Trika Expert, startolunk és védünk!

Agro Napló
A hatóanyag-korlátozások, -visszavonások egyre nehezebb döntés elé állítják a termelőket. Mivel a gabona-, kukorica- és olajosnövény kultúrákban visszavontak két, korábban igen eredményesen működő rovarölő csávázószert, gyakorlatilag szabadkártyát adtunk a talajlakó kártevők felszaporodásához. Nagyon sok esetben látni már a nyár végi-ősz eleji károkat, hiányos, foltos keléseket repcében; mindez egyre gyakoribb a korán elvetett gabonatáblákban is, nem is beszélve a kelő napraforgó- és kukoricatáblákról.

Mit tudunk tenni a sokasodó és erősen negatív folyamatok ellen? Egyrészt alkalmazhatunk erre a célra engedélyezett csávázószerekkel kezelt vetőmagokat, másrészt kifejezetten eredményes ilyen esetekben a talajfertőtlenítők használata. Ez utóbbiak közül már jól ismert az általunk forgalmazott ERCOLE, az idei évtől pedig már elérhető egy igazi attrakció ebben a szegmensben, egy harmadik generációs készítmény; a TRIKA Expert. Ez a termék gyári kombinációban tartalmaz minden szemcséjében kimért és megfelelő mennyiségű rovarölő szert (lambda-cihalotrin), starter hatóanyagokat (N, P); mindezt jól feltáródó tőzegbe ágyazva.

A bevezetőben említett folyamat egyik oka változó éghajlatunk, de legalább ennyire jelentős változást képes előidézni a művelési rendszerek között meglévő különbségek egyike-másika.

Jó példa erre, hogy míg egy szántásos művelésben a talajfelszín – a vetés idejére – homogén állományú és nagyrészt egységes színezetű, addig a forgatás elmaradásával a talajtakaró növények mennyisége és minősége jelentős eltéréseket mutat. Ennek fontossága pedig a csírázás egyöntetűségében és a növények vigorában mutatkozik meg a két rendszerben igen jelentős eltéréssel. A forgatott területen a talajszelvényt a nap sugarai direkt módon és egyenletesen felmelegíti, s ennek következtében a csírázás gyorsabb, egyenletesebb, erőteljesebb. A szántás elhagyása esetén viszont a napsugárzás a takarónövények, vagy a mulcs felszínét melegíti – s mivel a levegő rossz hővezető, így ilyen esetekben óriási a hőhíd; mely kedvezőtlen a csírázási folyamatokra –, ennek következtében a talajfelszín felmelegedése egyenetlen; ami pedig értelemszerűen és természetesen eltérő csírázási időpontokat indukál.

1. ábra: Forgatás nélküli talajművelés

A káros fitofág rovarok nagyobb számú jelenlétének visszaszorítására és a kedvezőtlenebb csírázási feltételek együttes javítására mától elengedhetetlen vetéssel egy menetben a TRIKA Expert kijuttatása. Ez óriási előrelépés és segítség a forgatás nélkül dolgozó szakembereknek.

A forgatásban megnyilvánuló előnye a TRIKA Expert használatának pedig az, hogy a vetésidő sokkal rugalmasabbá válik azáltal, hogy a csírázó mag védett (rovarölő szer) és támogatott (starter) közegben kezdheti meg a fejlődését. Ennek gyakorlati haszna pedig az, hogy úgy biztosítjuk a szükséges tenyészidőt, hogy növényeink a nyár derekán jelentkező aszályig már elvirágozhassanak, megtörténhessék a megtermékenyülés. Végezetül mindez korábbi betakaríthatósággal is kecsegtet, ami pedig a vetésforgó hasznára válik azáltal, hogy több idő áll ezek kivitelezésére.

Bárhogyan elemezzük és vizsgáljuk a tényeket, a TRIKA Expert minden kukorica- és napraforgó-termesztő számára komoly technológiai előrelépést biztosít, ezzel pedig jövedelemtöbbletet. (A sorok papírra vetésének idején pedig tovább borzolja a kedélyeket, hogy lesz-e elég és milyen beltartalmi paraméterű műtrágya a hazai piacon? Mikorra, mennyiért, milyen kondíciókkal és feltételekkel…?)

A fenti problémák leküzdése érdekében a Sumi Agro már egy ideje eredményes kísérleteket folytat a TRIKA Expert nevű készítménnyel. A termék jellemző paraméterei:

  • hatóanyag-tartalom: 4 g/kg lambda-cihalotrin (0,4% m/m),
  • starter hatás: 35% foszfor és 7% nitrogén,
  • szemcse egyéb alkotója: jól feltáródó tőzeg.

A TRIKA Expert könnyen áramló, jó átfolyási paraméterekkel bíró, egységes szemcseméretű termék. Nem porol, nem boltozódik; könnyen mérhető és adagolható. Kiszerelése korszerű, jól kezelhető 10 kg-os alumínium zsák.

Meghatározó értékmérő tulajdonságai a gyakorlat számára:

  • A starter hatás miatt gyors kezdeti gyökértömeg-fejlődés. Emiatt száraz tavasz esetén előbb leér a gyökér a nyirkos/nedves réteghez, így az állomány aszálytűrése jobb lesz. Későbbi nagy szelek esetén kevesebb növénydőlés lesz tapasztalható.
  • Aszályos tavaszon a – vizet is kereső – talajlakó kártevő rovarok kártétele is intenzívebb, továbbá a sérült növényi szövetek regenerálódása is nagyobb akadályba ütközik.
  • A lambda-cihalotrin hatóanyag markáns hatással bír a talajlakókkal szemben, így a gyökér zavartalanul tud fejlődni.
  • Mindkét fontos hatás egy granulátumban; így nem kell dönteni a talajt fertőtlenítés és a támogató/starter kijuttatás között. Mindez egyszerre, egy menetben elvégezhető; egy tartályból.
  • A rovarölő szer teljes dózisa beleformázott a szemcsébe, nem csökkentettük annak mennyiségét.
  • Elkerülhető a kevert komponensű termékek kijuttatás közbeni szétválása, ezzel biztosítva az egyenletes védelmet és támogatást egyed- és táblaszinten egyaránt.
  • Egy granulátumban 2 készítmény. Könnyebb, pontosabb és takarékosabb munkavégzés. Úgy nő a területteljesítmény, hogy közben javul a minőség is.
  • Ideális dózistartomány a gyakorlati kijuttatást alapul véve 10–15 kg/ha. (A kijuttató gépek 20 kg/ha fölött már nem pontosak.)

A TRIKA Expertben hordozott előnyöket azért is érdemes kihasználni, mert nagy hatékonysággal csak a kapás kultúrákban tudunk védekezni a talajlakó kártevők ellen, de károsításuk sokszor áthúzódik az őszi vetésű növényeinkre is. Manapság főként a drótférgek jelenléte okoz egyre nagyobb gazdasági kárt, melynek aktuális mértékére jellemző, hogy az országban több helyen már – az egymást követő kultúrákban – kárláncolatról beszélhetünk. Ennek visszaszorítására és megakadályozására egy korszerű, sikeres megoldás a TRIKA Expert.

2. ábra: A mag köré, alá és mellé juttatott Trika Expert távoltartja, illetve elpusztítja a talajlakó kártevőket Virág László
szaktanácsadó, Somogy és Zala megye,
Sumi Agro Hungary Kft.
www.sumiagro.hu

A cikk szerzője: Virág László

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Drótféreg – az alattomos kártevő

Drótféreg – az alattomos kártevő

Az elmúlt években egyre több termelő tapasztalja meg a drótféreg kártételét a kapás kultúrákban. Mi lehet ennek az oka? Mint minden problémának, ennek...

Ha drágul a műtrágya

Ha drágul a műtrágya

A műtrágyák drágulása és hiánya miatt a termelők figyelme az olyan technológiák felé fordul, mely során a növény gyökereinek erőteljes fejlődésével a...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!