2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Pioneer fajtabemutató a DuPont juniálison

Agro Napló

Balatonszabadiban, az egyik bemutató helyszínén Fábián László, a Pioneer termékmenedzsere kommentálta lapunknak a bemutató legfontosabb mozzanatait:

 


 

 

Az országban idén 5 helyszínen kerültek elvetésre a DuPont és a Pioneer nagyszabású közös kísérletei, az un. Tudásközpontok, melyek helyet adnak a juniális rendezvénysorozatnak. A Tudásközpontokban a jelen és jövő hibridjeinek, növényvédelmi technológiáinak széles tárháza található, az innen származó eredmények és tapasztalatok nagy jelentőséggel bírnak majd a termékfejlesztésben és ez által a hazai növénytermesztés színvonalának emelésében is. A betakarítások után a termelőkkel is meg fogják osztani ezeknek a helyszíneknek az eredményeit, tapasztalatait, hogy a gyakorlat hasznára is váljon a kísérletekbe fektetett munka.

Kukorica hibridújdonságok

A Pioneer nemesítésének középpontjában a termőképesség emelése mellett az aszálytûrés fokozása áll, hiszen az időjárás utóbbi években tapasztalt szélsőségeihez alkalmazkodnia kell a kukorica hibrideknek is. Kiváló aszálytûrő, nagy termésbiztonsággal rendelkező hibridek már bizonyítottak a Pioneer kínálatából az elmúlt években is, ilyenek például: PR38A79, P9400, PR37N01, PR37Y12, PR36V52, PR35F38. Az intenzív nemesítői munkának köszönhetően azonban már itt bemutatták az új generáció képviselőit.

A FAO 300-as éréscsoportban két új hibridet vezetnek be a következő évtől. Mindkét hibrid terméspotenciálban óriási előrelépés az előzőekhez képest. Az első éves MgSzH fajtaminősítő eredményeik alapján az egyik a FAO 300-as éréscsoport elején van, a másik pedig a végén. Ez utóbbi a P9494-es, mely több mint egy tonnával előzte meg a standardok átlagát, mely standardok az országban a legnagyobb területen termesztett legjobb hibridek. A másik hibrid, ami a FAO 300-as éréscsoport elején érik – tehát tökéletes gabona elővetemény – a P9578-as, mely több, mint 300 kg-mal múlta felül a standardokat, vízleadásban pedig a legjobbak között szerepelt. Terméspotenciálban és aszálytûrésben előrelépés az eddigiekhez képest.

Napraforgó

Bemutatásra került az Express® posztgyomirtási technológia és annak fejlesztése is a napraforgóban. A napraforgónál korábban gondot jelentett a kétszikû gyomok elleni védekezés, amit eddig csak nehezen vagy egyáltalán nem lehetett megoldani. A hagyományos technológiák ráadásul csapadékfüggőek is, ezért az utóbbi évek száraz tavaszain ezek nem mûködtek kellő hatékonysággal. Ezen probléma megoldására fejlesztette a Pioneer és a DuPont közösen az Express® posztgyomirtási technológiát, melynek első képviselője az E82-es hibrid. A PR63E82 hibriddel és az Express® gyomirtó szerrel már sikeresen, és függetlenül a tavaszi csapadékviszonyoktól, védekezhetünk a nehezen irtható kétszikû gyomok ellen. A rendezvényen bemutatásra került az új Express® toleráns napraforgó, a PR64H42 is. A H42 magas olajsav tartalmú napraforgó, valamint fontos hogy már homozigóta formában hordozza a toleranciáért felelős tulajdonságot ezért még nagyobb rugalmassággal lehet a gyomirtását megoldani, például akár egyszikûirtót is használhatunk az Express®-el együtt tankkeverékben.

A következő években folyamatosan vezetik majd be az új homozigóta Express® toleráns hibrideket.

Repce

A MAXIMUS® féltörpe hibrideknél új hibrid a PR45D04, mely felülmúlja elődjeit; kiváló termőképességgel rendelkezik és a legnagyobb olajtartalmat tudja produkálni. A MAXIMUS® hibridek rendkívül gyors térhódítása annak köszönhető, hogy valamennyi fenológiai stádiumban, a vetéstől a betakarításig rendelkeznek olyan előnyös tulajdonságokkal, amelyeknek köszönhetően kiemelkedő terméseredményt tudnak produkálni. Ilyen tulajdonságok például a rugalmas vetési idő, a jó télállóság, kiváló állóképesség, az elágazások nagy száma, valamint ebből következőleg a nagy négyzetméterenkénti becőszám.

A hagyományos magas hibrideknél az új hibrid a PR46W20, ami előrelépés olajtartalomban és termőképességben. Idéntől a Pioneer már nem értékesít többé fajtákat, mert meggyőződésük, hogy a hibridek jóval nagyobb előnyöket kínálnak a gazdálkodók számára.

Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/62

 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

Újdonságok az őszi Portfólió Farmokon

A Corteva Agriscience idén ősszel három helyszínen, Szarvason, Dombóváron és Debrecenben tartotta meg szántóföldi növénytermesztési és növényvédelmi b...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?