Dow Seeds- Innováció újratöltve!

Agro Napló
Az utóbbi évek sikerei nyomán döntött úgy a Dow Seeds, hogy Magyarországon, Szegeden építi fel Európa egyik legnagyobb és legmodernebb, minden igényt kielégítő nemesítő állomását. Ehhez kellett, hogy az előző években itt elvégzett munka sikeres legyen és a Magyarországon felhalmozott tudás, tapasztalat, megújuló körülmények között még hatékonyabban működve szolgálja a magyar és európai gazdálkodókat.

Szegeden 2004-ben kezdődött a nemesítői munka, mára nem csak kukorica- és napraforgó nemesítéssel foglalkozik az állomás, de kibővült a termeltetés-kutatási, illetve a vetőmag-felszaporítási csoportokkal is.

A Dow Seeds európai kukoricanemesítési programjai közül a legjelentősebb a Kontinentális nemesítési program, melynek keretein belül amerikai és helyi vonalak, illetve tisztán amerikai szülők hibridjeit teszteljük, szelektáljuk és csak a legjobbak kerülnek a fejlesztési kísérleti hálózatunkba. Ez egy kelet-közép-európai hálózat, melynek a bázisát Magyarországon találjuk. Több helyszínen folyik a vetésidő- és tőszámbeállítások tesztelése kis parcellán, mindezek mellett pedig összehasonlító kísérleteket állítottunk be nagy parcellákon az egész ország területén, ahol a Dow Seeds hibridek mellett hibridjelöltjeinket és a legfontosabb konkurens hibrideket is teszteljük. A folyamat végére hibridspecifikus ajánlást tudunk adni a gazdálkodóknak, mindenkinek a termelési környezetéhez legjobban illő hibridet, hibrideket javasolva.

Az idei esztendőben egy teljesen megújult Dow Seeds portfólióval állunk a termelők rendelkezésére:

 

Új hibridjeink már a dihaploid nemesítési technológia segítségével előállított kukoricák. Ez a technológia biztosítja, hogy 100%-ban homogén, beltenyésztett vonalakat kapjunk. Ez nagyon fontos az általunk kiemelt tulajdonságok (mint például a szárazságtűrés) biztonságos öröklődése érdekében.

Első, tisztán amerikai felmenőkkel rendelkező hibridünk a DA Sonka (FAO 380), amely komoly elismerésre tett szert az elmúlt években. DA Sonka, már a névválasztás is felhívja a figyelmet erre a termékre. A DA Sonka különleges terméke a DOW SEEDS-nek. A 2011-es bevezetése óta minden termőhelyen és évjáratban bizonyította versenyképességét a konkurens piacvezető hibridekkel szemben. A nagyon aszályos 2012-ben szintén a legjobbak között találtuk, eredményei a top hibridek közé emelte. A DOW SEEDS nagyparcellás összehasonlító fajtakísérletében a legnagyobb termést produkálta. 2013-as évben mind a fejlesztési, mind a DEMO kísérletek egyik legjobbja. Több ezer ha-on szavaztak neki bizalmat a magyar termelők. Üzemi átlagaikat növelve nagymértékben hozzájárult gazdaságuk versenyképességéhez. Agrotechnikai háttere kiváló, mind betakarításkori szemnedvessége, mind termése mint egy jó sonkának íze és illata igazi ínyencséget ígér.

Ez a hibrid a megújított portfólió alapja.

Ajánljuk mindazoknak, akik magas szinten űzik a kukoricatermesztés művészetét!

Mostanra minden éréscsoportban található legalább egy új Dow Seeds hibrid, de a Magyarországon legfontosabb FAO 300-as kategóriában több is a gazdák rendelkezésére áll, ezáltal mindenki megtalálja a neki legmegfelelőbb hibridet amivel optimalizálhatja a termelést és maximalizálhatja a profitot.

Ilyen hibrid a korai éréscsoportban a DS0791C (FAO 350), amely a Sonka után a második „legfinomabb” Dow Seeds hibrid, a Karaj! Generatív típusú növény, alacsony-közepes növénymagassággal és csőeredéssel. Feltünően erektív levélállásáról könnyen kitűnik versenytársai közül. Nagyon korán virágzik (éréscsoportjánál 2-3 nappal korábban), hím- és nővirágzása szinkronban van, ezáltal elkerüli a virágzáskori stressz okozta hátrányokat. Intenzív körülményeket meghálálja. Terméspotenciálját normál vetésidőben vetve maximalizálja. A Dow Seeds fejlesztési és DEMO kísérleteiben egyaránt éréscsoportjának a legjobbja volt.

 

„Testvére” a DS0336C (FAO 330), ez a hibrid folytatja a Dow Seeds „hagyományokat” és a már ismert korai koncepció előnyeit ötvözi a nagy termőképességgel. Korai fejlődési erélye az egyik legjobb a piacon szereplők közül, így nagyon korán vethető. Fejlődése a hidegebb tavaszi körülmények között is töretlen.

Meggyőzően, minden évben kiemelkedő teljesítményt mutatott. Kiváló termőképesség, rendkívül jó vízleadása jellemzi a DS0336C-t. Generatív típusú hibrid. Növénymagassága és csőtűzése is alacsony-közepesen magas, ami jelzi, hogy a kontinentális klímához kitűnően alkalmazkodó hibrid. Üzemi eredményei és a fejlesztési kísérletek is mutatják az amerikai vérvonal kvalitásait.

Az innováció folytatódik, jobbnál jobb hibridek kerülnek ki a kutatási-fejlesztési hálózatunkból, hogy mindenkor a legjobbat adhassuk „magunkból”.

Rácz Béla

fejlesztőmérnök


 

 

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!