Elemezte az árakat a Tej Terméktanács

Agro Napló
A Tej Terméktanács több tejtermék árát is elemezte, és ezt követõen a terméktanács szakértõi kimutatták, hogy jelentõs mértékûek e termékkör esetében az élelmiszer-kiskereskedelemben alkalmazott árrések.  

 


 





Az elemzésből a szakemberek megállapították például, hogy kilogrammra vetítve tavaly az úgynevezett fogyasztói tejnél az árrés átlagosan 110 forint volt, a trappista sajtnál 450 forint, a félzsíros túrónál 430 forint, a tejfölnél pedig 300 forint. Az árrés tartalmazta a 20 százalékos áfát is.



A szakértők szerint az elemzés még érdekesebb az átadási ára és az árrés tekintetében. Megállapítható ugyanis, hogy míg a feldolgozói árak tavaly lényegében stagnáltak vagy csökkentek, addig a kereskedelmi árrés 30–40 százalékkal emelkedett.



Így a szakmai szervezet szerint nem kérdés, hogy mitől emelkedtek a tejtermékek fogyasztói árai. Az úgynevezett utólagos visszatérítések – ezen jogcímből a tejipari szakemberek 81 félét számoltak össze –, a tejtermelőktől és -feldolgozóktól vonják el a jövedelmet.



Az olcsó importtermékek köréből, amellyel a kereskedelem a kispénzû hazai vásárlókat kívánja kielégíteni, egyetlen példát hozott a terméktanács. A magyar UHT tejnél az árrés 100–110 forint volt, amely az áfát is tartalmazza. Ebből az egyetlen adatból is megállapítható a szakmai szervezet szerint, hogy ha azonos árrést alkalmaznak, akkor a boltok polcain lévő, dobozonként 109 forintos áru import UHT tejet dobozonként 9 forintos áron vagy ingyen szerezte be a kereskedelem. A terméktanácsnál úgy vélik, hogy mindezt nem kell kommentálni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Hódít a szermaradvány mentes jelölés

Egy felmérés szerint a franciák 79 százaléka úgy véli, hogy az élelmiszerek árthatnak az egészségüknek. Ez csak tovább ösztönözte, hogy az egyik legna...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!