Vadkármérséklés hatékonyan, gazdaságosan!

Agro Napló
Európai viszonylatban is jelentõs nagyvad állományunk vadásztatása fontos nemzetgazdasági bevételi forrás. A nagy vadállománynak sok élelemre van szüksége, amit zömmel a mezõgazdaságilag mûvelt területeken szerez be. Ez évrõl évre folyamatos konfliktust okoz a termelõk és a vadásztársaságok között.  

Jelentős, egyes megyékben akár milliárdos károkról is beszélhetünk. A vadkárok megelőzésére számos próbálkozás született. A fix vadkerítésektől az elektromos kerítéseken át a vadriasztó szeres megoldásokig. A kerítések folyamatos karbantartást igényelnek, az elektromos kerítések alkatrészeinek „tulajdonviszonyai” gyorsan változnak! A hatékonyságukról meg­oszlanak a vélemények. Most egy olyan terméket ajánlunk figyelmébe, amelyet a vadakban szintén nagyon gazdag Ausztriában több éve már sikeresen alkalmaznak a vadászok, gazdálkodók legnagyobb megelégedésére. Emellett az autópályákkal határos táblák szegélypermetezésével jelentősen csökkentik a vadakkal való balesetek kockázatát.

 




 

 



A kártételről



Az erdészeti és faiskolai csemetekertekben, kertészeti ültetvényekben mindig is nagy kártételt okozott a szarvas, őz és muflon. Különösen a téli időszakban a fiatal hajtások és a kéreg lerágása a jellemző kártétel. Szántóföldi kultúrákban korai szakaszban a tenyészőcsúcs kiharapása, (repce, napraforgó, kukorica) továbbá a teljes növény kitaposása okoz nagy termésveszteséget. A vegetáció vége felé kukoricában és napraforgóban szokott a legnagyobb terméskiesést okozni a vadak jelenléte. A kártételek között egy közös elem van, a gazdasági kár minden esetben tetemes. Ismeretes, ha a vad odaszokik egy területre, ott az egész tenyészidőben folyamatosan kárt okoz.

 

 

 


 





Hatásmechanizmus



A Forester® EW vadriasztó permetező szer az őz, gímszarvas és muflon rágása elleni védekezésre alkalmazható készítmény erdészetben és gyümölcskultúrákban. Szántóföldi kultúrákban való felhasználását várhatóan 2009 első negyedévétől engedélyezik! Az állati eredetû zsiradék hatóanyagot a természetben történt megfigyelések alapján fejlesztették ki, melynek használatával megvédhetőek a különböző kultúrák a nagyvadak rágásától. A készítmény az állatok számára kellemetlen szagával és színével váltja ki a riasztó hatást. A jó riasztó hatás érdekében ne juttassuk ki együtt egyéb készítményekkel. A kezelés után a permetlének be kell száradnia, a hatástartam – amely 2–3 hét – biztosítása érdekében. Ezért száraz, fagymentes időben permetezzünk, ködös, esős időben nem szabad elvégezni a kezelést, mivel a növényt védő, beszáradó permetréteg kialakulására ilyenkor nincs esély.





Felhasználás és dózisok





- Erdészetben, lomblevelû és tûlevelû kultúrákban hígítás nélkül alkalmazzuk. A fiatal telepítéseknél a precíz kijuttatás biztosítja a zavartalan növekedést a fa biológiai értékének megőrzése mellett. A készítményt a védendő területre egyenletes cseppekben kell kijuttatni az ősz végi–tél elejei fagymentes napokon, ill. a tavaszi–nyári kijuttatási időszakban. Az alkalmazott dózis (10–20 liter/ha) a kultúrától és a növény fejlődési stádiumától függ (pl. rügyes vessző, vagy leveles hajtás). A két kijuttatási időszakban általában 1–1 kezelés javasolt. 



- Almástermésûekben kora tavasszal (rügypattanáskor) kell a kezelést elvégezni 20 l/ha dózisban, a terméket vagy hígítás nélkül, vagy a jobb fedettség biztosítása érdekében az 1:3 vagy az 1:5 arányú vizes hígításban kell kijuttatni a levelek megjelenése előtt.



- Szőlőben 10–15 l/ha dózisban juttatható ki a termék a háromleveles hajtásállapottól a virágzás kezdetéig 1:3–1:5 arányú vizes hígításban. Ha a szőlő fejlődési stádiuma megengedi a kezelést követően 28–42 nap elteltével a permetezés megismételhető, amennyiben újra kártétel észlelhető.



- Szántóföldi kultúrákban (kukorica, repce, napraforgó, szója stb.) 15 l/ha-os dózisban juttassuk ki a terméket 3–4 lombleveles állapottól. A készítménnyel végzett szegélykezelések (minimum 20 m szélességben) nagy táblák esetében gazdaságos megoldás lehet a nagyvadak rágási kárának csökkentésére. A 15 l/ha-os dózist ebben az esetben területegységre kell visszaszámolni.





Örömmel értesítjük Önöket, hogy időközben a ziram tartalmú Korit® 420 FS csávázószerünk megkapta hivatalos engedélyét. A Korit® alkalmazásával a kukoricában nagy károkat okozó fácánok kártétele megelőzhető. Dózisa: 6 liter/vetőmagtonna (0,6 l/100 kg).



 


 

Bakodi Gyula • Kwizda Agro

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!