősorban pendimetalin, klórtoluron, penoxszulam, proszulfokarb, diflufenikán, metszulfuron-metil  hatóanyag-tartalmú készítményeket használnak a termelők.

Ezt a viszonylag szűk kínálatot töri meg a Pontos® gyomirtó szer, amelyben a kétszikű gyomnövények ellen a BASF fejlesztésű pikolinafen hatóanyagot kombináltuk az egyszikűek ellen hatásos flufenacettel. A két hatóanyag eltérő hatásmóddal rendelkezik, a pikolinafen a karotinbioszintézist, míg a flufenacet a fehérje és nukleinsav bioszintézisét gátolja. A pikolinafen felerősíti és felgyorsítja a flufenacet magról kelő egyszikű gyomok elleni hatását, ezáltal e gyomok ellen biztosabb eredményt lehet elérni.

A Pontos® engedélyezett dózisa 0,5–1,0 l/ha. A többéves, hazánk számos helyein és eltérő gyomviszonyok között beállított kísérletek eredményei alapján, illetve a BASF magas szintű szakmai tudásának, tapasztalatának figyelembevételével a Pontos® 0,75 l/ha adagja megbízhatóan és hatékonyan elpusztítja a nagy széltippant és a Magyarországon előforduló legfontosabb magról kelő kétszikű gyomnövényeket. Magasabb dózisban, jó időzítéssel jó hatást lehet elérni a parlagi ecsetpázsit, a gabona és fedél rozsnok, valamint a vékony egércsenkesz ellen.

A Pontos® preemergensen alkalmazva a talajon keresztül, korai posztemergensen kipermetezve pedig a már kikelt gyomnövények leveleibe felszívódva is kifejti hatását. A megfelelő talajhatás érdekében figyeljünk az apró morzsás, rögmentes talajfelszín kialakítására, a talaj felszínét ne takarja szármaradvány. Mint minden talajon keresztül ható készítmény, így a Pontos® is igényli a kijuttatás utáni bemosó csapadékot. Ha az ősz csapadékos, a gyomkelés is gyors lesz. Ilyenkor az időben kipermetezett Pontos® kiválóan kontrollálja a gyomokat, akár pre-, akár korai posztemergensen kerül kijuttatásra. De mi a helyzet akkor, ha kipermeteztük a készítményt és nem jön a várt eső? Ebben az esetben is bízhatunk a Pontos®-ban. A gyomok csírázásához, keléséhez is csapadék szükséges, ezért szárazabb őszön a gyomok kelése is lassú, vontatott lesz. A Pontos® hatóanyagainak vízoldékonysága alacsony, illetve közepes, ezért a talajfelszínre kipermetezett gyomirtó szer nem mosódik le, ott marad. Az esők megérkeztével hatóanyagai aktivizálódnak, és elvégzik feladatukat.

Ha olyan táblában juttatjuk ki a gyomirtó szert, ahol a gyomnövények már kikeltek, akkor a még nem kikelt gyomnövények ellen a talajhatásra, a kikelt gyomok ellen a gyökéren keresztüli és levélen keresztüli hatásra lehet számítani. Ez esetben általánosan ajánlott, hogy a gyomok fejlettsége szempontjából inkább előbb, mint később kerüljön kipermetezésre a készítmény: a magról kelő kétszikű gyomok szikleveles–2 leveles korában, a nagy széltippan 1-2 leveles állapotáig, a rozsnokfélék, ecsetpázsit esetén pedig szögcsíra–1 leveles fejlettségéig juttassuk ki a készítményt.

Optimális kijuttatási idő a magról kelő egyszikű gyomnövények őszi gyomirtásakor

A megfelelő szelektivitás elérése érdekében egyenletes legyen a vetésmélység, minimum 3 cm mélyre kerüljenek a vetőmagok.

A fentiekből jól látszik, hogy kijuttatás szempontjából a Pontos® egy rendkívül rugalmasan használható készítmény. Mivel nem tartalmaz klórtoluron hatóanyagot ezért a klórtoluron-érzékeny fajtákban (Falado, Gabrio, SY Moisson, Dallara, Basmati, Foxyl, Modern, Vyckor) is károsodás nélkül alkalmazható. Normál vetésváltásnál nincs utóvetemény korlátozása, nincs kellemetlen szaga, könnyen oldódik, más növényvédő szerekkel keverhető. Engedélyezett őszi gyomirtásra őszi búzában (beleértve a durum- és tönkölybúzát is), őszi árpában.

Kurtz György
kalászos termékfelelős
BASF Hungária Kft. www.agro.basf.hu

A cikk szerzője: Kurtz György

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!