Sikerrel vitte az internetre a növényvédős szakma gyakorlatát az FMC-Agro hazai csapata

Agro Napló
Webkonferenciát tartott az FMC-Agro Életre kelt(ő) védelem címmel, amiben a szántóföldi növényvédelem és növénykondicionálás gyakorlatban is hatékony megoldásait mutatták be a több száz érdeklődőnek. A szakmai rendezvényen a cég területi szakmérnökei és szaktanácsadói beszélgettek az első órában Fazekas Károly kereskedelmi igazgató, a másodikban pedig Kovács Gyula ügyvezető vezetésével. A közeljövő aktuális témáiból szemezgettünk.

Hogyan lehet egy menetben megoldani a kukorica gyomirtását?

Ary Krisztina területi szakmérnök válaszában kiemelte, hogy ha az alapgyomirtás és a célzott posztkezelés között egyensúlyt tud teremteni a termelő, akkor megvalósítható a fenti célkitűzés, melyhez az előbbi tartamhatását kell ötvözni a posztkezelések erejével. Az alapkezelés ugyanis nem ad teljes megoldást, főleg, ha a bemosó csapadék nem érkezik meg időben. A hagyományos posztemergens szerek pedig nem rendelkeznek számottevő tartamhatással, így esetükben meg kell várni, míg az összes gyom kikel, de ekkorra már a kukorica eléri a kritikus fejlettségét, mely fázisban a legkisebb stresszhatás is termésveszteséggel járhat. Ha pedig korábbra hozzák a kezelést, akkor éppen a tartamhatás hiánya miatt nem lehet megfelelő eredményt elérni. Mégis van megoldás: a Diniro® Gold gyomirtószer-csomag jelentheti az arany középutat, mert az 5 hatóanyagot magába foglaló, 5 hektáros csomagban kapható termékek megakadályozzák, hogy a gyomok újrakeljenek, valamint megoldják a már kikelt gyomok elleni teljes védelmet is.

A cirok gyomkezelése

A gyengén, vagy közepesen termő területeken egyre inkább a kukorica alternatívájaként használt cirok esetében a termelők szerint eddig nem volt igazán jó gyomirtási technológia a nagyfokú herbicidérzékenység és a bevethető termékek szűk köre miatt. A Successor® TX gyomirtó szer viszont megoldja ezt a feladatot a cirokban: a használata 2021-ben várhatóan kiskultúrás kiterjesztési engedéllyel lesz lehetséges magról kelő gyomok ellen. A készítmény rugalmasan kijuttatható, pre-, korai és késői posztemergensen is használható, a vetés utáni időponttól egészen a 7 leveles állapotig.

A kukorica termesztéstechnológia fejlesztése a molykártevők ellen

A témáról Hőgye Szabolcs területi szakmérnök mondta el, hogy Magyarországon a legnagyobb terméskiesés oka elsősorban a kukoricamoly, másodsorban pedig a gyapottok bagolylepke. Az ellenük való védekezés gyakorlata több figyelmet és beavatkozást követel meg a gazdálkodóktól. Mindkét faj első nemzedéke ellen érdemes és szükséges fellépni, amit az FMC-Agro Evalio® AgroSystems kártevőmegfigyelő rendszerében, a rajzásképet mutató diagramokon lehet nyomon követni. A nagy számban előforduló és folyamatosan jelenlévő kártevők ellen jó időzítéssel és egy hatékony szerrel kell felvenni a harcot. A Coragen® 20 SC rovarölő szer sok jó tulajdonsága közül a tojás- és lárvaölő hatás már a károkozás előtt 94–96%-ban kiiktatja a kártevőket. További előnyei a rugalmasság, a tartamhatás, a felszívódó tulajdonság.

A szakember fontos gyakorlati tanácsokat adott a kukoricamoly megfigyelésére és nyomon követésére, valamint a kártevőmegjelenés mértékének felmérésére vonatkozóan. Egy 10–15 %-os fertőzöttség esetén már megtérülhet a védekezés, ezért érdemes folyamatos szemrevételezéssel követni az elterjedésük arányát. Ráadásul, ha nincs tél, vagy forgatás nélküli művelést alkalmaznak az adott területen, akár 30–80 % is lehet a fertőzöttség szintje, aminél elkerülhetetlen a Coragen® 20 SC rovarölő szerrel való védekezés. A készítmény használatával hektáronként akár 1 tonna termés is megmenthető. A termés maximalizálását segítheti a RhizoMagic™ növénykondicionáló használata, ami termékenyülésjavító és ezermagtömeg-növelő hatású. Ezzel akár további 2-300 kg kukoricatermést realizálhatunk hektáronként.

Tavaszi gyomirtási feladatok

Popovics István régióvezető beszélt arról, hogy a kalászosok gyomviszonyaiban milyen változások tapasztalhatók. A T1-es gyomnövények felszaporodtak, a veronikafélék, a mezei árvácska és a pásztortáska a területek harmadát érinti. Ellenük egy gyors hatású, hidegben is működő, utóvetemény-korlátozás nélküli szert javasolt, ez az Aurora® 40 WG. A hatásspektrum szélesítésére (pl. az ebszékfű és a pipacs ellen) egy kombinációt ajánlanak a gazdálkodók figyelmébe, ami jól kontrollálja a gyomokat: a 40 + 40 gramm dózisú 2,5 hektárra elegendő Aurora® Gold gyomirtószer-csomag összetevői tökéletesen kiegészítik egymás hatását a tavaszi gyomirtásban, rendkívül jól használhatóak együtt.

A területek fennmaradó kétharmadán a gyomosodás visszaszorításában az a gyakorlat alakult ki a gazdálkodók zöménél, hogy a bokrosodás után, a szárbaindulást követően alkalmaznak gyomirtást. Ennek többek között a várható napraforgó-árvakelés megjelenése, valamint az egyéb T4-es gyomok miatt van értelme, mert így együttesen védekezhetnek az összes jellemző gyom ellen. Erre az időszakra már gyakran a gombabetegségek is megjelennek, mint például a szeptória, valamint ilyenkor indul a vetésfehérítők terjedése is, mely kártevő a klímaváltozás hatására időben egyre korábban okoz kárt. Így aztán olyan gyomirtót kell alkalmazni, ami rendkívül rugalmasan alkalmazható, szelektív, és jól keverhető más gomba- és rovarölő szerekkel is. Az FMC termékpalettáján elérhető széles spektrumú gyomirtó szerek (Granstar® termékcsalád) használata mellett indokolttá válik a Rapid® CS rovarölő szerrel, valamint Riza® 250 EW gombaölő szerrel kombinálva védekezni a gyomok, kórokozók és kártevők ellen. A készítményekből több csomag is elérhető.

Hatékonyan a kalászosok kórokozói ellen

Lécz István területi szakmérnök a kalászosban alkalmazható Azaka® Top Pack gombaölő csomagról tájékoztatott.
A szerkombinációval kapcsolatos üzemi tapasztalatok már évek óta jó eredményeket mutatnak, hatását 2020-ban látóképi egyetemi kísérletben is vizsgálták, ami során a lisztharmatfertőzés elleni kezelés eredménye közel 95%-os volt a készítmény alkalmazásával. Fontos még a helminto-spóriumos betegség, ami árpában okozhat komoly gondot, de a fenti csomag két összetevője, az Azaka® és a Riza® 250 EW gombaölő szerek együttes alkalmazása hatékonyan alkalmazható itt, valamint búzában is. A minőségi, erős hatóanyagok együttese széles hatásspektrumot és plusz élettani hatást biztosít, ami minőség- és termésjavítást eredményez.

-an-
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készítsük fel talajainkat!

Készítsük fel talajainkat!

A fenntartható fejlődés két fontos alapeleme Magyarországon talajkészleteink észszerű hasznosítása, védelme, állagának megőrzése, sokoldalú funkciókép...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!