2024. április 29. hétfő Péter

Harmonikus tápanyagellátás, folyékony formában

Agro Napló
A növények tápanyagfelvétele normális tavasz mellett is hirtelen megnő. Ezt a dinamikát a talajok a legritkább esetben tudják kielégíteni a növények számára. Abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre könnyen felvehető tápanyag, akkor már az elején elveszítjük az esélyét a magasabb termésnek.

Amikor megoldást választunk, figyelembe kell venni, hogy sem minőségi, sem mennyiségi céljainkat nem tudjuk elérni önállóan, csak nitrogénkijuttatással. A sok lehullott csapadék hatására a tápanyagok egy része kimosódott, a másik része nehezen felvehetővé vált a talajból. Sajnos a talajaink jó részénél a táp­anyag-szolgáltató képessége is csökkent, mert azok letömörödtek és a tápanyagfeltárást szolgáló mikroorganizmusok száma erőteljesen lecsökkent, ezért azok a tavasz folyamán is csak lassan, vontatottan érik el a talajtípusra jellemző egyedszámot. Többek között ezek a tényezők azok, amelyek felértékelik a lombtrágyák stresszcsökkentő, tápanyag-utánpótló, tápanyagfelvételt segítő hatásait. A lombtrágyák képesek jelentősen növelni a termésbiztonságot, illetve a termésátlagot egyaránt. A kelatizált formának köszönhetően a tápelemeket a növények könnyen fel tudják venni ilyen stresszes körülmények között is.

A levéltrágyázás nem helyettesítője, hanem kiváló kiegészítője a növény talajon keresztül történő tápanyagellátásának. A gyorsan fejlődő növény igénye gyakran meghaladhatja a gyökerek tápanyagfelvevő képességét, de kedvezőtlen talajállapotok, így pl. tömörödött vagy épp kiszáradt közeg is csökkentheti a tápanyagfelvételt. A levéltrágyázás ilyen esetekben gyors és célzott segítség lehet a növénynek.

Az idei időjárási viszonyok miatt a zászlóslevél védelme kulcsfontosságú! A fungicides kezeléssel egy menetben juttassunk ki a gabonáknak megfelelő tápanyagokat.   

A FITOHORM BIO GABONA, több hatóanyag-tartalmú mikroelemes összetett készítmény, mely képes biztosítani a gabonák harmonikus mikroelem-ellátását. A mikroelem-tartalom összeállításánál azon tápelemekre fektettük a hangsúlyt
(Mn, Cu, Zn, Fe, B, Mo), melyekre a kalászosoknak fejlődésük folyamán nagyobb mennyiségben van szükségük (növényspecifikus összetétel).

A FELHASZNÁLÁS ELŐNYEI:

  • Kedvezőtlen időjárási hatásokat mérsékelhetjük.
  • Megfelelő mikroelempótlással erősödik a bokrosodási hajlam.
  • Növekszik a termékeny kalászkák száma.
  • Javul a vízháztartás és fokozódik a gyökérzet tápanyagfeltáró képessége.
  • Ökológiai gazdálkodók is ki tudják hozni gabonájukból a maximumot.

Javasolt dózis: 4–5 liter/ha

A SZOMSZÉD GABONÁJA MINDIG ZÖLDEBB

FitoHorm Turbo Nitrogén 8 l/ha
+ FitoHorm Bio Gabona 4 l/ha

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!