Lombtrágyázás a szántóföldi növénytermesztésben?

Agro Napló
A kérdésfeltevés azért indokolt, mert amikor a szántóföldi növények tápanyagellátásáról esik szó, jó esetben is csak a fõ tápelemek pótlását értjük alatta. A lombtrágyázás szerepe, jelentõsége nem kisebb itt sem, mint a zöldség-, gyümölcs- és dísznövénytermesztésben, ahol sokkal nagyobb gondot fordítanak a termelõk a fõ tápelem-pótláson kívül az egyéb, nélkülözhetetlen tápelemek biztosítására is. A harmonikus tápanyagellátás – beleértve a mikroelem-ellátottságot is – meghatározó a termés mennyiségére és minõségére egyaránt.  





Milyen tápelemekre van szüksége a növényeknek?



A növényi test felépítéséhez, a zavartalan mûködéshez, a fejlődéshez 16 nélkülözhetetlen elemre van szükség. A 16 elem bármelyikének hiánya esetén a növény életképtelen. Részleges hiányuk esetén a növény növekedésében, fejlődésében zavar keletkezik, melyek hiánytünetekben mutatkoznak meg.



Melyek ezek az elemek



A felsorolás nem jelent fontossági sorrendet, de ezek mindegyike szükséges a zöldnövények részére: C, O, H, N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, Zn, Cu, Mo, B, Cl. A növényben előforduló, illetve a talajból felvett mennyiségük alapján makro-, mezo, és mikroelemeket különböztetünk meg (1. ábra). Pótlásuk a C, O, H és Cl kivételével a tápanyagellátás feladata. Csoportot képezhetünk a növény életében betöltött szerepük szerint is, így megkülönböztetünk építő elemeket (N, P, Fe, S, Mg, Cu, Zn) és szabályzó elemeket (K, Ca, B, Fe, Cu, Zn, Mn, Mo).

 






Hogyan veszik fel a növények ezeket az elemeket



A növényeknek a szükséges elemeket a környezetükből kell megszerezniük, korlátozott feltételek között. Fejlődésük különböző szakaszaiban egy adott területről kell, hogy felvegyék a szükséges tápanyagokat más-más mennyiségben és arányban. A gyökéren keresztüli felvétel nem minden esetben biztosítja a növények számára a szükséges mennyiséget vagy azért, mert nincs a talajban elegendő, vagy mert valamilyen gátló tényező ezt nem teszi lehetővé. Ezért van szükség a növények levélen keresztüli tápanyag-utánpótlására is.



Mit értünk a szántóföldi növények esetében lombtrágyázás alatt



A lombtrágyázás az a kiegészítő trágyázási mód, amikor a tápelemek kis mennyiségét, felvehető, hígított formában a lombozatra juttatjuk.

A lombtrágyázással nem lehet helyettesíteni a talajtrágyázást, hiszen a növények a tápanyagszükségletüket gyökéren keresztüli felvétellel biztosítják. Igaz, hogy levélen keresztül valamennyi tápelem pótolható, de jelentősége a lombtrágyázásnak elsősorban a mikroelemek pótlásában van (2. ábra).

 


 





A lombtrágyázás előnyei:



• a gátló tényezők nagy része elkerülhető,

• a hatása gyors, közvetlen,

• nemcsak a növényfajok szerint, hanem azok fejlődési ütemének megfelelően is adagolhatóak.



A harmonikus tápanyagellátás – beleértve a mikroelem-ellátottságot is – legalább akkora, vagy nagyobb jelentőséggel bír, mint a kiadott mûtrágya mennyisége. Csak a minden nélkülözhetetlen tápelemre kiterjedő ellátás biztosít kiváló minőséget és megfelelő termést a jövedelmezőséghez elengedhetetlen stabilitással. A mindenkori piaci igényeknek megfelelő termelést csak magas színvonalú agrotechnikával tudjuk elérni, melynek meghatározó eleme az okszerû tápanyagellátás. Tehát a címben feltett kérdésre a válasz egyértelmûen igen. 2009-nek a lombtrágyázások évének kell lenni, csak így tudjuk némiképpen mérsékelni az őszi hiányos vagy elmaradt alapmûtrágyázás kedvezőtlen hatását.



Dr. Térmeg János

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?