2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Ragasszon pénzt a repcére!

Agro Napló
A napjaikban egyre sűrűbben bekövetkező növényvédő szer hatóanyag visszavonások elérték az állományszárítás, deszikkálás területét is. A diquat hatóanyag elvérzett az EU újraengedélyezési eljárásán és azt a műveletet, amit a köznyelv csak reglonozásnak nevez, már csak eseti engedéllyel használható, időlegesen. A glifozát hatóanyag körüli viták és események miatt ezen hatóanyagú készítmények jövője sem biztató.

 

Repcében az állományszárítás elmaradási közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpattannak, a madarak könnyedén kiverik belőlük a magokat, arról nem is beszélve, ha aratáskor bemegyünk egy jó repcetáblába az egyik végén a kombájnnal, akkor a másik vége is mozog.

A repcében leggyakrabban használt becőragasztó hatóanyag a sztirol-butadién, amely többek között a Laminex® LP-45 készítmény hatóanyaga is. A készítmény hatóanyaga szintetikus polimer alapú ragasztóanyag, amely a kipermetezése után vízben nem oldódó, féligáteresztő latex membránburkolatot képez a kezelt növény felületén. Ez a membránburkolat körülbelül 20–30 napon keresztül a kezelt felületen marad. Ez a védőburkolat nem gátolja a kezelt növények természetes vízleadását, de megakadályozza a földfeletti részein keresztül történő nedvesség felvételét, a becők visszanedvesedését. Így a készítmény egy egyszerű fizikai hatással – a növény felületén kialakított féligáteresztő membránnal – segíti elő a természetes öregedési folyamatok mielőbbi befejeződését, anélkül, hogy bármilyen negatív hatással lenne az érés folyamatára és az olajtartalom beépülésére.

Őszi káposztarepcében, deszikkáló szerrel történő együttes kijuttatás esetén a Laminex® LP-45 becőragasztó készítmény kijuttatása közepes, vagy közepesnél nagyobb cseppmérettel (>175 mikrométer) történhet. A permetlé készítésénél először a deszikkáló szert kell bekeverni, majd ezt követően folyamatos keverés mellett a Laminex® LP-45-öt. Desszikáló szerekkel kombinálva, a becők 70 %-os érettségénél, a betakarítás előtt 7-14 nappal kell kijuttatni a készítményt. A Laminex® LP-45 nagy előnye, hogy elsodródás gátlásra is engedéllyel rendelkezik. Mivel a glifozáttal történő deszikkáláshoz mint légi, mint földi kijuttatás esetén az elsodródás gátló szer használata kötelező, így a Laminex® LP-45 használata esetén nem kell még külön elsodródásgátló szert vásárolni a becőragasztó mellé, mert a Laminex® LP-45 mindkét problémát egyszerre oldja meg.

Őszi káposztarepcében, önmagában használva, a készítményt a repce pergési veszteségének a csökkentésére a becősárgulástól a becők 30 %-os érettségéig kell kipermetezni, 0,8-1 liter/hektár dózisban, a várható betakarítás előtt 3-4 héttel (becősárgulás - érés BBCH 80-87).

Szántóföldi géppel 200-400 liter, légi permetezés esetén 60-80 liter víz felhasználásával.

A keverési sorrend betartása fontos a könnyebb oldódás érdekében, a készítményt kell a vízhez hozzáadni, hogy a megfelelő oldódást elérjük.

A Laminex® LP-45 drónnal is kijuttatható őszi káposztarepcében, becőragasztó készítményként. Ebben az esetben nem keletkezik taposási kár és a kezelés gyorsabban, minimális víz felhasználásával végezhető el. A Laminex® LP-45 légi kijuttatása engedélyezett.

www.hechta.hu

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ragasszon pénzt a repcére!

Ragasszon pénzt a repcére!

A repcében az állományszárítás elmaradása közvetlen termésveszteséggel járhat. A repce becői érzékeny biológiai alkotások. Könnyen felnyílnak, felpatt...

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

HIKARI – a hatékony deszikkáló szer!

A szántóföldi növénytermesztés során az utolsó növényvédelmi beavatkozás a deszikkálás, amely elsősorban a napraforgónál és az őszi káposztarepcénél,...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!