Két hét, kilenc helyszín
és megannyi beszámoló

Agro Napló
Röviden így foglalható össze a februárban megrendezett IKR Agrár Kft. és az AGROTEC Magyarország Kft. közös rendezvénysorozata. A vevőtalálkozók során a meghívott gazdák az aktuális terménypiaci kilátásokról, a várható ártrendekről, a vetőmagok beszerzési lehetőségeiről kaptak tájékoztatást. Az előadók grafikonokkal, videókkal szemléltették a hallgatóságnak, hogy milyen tapasztalatokat szereztek a szakemberek a tavalyi fajtakísérletek során, mik az aktualitások a gépesítés terén, milyen újdonságok várhatóak még a 2014-es év folyamán. Beszámolónk a pécsi, február 24-ére szervezett találkozó eseményeit foglalja össze.


Elsőként Nagy Lajos, az IKR Agrár Kft. ügyvezetője kapott szót és mutatta be a cégüket tulajdonló, csehországi székhelyű Agrofert csoportot.

Az Agrofert csoport 235 vállalatával rendkívül szerteágazó tevékenységet folytat Európa-szerte. Egyik fő tevékenységét – ami körülbelül 20%-át teszi ki a cég tevékenységének – az élelmiszeriparban végzi. Vágóhidak, húsfeldolgozó gyárak tulajdonosa, de emellett a sütőipari kapacitásuk is kifejezetten erős. Németországban, Csehországban, Szlovákiában is értékesítik pékáruikat, itthon Miskolcon és Győrben tevékenykednek, a magyar vásárlókhoz Ceres néven jutnak el.

A vegyiparból is fontos szeletet tudhatnak magukénak – Európában a második legnagyobb nitrogénműtrágya gyártójaként tartják őket számon. Mindemellett pedig termény-, vetőmag-, növényvédő szer- és műtrágya-kereskedelemmel foglalkoznak.

Az IKR Agrár Kft.-t és az AGROTEC Magyarország Kft.-t sokéves közös múlt köti össze – ugyanis mindkét cég az IKR Zrt.-ből, ebből a hatalmas, negyven éven át működő vállalatból nőtte ki magát, amely sajnálatos módon 2012 decemberében fizetésképtelenné vált. A bankok és a beszállítók bizalma pedig az értékesítések során befolyt pénz láttán sem tért vissza – új tulajdonosra volt tehát szükség. A mostani tulajdonos cseh cég pedig komoly árat fizetett a jelenleg csődvédelem alatt álló cégért.

„Sokan kérdezték tőlünk, kollégák és termelők egyaránt, miért tartottuk meg a nevet, annak ellenére, ami az IKR-rel történt – említi Nagy Lajos. – Mi is sokat gondolkodtunk rajta, hogy levesszük a palettáról a nevet, végül azonban úgy döntöttünk, az együtt töltött negyven év emlékére, tiszteletére megtartjuk azt.”


Illés Zoltán, az AGROTEC Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója a cég múltjáról, jelenéről, márka-portfóliójáról, eredményeiről tájékoztatta a szakmai közönséget.

Az AGROTEC 2013. július 1-jén alakult meg Bábolnán, tényleges tevékenységét tavaly október 1-jén kezdte. Ekkor 97 alkalmazottuk volt, akik száma mára a 160-at közelíti, reményeik szerint pedig az év közepéig eléri a 170–180 főt. A legfontosabb feladat a szakmai háttér megoldása volt – pénzügyi és emberi oldalon egyaránt. „Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ténylegesen tevékeny személyeket alkalmazzunk – magyarázza Illés Zoltán. – Szükség is van rájuk, minden területen, hiszen csak így végezhetünk valóban minőségi munkát. Eddig nem csalódtunk.”

A tulajdonosváltás rendkívül hamar érzékeltette hatását: december közepén a cég elérte a tervezett saját tőkéjét, az 1 190 000 000 Ft-ot. „Ilyen jó eredményeket az IKR Zrt. a legtermékenyebb időszakban sem ért el. Ebből is látszik, az új tulajdonosi háttér mennyire másképp képzeli el a jövőt.” – számolt be Illés Zoltán.

A megalakulás után röviddel szerződést is sikerült kötni, méghozzá a New Holland márkával, aminek április 27-e óta Magyarországon az AGROTEC Magyarország Kft. a hivatalos forgalmazója. Jelenleg tizenhárom értékesítő telepük van, ebből hét régi IKR-es telep, de újakat is vásároltak, a jövőt pedig ezeken a telepeken képzelik el. Legutóbb a szentlőrinci telephelyen indult be a munka – komoly értékesítési pontként szolgálva a vállalkozás munkáját. „7300 négyzetméteres, könnyen megközelíthető, jó adottságokkal rendelkező területről van szó – számolt be lapunknak
Illés Zoltán. – A telep 1600–1700 négyzetméteren teljesen beépített, itt található a kétszintes irodarészleg, ahol vevőszolgálatot és az
Agrotec irodáit rendeztük be, az emeleten az IKR Agrár csapata van. De található itt még alkatrészraktár, 350–400 négyzetméteres műhely – ahova könnyen befér kombájn, traktor is.
A vetőmagot pedig egy 530 négyzetméteres raktárban tároljuk.


Igaz, hogy fiatal cégről van szó, de már most rengeteg pozitív vásárlói visszajelzést kapnak. „IKR Agrár Kft.-vel továbbra is meghatározó az együttműködés – magyarázza Illés Zoltán az Agro Naplónak –, hiszen a partneri körünk közel azonos, ezért is szervezünk közös rendezvényeket. Másfelől viszont gazdaságosabb is ez az együttműködés. Sok tevékenységet közös csapattal végzünk. Nincs például saját könyvelőnk, hr-esünk és az informatikai feladatokat is egy közös cég látja el. Így sokkal hatékonyabbak lehetünk. Egy családként élünk egymás mellett, erősítjük egymást.”

Hardi Judit

A rendezvényen elhangzott előadások hanganyagát a www.agronaplo.hu/termekinformaciok/ikr-agrar-kft-vevotalakozo-pecs/www.agronaplo.hu/termekinformaciok/az-agrotec-kft-eloadasabol-slide-ok/ linkeken meghallgathatja.

A cikk szerzője: Hardi Judit

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Lesz alternatívája a tápoldatozásnak?

Növények extra tápanyagellátását szolgáló rendszert fejleszt a TS Labor Kft. uniós támogatással a Pannónia Medicina Zrt.-vel és a Szegedi Tudományegye...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!