Gabonapiac Februárban

Agro Napló

A Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége örül annak, hogy rendezni kívánják a határidős szerződések kérdését, és megváltozni látszik az a hibás felfogás, mely szerint a betakarítás előtt a termelő és a vevő között megkötött szállítási szerződés egyértelműen a termelőre hátrányos konstrukciónak tekintendő. Az elmúlt szezon bebizonyította, hogy a határidős ügyletek hiánya komoly bevételkiesést tud okozni a termelőnek is.

A törvénymódosítás ugyan nem oldja meg az alapvető problémát, de mindenképpen pozitív elmozdulást jelent a megoldás irányába, miszerint igyekszik átláthatóbb szerződéses viszonyt kialakítani a termelők és vevőik között.

A módosítás többek között megszabja, hogy a szerződésben rögzíteni kell, hogy a termelő mely területéről, milyen terményre és – a térségre jellemző ötéves átlagos hozam alapján – milyen mennyiségre szerződik. Ahhoz, hogy a termelő elállhasson a szerződésben foglaltaktól, a szerződő felet még a termény betakarítása előtt értesítenie kell arról, ha rajta kívül eső ok miatt nem termett meg a leszerződött árumennyiség. A kieső mennyiséget az általa használt más mezőgazdasági földterületről (amennyiben ott megtermett) köteles pótolni.

Véleményünk szerint a törvénymódosítás valamilyen változást hozni fog a határidős piacon, de továbbra is egy szűkebb körben és csupán bizalmi alapon működik majd.

A határidős ügyletek lényege továbbra is az marad, hogy a felek megállapodnak a mennyiségről, árról, minőségről és a teljesítés időpontjáról, ahogyan ez a tőzsdén is történik. A lényegi különbség a két lehetőség között továbbra is a kockázat marad: míg a tőzsde teljes biztonságot jelent, nincs partnerkockázat, a közvetlen eladó és vevő között létrejött ügylet a vevőnek többletkockázatot jelent, saját kockázatán túl termelői kockázatot is vállalnia kell.

A határidős ügyletek előnyei:

  • A termelő terményének egy részére bebiztosíthatja az eladási árat még a betakarítás előtt, ezáltal kihasználhatja a kedvező ártrendeket és többletbevételre tehet szert, előre tervezhet.
  • A kereskedőnek lehetőséget nyújt az export tervezésére, folyamatosan a világpiacon lehet, építheti partnerkapcsolatait és előre megszervezheti a lebonyolításhoz szükséges logisztikát. Ezáltal megakadályozható az árutorlódás, fuvareszközhiány és biztosítható a folyamatos áruszállítás.
  • Az európai feldolgozó ipar, mely a legfontosabb felvevőpiaca a magyar gabonának folyamatosan szerződhet, vásárolhat, előre tervezhet, és ezzel kivédheti a hektikusan ingadozó árakból adódó veszteségeket (ma már fedezeti ügylet nélkül eredményesen nem is működhet a feldolgozó ipar).
  • Az európai cégek a MATIF mellett a magyar piacot használták fedezeti ügyletek megkötésére, ezáltal jelentős likviditást biztosítva a piacnak. Ennek szintén a magyar termelők lehettek a haszonélvezői, hiszen így mindig volt elérhető piaci ár. 


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A ragadó idő foglyai

A ragadó idő foglyai

Becsapja magát az, aki nem veszi tudomásul a változást, aki megszokásból cselekszik. Az elmúlt év árnyékából értékelve 2023 egy igazán nehéz év lesz....

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az őszi búza tavaszi lombtrágyázása

Az idei év sem szűkölködik növényeink részére szélsőséges időjárásban, ami miatt a tenyészidőszakban egyre kevesebb a növények számára a növekedéshez...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!