Huszár aktív– a magyar huszár

Agro Napló

A Bayer CropScience – mint a világ egyik vezető mezőgazdasági vállalatának – fejlesztői már a jövőre gondoltak, amikor – többek között a kétszikűek rezisztenciája elleni küzdelem jegyében – megalkották a Huszár OD gyomirtó szer két hatóanyagú változatát, a Huszár aktívot. Ez a készítmény most Magyarországra is megérkezett, és az idei szezonban már a gabonatermesztők rendelkezésére áll (a cikk lejegyzésekor engedélyezés előtt állt).

A Huszár aktív az immár klasszikus jodoszulfuron és mefenpir széfener mellett 2,4-D-EHE-t, azaz 2,4-D-etil-hexil-észtert tartalmaz. A 2,4-D észter formájának előnye a változatlan gyomirtó hatás mellett jelentkező jobb toxikológiai profil, jobb felszívódás és keverhetőség. A Huszár aktív összetétele: 10 g/l jodoszulfuron, 377 g/l 2,4-D-EHE és 30 g/l mefenpir-dietil széfener. Formulációja OD, így a felhasználás szempontjából ugyanazokat az előnyöket hordozza magában, mint elődje. Sőt, míg a Huszár OD alacsony dózisa (0,1 l/ha) miatt a csomagban ajándékba adott 1 l/ha Mero alkalmazása mindig javasolt, a Huszár aktív magasabb dózisának (1 l/ha) és a benne lévő adjuvánsoknak köszönhetően – az esetek igen nagy részében – felesleges az olajos adjuváns hozzáadása.

Hatóanyagok

A Huszár aktív fő hatóanyaga elődjéhez hasonlóan a jodoszulfuron. A készítménnyel teljes dózisban (10 g/ha) juttatjuk ki ezt az egyedülálló módon egy- és kétszikű gabonagyomok ellen önmagában is kiváló hatékonyságú szulfonil-karbamid hatóanyagot. Így természetesen az új formuláció ugyanazzal az egyszikűirtó spektrummal rendelkezik, mint a Huszár OD.
A Huszár aktív kétszikűek elleni hatását is elsősorban a jodoszulfuron nyújtja.

A hozzávetőlegesen féldózisú 2,4-D-EHE szerepe kettős: (a) gyomirtó szerként működik, illetve (b) egyfajta „aktivátor” szerepet tölt be azáltal, hogy bizonyos esetekben érzékenyebbé teszi a gyomnövényeket a jodoszulfuronra. Ennek figyelembevételével a 2,4-D-EHE a következő módon egészíti ki a szulfonil-karbamid hatást:

  • az érzékeny kétszikűek esetén gyorsítja a tünetek kifejlődését, és fokozza a hatásbiztonságot nehezített viszonyok (pl. túlnőtt gyomok, viaszos levelek) esetén,
  • Az ALS-gátlókra kevésbé érzékeny kétszikűek időben való kezelése esetén nem csak gyorsítja a tünetek megjelenését, hanem a végső hatékonyságot is javítja.
  • A kevésbé érzékeny kétszikű fajok (pl. veronika-félék) a kezelés idejére sokszor elvirágzanak, és kilépnek a gyomirtó szerekre érzékeny stádiumból. Ilyenkor segít a 2,4-D-EHE „aktiváló hatása” azáltal, hogy hormonként működve stimulálja, „újraindítja” a gyomnövények életfolyamatait (azaz aktiválja a gyomokat), melyek ezáltal érzékenyebbé válnak a jodoszulfuronra. Ezt a jelenséget összefoglalóan a „kor-rezisztencia” megtörésének hívhatjuk.
  • Formuláció

    Az OD a Bayer CropScience saját formulációs technológiája. Kipermetezéskor a készítmény felületaktív anyagai a permetcseppek külső felületére kerülnek és töredékére csökkentik azok felületi feszültségét. A csepp így a becsapódáskor nem pattan le, hanem megtapad és elterül. A hatáskifejtéshez szükséges hatóanyag-mennyiség a levélen marad. A szétterült permetcseppből a víz gyorsan elpárolog, az olaj mikrocseppek pedig befedik a hatóanyag molekulákat. Az eső ekkor már nem tud hatékonyság-csökkenést okozni. A hatóanyagok az olajos fázisból igen gyorsan felszívódnak, s a levél belsejében azonnal kifejtik hatásukat.

    Biológiai hatás

    A Huszár aktív két gyomirtó hatóanyaga két teljesen különböző hatásmódot képvisel. A jodoszulfuron ALS-gátló, a 2,4-D-EHE hormonhatású.
Az optimalizált aránynak és a kitűnő formulációnak köszönhetően a hatóanyagok között szinergizmus lép fel, a Huszár aktív tehát több mint a hatóanyagokat tartalmazó szólótermékek arányos elegye.

    Hatásspektrum

    A Huszár aktív széles hatásspektrumú kalászos gyomirtó szer, mely kiváló hatékonysággal rendelkezik jó néhány fontos egyszikű gyomnövény és a kétszikű gyomok igen széles skálája ellen. A készítmény hatékony többek között a következő egyszikű gyomok ellen: nagy széltippan, vadzab (fejlettségtől függően), kanáriköles és perje-félék (Lolium- és Poa-fajok egyaránt).
A kétszikűek közül említésre méltó a mezei acat, a ragadós galaj, az árvakelésű napraforgó, a parlagfű, az ebszékfű, a kamilla, a mezei pipitér, a pipacs, a tyúkhúr, a szarkaláb-félék, a vadrepce, a pásztortáska, a búzavirág, a repcsényretek, a disznóparéj-félék, a fehér libatop, a veronika-félék, az árvacsalán-félék, a mezei árvácska és a zsombor. A sort természetesen még hosszan lehetne folytatni. A szulfonil-karbamidokra kevésbé érzékeny kétszikű gyomok azok, amelyeknél a 2,4-D-EHE a legtöbb esetben hatékonyságjavulást hoz. Ide tartoznak például a veronika-, illetve árvacsalán-fajok és a mezei árvácska. Késői kezelésnél ezeknél a fajoknál jól érvényesül az említett „aktiváló” hatás is.
A Huszár aktív a herbicid-toleráns napraforgó és repce árvakelések ellen is kiváló hatású.

    A Huszár aktív átlagos hatékonysága Lengyelországban, 34 kísérlet alapján

     

    A Huszár aktív felhasználása

    Kultúrák:

    A Huszár aktív felhasználása Magyarországon őszi búzában, rozsbúzában (régi nevén tritikáléban) és rozsban lesz engedélyezve. A Huszár OD-hoz hasonlóan nem javasolt az árpában való alkalmazása, mert egyes fajták érzékenységet mutathatnak, és a készítmény depressziót okozhat.

    Dózis:

    A Huszár aktív dózisa minden kultúrában és kijuttatási időben egységesen 1 liter/ha.

    Kijuttatási idő:

    A Huszár aktív a kultúra bokrosodásának közepétől (BBCH25) a két szárcsomós stádiumig (BBCH32) használható fel. Őszi gyomirtásra a 2,4-D-EHE tartalom miatt nem alkalmazható.

    A Huszár aktív gyomirtó tudását akkor tudja maximálisan hozni, ha az érzékeny egyszikűek 1–3 leveles korában, de – vadzab kivételével – legkésőbb a gyomok bokrosodásának végéig kijuttatjuk. Amennyiben a cél elsősorban valamely egyszikű gyomnövény elleni védelem, a kijuttatás idejét ahhoz kell igazítani. Korábbi kijuttatással jobb eredményt érhetünk el!

     

    Kétszikű gyomok esetén az optimális stádium a 2–4 lombleveles állapot, de legkésőbb a 6–8 leveles stádiumig kell kijuttatni. Így a gyomok elleni védekezés szempontjából az optimális kijuttatás a gabona szárbaindulás kezdetéig (BBCH30) terjed. Sokszor előfordul viszont az, ami 2013-ban is, hogy az optimális stádiumban nem lehetett szántóföldi munkát végezni. Ezért előnyös, hogy a Huszár aktív a gabona kétszárcsomós állapotának végéig biztonságosan kijuttatható.

    Mezei acat elleni védekezésnél különösen fontos a jó időzítés: a hajtások döntően tőlevélrózsás, max. 15 cm-es fejlettségénél permetezzünk!

    Egyéb szempontok:

    A Huszár aktív teljes hatáskifejtéséhez 7–10o C hőmérséklet szükséges. Ne kezeljük a gabonát a készítménnyel, ha fagyos éjszaka várható, vagy az állomány valamilyen okból (rossz áttelelés, vízborítás, betegségek) súlyosan stresszelt állapotban van.

    Tankkeverékek:

    Olajos és más adjuvánsokkal jól keverhető, de ezek hozzáadása általánosságban szükségtelen és a legtöbbször nem fokozzák a Huszár aktív hatékonyságát. Mégis előfordulhatnak olyan szélsőséges esetek, amikor javasolható 1 l/ha Mero hozzáadása a permetléhez. Ilyenek lehetnek pl. a nagyon erős vegyes gyomfertőzés, túlnőtt egyszikű gyomok, vagy extrém acatfertőzés.

    A 2,4-D tartalom miatt a Huszár aktívot ne juttassuk ki nagy dózisú UAN, vagy más ammónium-nitrát tartalmú műtrágyával együtt. Lengyelországi gyakorlat szerint karbamiddal problémamentesen keverhető. Cerone-val való keverése nem javasolt. Levéltrágyák keverése előtt győződjünk meg a fizikai keverhetőségről. Ilyen esetben használjunk nagyobb lémennyiséget, illetve kerüljük a nagy hőségben, tűző napon való kezelést, és a további tankkeverék partnerek alkalmazását.

    Utóvetemény:

    Ebből a szempontból a Huszár aktív azonos a Huszár OD-vel, a javaslat változatlan: a kalászos betakarítását követő őszön érzékeny kétszikű kultúra (pl. repce) is vethető, ha a Huszár aktív kijuttatása és a vetés között 120 nap eltelik, és ezalatt legalább 100 mm csapadék hullik. Ebben az esetben is javasolt a talaj 15–20 cm mély megművelése.

    Helyettesítő kultúra:

    Ha a Huszár aktívval kezelt őszi gabona valamilyen okból (fagy, vízborítás stb.) kipusztul, 15 nap után a talaj elművelése nélkül tavaszi búza vethető. A talaj megfelelő elművelése esetén 15 nap után tavaszi árpa, 30 nap után pedig kukorica is vethető.

    Rezisztencia megelőzése

    A Huszár aktív a hatásspektrumába tartozó kétszikűek vonatkozásában a rezisztencia megelőzés kiváló eszköze. Két hatóanyaga két különböző HRAC (herbicid rezisztencia akció bizottság) osztályba tartozik: a jodoszulfuron a B osztályba, míg a 2,4-D-EHE az O osztályba tartozik. A jövőben egyre inkább követelmény lesz, hogy olyan új készítmények kerüljenek széles körű gyakorlati alkalmazásra, amelyek több, egymástól távoli HRAC osztályba tartozó hatóanyagot tartalmaznak, s ezáltal képesek a gyom-rezisztencia kialakulását megelőzni. A kétszikű gyomok vonatkozásában a Huszár aktív ennek a követelménynek kiválóan megfelel.

    Ajánlás

    Kedves Olvasó, ha Ön az elmúlt években Huszár OD felhasználó volt, örömhír az Ön számára az új Huszár érkezése. Ha eddig nem használta keresztspektrumú gyomirtónkat, de vannak területei, ahol pl. nagy széltippan, mezei acat, ragadós galaj, ebszékfű, árvakelésű napraforgó stb. akár egyszerre fertőz, feltétlenül próbálja ki a Huszár aktívot!

    Az új gyomirtó készítmény még jobb hatásspektrumával és kedvező költségszintjével kiválóan illeszkedik a magyarországi gabonatermesztés körülményeihez. A huszár – ami csaknem minden európai nyelven érthető – egy magyar szó, a Huszár aktív pedig a Bayer CropScience új magyarországi keresztspektrumú gabona gyomirtója. Legyen a Huszár aktív a magyar huszár!

    Farády László

    Bayer CropScience

    A cikk szerzője: Farády László

    Címlapkép: Getty Images
    NEKED AJÁNLJUK
    CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
    KONFERENCIA
    AgroFuture 2024
    Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
    AgroFood 2024
    Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
    Vállalati Energiamenedzsment 2024
    Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
    Agrárium 2024
    Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
    EZT OLVASTAD MÁR?