2024. május 5. vasárnap Györgyi

Idén a vetésidõé a fõszerep

Agro Napló
Harmadik alkalommal indította el a Monsanto Hungária Kft. a népszerû Dekalb Innovációs Centrumok nevû kísérletsorozatát. – Idén négy Centrumban teszteljük fajtáinkat – nyilatkozta lapunknak Kökény Benõ, a cég termékmenedzsere, a kísérletsorozat fõkoordinátora Enyingen, a kísérlet beállításának napján.


A mezőhegyesi, biharkeresztesi, enyingi és bólyi helyszínek kiválasztásával az volt a célunk, hogy bemutassuk, hogyan vizsgáznak fajtáink a különböző termőhelyi adottságok és eltérő körülmények között.

A kísérletek során bemutatásra kerülnek új hibridjeink, valamint technológiai kísérleteket is demonstrálunk. A vetésidő, tőszám, mûtrágya és a növényvédő szer kísérletek lebonyolításában partnervállalatokkal is együttmûködünk, így pl. a tápanyagkísérletekben a Timac Agro-val. A korszerû gépészeti hátteret az Amazonen Werke Kft. és a Massey Ferguson biztosítják.

 

 


 

 



Vetésidő



Idén a talajok sokkal lassabban érték el a 8–10 fokos hőmérsékletet és a csapadékos időjárás következtében pedig vissza is hûltek.



Habár a hibridek korai fejlődési erélye és egyéb tulajdonságai, pl aszálytûrés, termőképesség között nincs közvetlen összefüggés, azt fontos tudni, hogy melyik hibrid, hogyan reagál a különböző vetésidőkre, például ha egy hibrid lassabb kezdeti fejlődésû nem érdemes túl korán vetni. A vetésidő helyes megválasztásával elkerülhetjük a kártevők kórokozókkal szembeni hosszú ideig tartó kitettséget.



A megkésett vetésekre sem egyformán reagálnak a különböző genetikai hátterû hibridek, és az egyes évjáratok között is nagy eltérések vannak. A vetésidő kísérletekből tehát több fontos kérdésre is választ kaphatnak a kukoricatermelő gazdák.

 

Tőszámkísérletek



Portfóliónkban különböző genetikai hátterû, különböző habitusú és ebből adódóan eltérő tőszámreakciójú hibridek szerepelnek. Vannak hibridek melyek magas, míg mások alacsonyabb tőszámok esetén adják a maximális termést.



A hibridek tulajdonságaiból fakadó eltérő tőszámigényen túl a tőszám helyes megválasztásakor figyelembe kell vennünk környezeti adottságokat és a termesztés technológiai színvonalát is.

 



Fajták



A Dekalb minden évben jelentkezik új hibridekkel. Új, igen korai hibridünk a DKC 3705, mely várhatóan jövőre kerül a piacra. A vetésidő kísérletekből már most látszik, hogy ez a hibrid kiválóan alkalmas korai vetésekre. Ezen felül az idén több új hibridet mutatunk be a FAO 300-as, illetve a FAO 400-as éréscsoportban is, melyek reményeink szerint az elődeikhez hasonlóan nagy népszerûségnek örvendenek majd a termelők körében.

 




Az Enyingi Agrár Zrt.-ben 2617 ha-on termesztünk kukoricát, ez a terület a korábbi évek kukorica területéhez viszonyítva hasonló méretû – nyilatkozta a helyszínen lapunknak Sziládi József növénytermesztési főágazat vezető. Amióta elérhetőek Magyarországon a DEKALB hibridkukoricák, nálunk megtalálhatóak a vetésszerkezetben.



A hibridválasztásban fő szempont a kezdetekben a stabilitás mellett a nagy termésmennyiség volt. A DK 493, a 2009-es évig folyamatosan részt vett a vetésszerkezetünkben, egy nagyon stabil hibridnek tartottuk. Szintén több éve használjuk a DK 440-es jól bevált hibridet, amely amellett, hogy mind termőképességben, mind vízleadásban megelőzte a konkurens hibrideket, egy jó ár-érték aránnyal rendelkező kukorica.



Időközben az energiaárak növekedése miatt a vízleadás egyre jobban előtérbe került a hibridválasztásunk során és a mai napig meghatározza a döntéseinket.

A DKC 3511 a gabona előveteménynek szánt területeken felülmúlta a DK 440-es hibridet, nagyobb termésmennyiséget tudtunk vele realizálni még az aszályosabb években is.



Idén az új generációs hibridek közül a DKC 4490-es hibriddel bővítettük a portfóliónkat, mely hibrid teljesítményéről a tavalyi Innovációs Centrum kísérletünkben győződhettünk meg. Felénk elég gyakori jelenség a virágzáskori aszály és a kísérleti eredmények alapján a DKC4490-nek kiváló a stressztûrő képessége. A döntésünket erősítette, hogy nagyon jó gyakorlati tapasztalatok voltak ezzel a hibriddel a környező gazdaságokban is.



Képgaléria: www.agronaplo.hu/kepgaleria/94

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!