Hatékony védelem Genius WG-vel a gyomok ellen

Agro Napló
Dél- és Nyugat-Baranyában hosszú évek óta komoly gondot okoz a gabonatermesztésben a nagy széltippan (Apera-spica venti). Így Vajda Dezsõ gazdaságában is Nagydobszán, ahol 100 hektáron termelnek tritikálét.  

Újvárosi Miklós Gyomnövények címû könyvében azt írja a nagy széltippanról, hogy a savanyú talajok növénye, de kisebb mennyiségben előfordul meszes homok talajokon is. Talán ez a gátja, hogy nem olyan mértékben terjeszkedik, ahogy azt a korábbi években számítottuk. Ahol viszont jelen van, ott komoly gondokat okoz. Ősszel a gabonával együtt kel, érése is azzal egy időre esik, így magját szétszórja. A mag hosszú évekig megőrzi csírázóképességét.



A korábban használatos gyomirtó szer kombinációkkal megfelelően csak pontos időzítéssel és kompromisszumokkal volt lehetséges a gyomirtás. Egy-egy szer, vagy kombináció bizonyos gyomokat nem kellő hatékonysággal irtott, pl.: mezei acat.



A Genius WG 200 gramm/hektár tavaszi kijuttatásával tritikáléban sikerült tökéletesen tisztán tartani az állományt. A szer jól irtja az egyszikûek közül a széltippanon kívül a vadzabot és az árva rozsnokot is. Gyéríti a parlagi ecsetpázsitot és a tarackbúzát. A kétszikûek közül nálunk problémát okozó gyomfajokat jól irtja, így egyiket-másikat nem szükséges kiemelni a gyomirtó spektrumból.





A készítmény gabonafélékben a bokrosodás kezdetétől két nóduszos állapotig juttatható ki, és már 5°C feletti hőmérsékleten hatékony. A készítmény egyszikû gyomok ellen azok egy-három leveles állapotában kijuttatva a legjobb hatékonyságú. A Genius WG hatóanyaga a mezei acat rizómáiba jutva komoly gyökérpusztulást okoz, gátolja az újrahajtást. Nedvesítő szert érdemes a permetlébe keverni. Mûtrágya is jó, de nem a kettő együtt! Szárszilárdítót csak két héttel a Genius kezelés után javasolt kijuttatni. Az utóvetemény hatásokat figyelembe kell venni (pillangós kultúra nem következhet a kezelést követő évben), valamint a kezelt növény szalmájának felhasználását is (nem lehet belőle komposzt és mulcs). Figyelmesen el kell olvasni a szer használatára vonatkozó előírásokat a címkén.



Gazdaságunkban a Genius WG gyomirtó hatásával tökéletesen elégedettek vagyunk, jövőre is 100–120 hektár tritikálé területen használni fogjuk.





Vajda Dezső (gazdálkodó) • Dr. Bárány Sándor (szaktanácsadó)


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!