ÚJ REPCEAJÁNLAT a nehezen irtható gyomokkal fertőzött területekre!

Agro Napló
A repce maximális eredményéhez az egyik fontos feltétel a gyommentes állomány, amit nem is olyan egyszerű megvalósítani pl. a közönséges zsomborral erősen fertőzött mezőségi talajokon vagy a szintén keresztesvirágú pásztortáskával jól meghintett vékonyabb erdőtalajokon. Az is előfordul, hogy a megengedett 750 g/ha metazaklór-tartalom vagy pusztán csak a túl korán elvégzett korai posztemergens gyomirtás tartamhatása bizonyul rövidnek és az enyhe  novemberi időjárás, vagy egy lassabb sorzáródás következtében csírázik ki újabb pipacs, székfű-féle vagy más, a repcével hosszan versengő gyomfaj.

A gyomirtási mód tervezésekor fontos, hogy ismerjük a repcetábláink gyomviszonyait és felismerjük a nehezebben irtható gyomfajok kelő alakjait is!

A repce 4–8 leveles állapotában elvégezhető széles hatásspektrumú és hosszú tartamhatással is rendelkező új gyomirtási ajánlatunk az Optimize. Kimondottan az említett nehezen irtható gyomfajokkal, orvosi zsomborral, pásztortáskával erősen fertőzött területeken javasoljuk, hiszen a preemergens és az aminopyralidra alapozott korai posztemergens gyomirtások hatékonysága ezen gyomok ellen általában nem elégséges.

Az Optimize egy gyomirtási termékpár, két herbicid rugalmasan felhasználható kombinációja. A széles hatásspektrumú levélherbicid, az Optivor (halauxifen + pikloram) és a  hosszú csírázásgátló tartamhatást biztosító Springbok (metazaklór + dimethenamid) herbicidek 10 ha-os kereskedelmi csomagja.

Optimize-gyomirtás alkalmazási javaslatai:

- együttes kijuttatással 0,5 l/ha Optivor + 2 l/ha Springbok a repce 6–8 leveles állapotában, amikor az Optivor levélherbicid hatására érzékeny gyomfajok – zsombor, pásztortáska, kamilla- és székfű-félék, pipacs, búzavirág, valamint a széleslevelű T-4-es kapásgyomok – dominálnak és nagy számban meg is jelentek.

-osztott kijuttatással: 1. kezelés 0,25 l/ha Optivor + 2 l/ha Springbok a repce 2–4 valódi leveles állapotában, ha a nehezen irtható tyúkhúr, veronika-félék és a mezei viola is jellemző a területre és az első szikleveles egyedei kelnek, miközben az Optivor hatásspektrumába eső gyomfajok még fejletlenek, illetve további kelésükre is számítunk. A 2. kezeléskor az Optivor 0,25 l/ha dózisát a repce 6–8 leveles állapotánál permetezzük ki.

Fontos tudnivaló, hogy a halauxifen hatóanyagú gyomirtásokat, így az Optimize kombinációt sem szabad keverni a retardáns hatású fungicidekkel (pl. Fezan 250 EW) és egyszikűirtó gyomirtó szerekkel (pl. kalászos árvakelés elleni Fitofop, Select Super), azokat külön menetben kell kipermetezni! A rovarölő szerekkel (pl. Fentrol CS, Gazelle Pro) szabad keverni! Az Optimize termékpár (5 l Optivor + 20 l Springbok)  „Protect” (+ 1 l Fentrol CS) és „Complete” (+ 1 l Fentrol CS + 10 l Fezan 250 EW) elnevezésű, jelentős árkedvezményt tartalmazó csomagokban is megvásárolható!

További felhasználási információkért keresse bizalommal
a Kwizda szaktanácsadó képviselőit!

Fehér Tamás
Kwizda Agro
-x-

A cikk szerzője: Fehér Tamás

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Szuperszelektív a Select Super

Szuperszelektív a Select Super

A napraforgóban a felülkezeléses (Clearfield, Express stb.) technológiák térhódítása folyamatos és töretlen volt az elmúlt években. Már elértünk odáig...

Szupererő és védelem a repcének

Szupererő és védelem a repcének

Amikor sikeres repcetermesztőkkel beszélgetünk, minden esetben szóba kerül a megfelelő rovarvédelem és a harmonikus tápanyag­ellátás. Aki ezekre odafi...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!