2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kezelésből ötös!

Agro Napló
Az FMC optimista hangulatban tartotta meg évindító növényvédelmi fórumát, amely méltán az egyik legszínvonalasabb online rendezvénnyé nőtte ki magát az utóbbi két évben.

A gazdasági hátráltató tényezők ellenére – amelyek kiterjednek az alapanyaghiánytól kezdve a csomagolási- és szállítási problémákon át az emelkedő energiaárakig – nem látnak olyan akadályozó tényezőt, amely az FMC gyártású termékeik esetében problémát jelentene 2022-ben.

A szükséges mennyiségeket időben biztosítani tudják a gazdálkodók számára – hangsúlyozta Kovács Gyula, az FMC-Agro Hungary Kft. ügyvezetője, közép-európai régióigazgató. Hozzátette: a fent említett világgazdasági helyzet okán az elmúlt évek viszonylatában az egyik legnagyobb áremelésre kell számítani, mindezek ellenére mindent elkövetnek, hogy ezt az áremelkedést elfogadható szinten tartsák.

Az FMC a hatóanyag-kivonások kereszttüzében fókuszál a hagyományos készítmények fejlesztésére, amely új kultúrák és kártevők elérését teszi lehetővé, illetve új formulációkon és kijuttatás-technológiákon dolgoznak. Folyamatban van új hatóanyagot tartalmazó szerek fejlesztése is, amely a gombaölő és gyom-
irtó szer piac kínálatát szélesítik majd.

Nagy energiákat mozgósítanak a biológiai készítmények fejlesztésére, továbbá a termelőket segítő döntéstámogató rendszerek fejlesztése tartoznak a kiemelt feladatok közé – hangzott el a bevezetőben. Összefoglalónkban a szakmai előadásokból szemezgettünk.

Bevált technológia prémium termékekkel

A kalászosok őszi gyomirtásában az FMC kulcsterméke a Battle® Delta gyomirtó szer pre- vagy korai posztemergens felhasználással. A széltippan és az egyszikű gyomok fejlettségének állapota kiemelt fontosságú a védekezés időzítésében, a gyomok csírázástól 1-2 leveles korig a legérzékenyebbek a készítményre. Erős kétszikű gyomnyomás esetén a Battle® Max technológiai ajánlat került kihangsúlyozásra.

A kalászosok gyomviszonyaiban bekövetkezett változások során a T1-es gyomnövények felszaporodtak, a veronikafélék, a mezei árvácska és a pásztortáska a területek harmadát érinti. Ha ősszel nem történt meg a védekezés vagy nem bizonyult hatásosnak, ellenük kora tavasszal egy gyors hatású, hidegben is működő, utóvetemény-korlátozás nélküli szer javasolt, ez az Aurora® 40 WG.

A hatásspektrum szélesítésére (pl. az ebszékfű és a pipacs ellen) olyan kombinációt ajánl az FMC, amely jól kontrollálja a gyomokat: az Aurora® Gold gyomirtószer-csomag összetevői tökéletesen kiegészítik egymás hatását a tavaszi gyomirtásban.

Bokrosodás után, a szárbaindulást követően olyan gyomirtó szert érdemes bevetni, ami rendkívül rugalmasan alkalmazható, szelektív, és jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel is. Az FMC termékpalettáján elérhető széles spektrumú gyomirtó szerek (pl. Granstar® SuperStar) használata mellett indokolttá válik a Rapid® CS rovarölő szerrel, valamint Riza® 250 EW gombaölő szerrel kombinálva védekezni a gyomok, kórokozók és kártevők ellen. E készítményekből elérhető csomagok jóvoltából minden 4. hektáron ingyenesen védekezhetünk a rovarok ellen!

Kezelésből ötös! 5 hatóanyag, 5 hektár, 5 év a kukorica gyomirtásban

A gyomirtás sikerét az időjárási tényezők nagymértékben meghatározzák. Fontos, hogy a választott gyomirtó készítményt ezen tényezőkhöz igazítva, rugalmasan tudjuk kijuttatni, melynek egyik kulcsa a tartamhatásban van. Azokon a területeken, ahol elhúzódó, erős gyomkelésre kell számítani, az öt hatóanyag kombinációjából összeállított, 5 hektáros csomagban elérhető Diniro® Gold kukorica gyomirtó szer csomag tökéletes választás. Más csomagoktól eltérően egyedülállóan magas arányban tartalmazza a Successor® TX készítményt (2 l/ha), melynek hatóanyagai jelentős talajon keresztüli hatással bírnak egy- és kétszikű gyomok ellen is.

Kukoricamoly már mindenhol?

Magyarországon a kukorica terméskiesését elsősorban a kukoricamoly, másodsorban a gyapottok-bagolylepke kártétel okozza. Mindkét faj első nemzedéke ellen körültekintően érdemes és szükséges fellépni. Ahhoz, hogy nyomon követhessük a molykártevők megjelenését, tudnunk kell, hogyan alakul a kártevőnyomás a gazdaságunkhoz legközelebb eső területen. Ezt megtehetjük az FMC egyszerűen használható Arc™ farm intelligence applikációjával. A rovarmegfigyelés költségét és idejét csökkentő Arc™ közvetlen értesítéseket küld a kukoricamoly rajzásának kezdetéről, változásáról és közelgő rajzáscsúcsokról, valamint az ajánlott kezelésekről.

A Coragen® 20 SC rovarölő szer készítmény sok jó tulajdonsága közül a tojás- és lárvaölő hatás már a károkozás előtt 94–96%-ban kiiktatja a kártevőket. További előnyei a könnyű kezelhetőség, a jó keverhetőség, a rugalmasság, a tartamhatás és a felszívódó tulajdonság. A Coragen® rovarölő szerrel kezelt állományban a 2021-es üzemi termésmérési eredmények országos átlagaként hektáronként 600 kg megmentett termést realizálhattak a közreműködő termelők.

Olajozott ajánlat napraforgóban

A napraforgó, mint az egyik legjobban jövedelmező növény vetésterület-növekedésének csak a vetésforgó szab határt. 2021-ben hazánkban 664 000 hektáron vetették, ebből több mint 200 000 hektár területet az Express™-toleráns napraforgóhibridek képviseltek.

Utóbbiak posztemergens gyomirtásához az FMC a jól bevált Express™ 50 SX® gyomirtó szert ajánlja. A technológia előnyei, hogy az évelő kétszikűek ellen hatékony, nincs fitotoxicitás és utóvetemény-korlátozás, a rugalmas kijuttatás által csak a gyomok fejlettségéhez kell igazítani a kezelést. Az osztott kezelés előnye megmutatkozott 2020-ban és 2021-ben is, amikor a hosszan elhúzódó, hideg tavaszon bekövetkezett folyamatos gyomkeléskor kizárólag ez jelentette a biztonságot a gyomirtás sikeres elvégzéséhez.

A speciális, nehezen irtható gyomok elleni védekezésben (vadkender, parlagfű) ma már rendelkezésre áll a továbbfejlesztett Evorelle® Express™ gyomirtó szer is.

Az abiotikus stresszfaktorokkal szembeni sikeres ellenállást a szerves anyagokban gazdag RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló biostimulátor jelentheti, amelynek hatását a természetes algakivonat, valamint nitrogén-, foszfor-, kálium- és mikroelem-tartalma garantálja. Napraforgóban történő alkalmazása preemergens gyomirtással egy menetben, 1,5–2 l/ha dózisban kijuttatva az egyöntetűbb kelés elősegítését is szolgálja, majd a korai fejlődési szakaszában a gyökeresedés elősegítésére, valamint esetleges stressztünetek kiküszöbölésére ajánlott.

  -ga-

A cikk szerzője: Gáspár Andrea

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!