Reglonozással a gyors és pontosan tervezhetõ betakarításért!

Agro Napló
A betakarítás idejéhez közeledve az érésben lévõ állomány egyre nagyobb kockázatnak van kitéve, sok múlhat a betakarítás minõségén és annak megfelelõ idõzítésén! E két fontos kockázati tényezõ legbiztosabban állományszárítással optimalizálható, ami ma már az intenzív repce- és napraforgó termesztés egyik elengedhetetlen technológiai eleme.





A repce deszikkálására a következő esetekben lehet szükség, ha:



• magasabb termés és nagyobb termésbiztonság elérése a cél,

• a repce növényen belül a becők nem egy időben érnek be (a repce alulról felfelé érik),

• a tábla heterogenitása miatt a különböző mértékben érő táblarészek érését „össze kell hozni”,

• csapadékos időjárás miatt az érés elhúzódik,

• a gazdaság munkaszervezése szempontjából a betakarítás ütemezése végett fontos a táblák érésének irányítása,

• a repcének nagy a zöldtömege, nyers a szára, és e miatt a cséplőszerkezetbe nagy mennyiségû szártömeg kerül, ami hátráltatja, rontja a betakarítás minőségét,

• az aratás idején gyomos az állomány, ez megnehezíti a betakarítás folyamatát, növeli a repcemag nedvességtartamát, emeli a talaj gyommagkészletét,

• madárkártételre lehet számítani,

• szükséges a repcebecő betegségek, rohadási folyamatok megállítása.




A Reglone Air tulajdonságainak köszönhetően a reglonozás számos előnyt biztosít a felhasználó számára:



• Hatóanyaga a növényi sejtek víztartalmát rövid időn belül hidrogénperoxiddá alakítja, ezáltal rendkívül gyorsan hat, a kezelés után a kultúrnövény 5–10 nappal betakarítható.

• Gyors, biztos hatásának köszönhetően a betakarítás időpontja pontosan tervezhető.

• Hatékony gyomirtó hatással is rendelkezik, a területen lévő egyéves gyomnövényeket elpusztítja, az évelőket leszárítja.

• Az egész növény, így a szár teljes leszárításával csökkenti a betakarításkori szemveszteséget, megkönnyíti az aratás utáni tarlóhántást, talaj-előkészítést.

• Esőállósága nagyon jó: fél órával a permetezés után már nem mosódik le az esetleges csapadékkal (a szemerkélő eső, a párás, nedves idő még javítja is a hatást!).

• Rugalmasan, légi és földi gépekkel is kijuttatható, cseppnehezítőt tartalmaz, egyéb adalékanyag hozzáadása nem szükséges.

• Használata után nem kell szárítani, ill. csökken a szárítási költség.

• Kontaktkészítmény, nem szívódik fel, ezáltal zsírokban, olajokban nem oldódik, a repceolajban nem jelenik meg.





Reglone Air – felhasználási javaslat, kijuttatási tanácsok repcében



Őszi káposztarepce esetében a reglonozást a tervezett betakarítás előtt 5–10 nappal kell elvégezni, amikor a becőben a magvak már barnák, kimorzsolhatóak. A betakarításkor az ideális nedvességtartalom 12–14%. A Reglone Air repcében engedélyezett dózisa

1,5–2,0 l/ha. Nagyobb zöldtömeg, erősebb gyomosodás esetén a magasabb adag ajánlott. A hatékonyság fokozható 3-4 kg/ha ammónium-nitrát hozzáadásával. A kisebb pergés elérése érdekében javasolt az Elastiq* pergésveszteség csökkentő készítmény 0,6-0,7 l/ha dózisával tankkombinációban használni. Az esti, reggeli párásabb időszakban elvégzett aratással, oldalvágó kasza használatával a betakarítás minősége tovább javítható.

A Reglone Air speciálisan légi permetezésre (70-80 l/ha víz) kifejlesztett termék, amely azonban a napjainkban egyre inkább elterjedő hidas traktorokkal is hatékonyan kijuttatható. Mindkét esetben törekedni kell azonban a viszonylag homogén, és durva cseppes permetléképzésre. Kerülni kell a nagy melegben történő kezelést. Légi kijuttatás esetén javasolt a Reglo-Jet szórófej használata, lapkája hátrafelé fordítva, állásszöge 90º-ban állva. Ezzel irányított permetezés végezhető el, megakadályozva az áramlásokból eredő permetlé elsodródást.









A megfelelően, pontosan tervezett és végrehajtott deszikkálás az utolsó lehetőségünk, hogy tudatosan és érdemben is beavatkozzunk a lehető legjobb jövedelmezőség érdekében!





Kurtz György

Syngenta Kft.



* A Chemtura bejegyzett márkaneve

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megszülettek az első LEADER döntések

Megszülettek az első LEADER döntések

Több mint 350 kérelem támogatásáról született döntés első körben a LEADER Program helyi fejlesztéseket támogató pályázatai esetében – adta hírül a sza...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!