Magas minõségû hazai durum búza

Agro Napló
Vetõmagtól a tésztáig. Az MF Agrária Kft. olyan lehetõséget kíván a magyar gabonatermelõknek biztosítani, amely kiküszöböli azokat a piaci anomáliákat, amelyek a 2009-es évet, vagy a 2010-es év elejét jellemezték. Emlékezzünk vissza, az említett idõszakban jellemzõen csak rendkívûli nehézségek árán lehetett a megtermett búzát értékesíteni! A termelõk májusban tudtak tavalyi búzájuktól, nyomott áron „szabadulni”. Az ehhez hasonló értékesítési nehézségek az elmúlt években többször is elõfordultak, megnehezítve a gazdálkodás tervezését, rontva jövedelmezõségét.  

A termelők jogosan várnak egy kiszámíthatóan és nyereségesen termelhető növényt, melynek értékesítése nem okoz majd fejtörést! Így született a „Vetőmagtól a tésztáig” gondolat, amelyben: a nemesítő kiváló fajtákat biztosít, a felhasználó ipar felvásárolja a minőségi terményt és tésztát gyárt belőle. Zárt rendszerben, meghatározott fajták felhasználásával biztosítani tudjuk a megtermelt minőségi termény visszavásárlását akár előre meghatározott, fix áron, akár az aktuális tőzsdei ár alapján!

 


 





2010 tavaszán nagyüzemi termelési körülmények között mutatkoztak be Magyarországon a Bologna-i PSB tavaszi durum búza fajtái. Miért épp tavaszi? Azért mert a Barilla magas minőségi elvárásainak kizárólag tavaszi durum fajták beltartalma képes megfelelni, az őszieké nem!



A PSB a legnagyobb múltra visszatekintő olasz búzanemesítő. Küldetése a mezőgazdasági termelők, a malom- és élelmiszeripar, valamint a fogyasztók igényeinek maradéktalanul megfelelő fajták nemesítése. Durum búza nemesítését 1989-óta összehangolja a szintén olasz Barilla céggel. Barilla a legnagyobb kompetenciával rendelkező tésztagyártó a világon. Közös munkájuk gyümölcsei azok a fajták, melyek minőségi paramétereiket, valamint termőképességüket tekintve messze túlszárnyalják a hagyományos durum búza fajtákat. A PSB durum búza fajtáiból termett minőségi terményt a Barilla korlátlanul felvásárolja. Így lett mára a PSB a világ egyik vezető kalászos gabona nemesítője!





Mielött munkához láttunk volna, gondosan teszteltük a fajták viselkedését a Kárpát-medence időjárási viszonyai között. A 2009-es rendkívûli száraz évben a fajták 4–5,8 tonna/hektár hozamokat produkáltak, idén ez 3,4–6,7 t/ha között alakult. Teljes mértékben beigazolódott az olasz nemesítő állítása, miszerint fajtái hozama nem tér el jelentősen az őszi kalászosok hozamaitól. Sőt! Mindkét vizsgált (száraz és csapadékos) évben azt tapasztaltuk, hogy az adott gazdaság őszi búza termés átlagát 2–3 mázsával felül tudtuk múlni!



A fajták kiváló hozam és minőségi paraméterekkel kápráztatták el az ország különböző pontjain a termelőket.



Beszéljenek a tények: 



- Vas megyében, Szombathely mellett Bosits András gazdaságában tavaszi durum búza fajtáink az alábbi eredményeket produkálták:

SARAGOLLA 6,75 t/ha szemtermés, 81,7 HL-súly, 13,9% fehérje;

LEVANTE 6,55 t/ha szemtermés, 81-es HL-súly, 14,7% fehérje. 



- Somogy megyében, Somogyjádon, a Jádi Zrt.-nél a következő eredmények születtek:

SARAGOLLA 6,19 t/ha szemtermés, 80,1 HL-súly, 12,5% fehérje;

LEVANTE 4,03 t/ha szemtermés, 77,5-ös HL-súly, 13,2% fehérje.





Az elért beltartalmi és hozam eredmények egyértelmûen igazolják részünkre annak a szoros és egyedülálló együttmûködésnek az eredményességét, amelyet a PSB a Barillával együttesen folytatott az elmúlt 20 évben. Magyarországi és a szomszédos országok több éves eredményei alapján kijelenthetjük, hogy a PSB tavaszi durum búza fajtái esetében megdőlt az a korábbi vélemény, hogy a tavaszi kalászosok terméspotenciálja jelentősen alulmarad az ősziekével szemben. MF Agrária Kft. által 2011-es vetésre ajánlott két kiváló tavaszi durum búza fajta: SARAGOLLA és LEVANTE.




Ősszel a kalászosok vetését a kukorica elhúzódó betakarítása és a lehullott csapadék egyaránt akadályozta, sok helyen lehetetlenné tette. Ennek következményeként 15–20%-kal kevesebb őszi búza került elvetésre, mint megelőző években, így a búza jegyzései is magas árakat mutatnak a következő évre. A durum búza piacán is magas árakra számítunk az elkövetkező esztendőben, ezért javaslom a Tisztelt Termelőknek, jövő tavasszal vessenek nagyobb területen tavaszi durum búzát! Szerződött partnereinket részletes technológiával és teljes körû szaktanácsadással támogatjuk!






Szerződéskötéssel, technológiával és fajtákkal kapcsolatosan további információ:

MF Agrária Kft. Steinmacher László, mobil: +36-20/344-6321,



email: l.steinmacher@t-online.hu.

 

 



Termelői tapasztalatok

 

Szerényi Zoltán • Jádi Zrt., elnök: az idei tavaszon 27 hektáron vetettünk tavaszi durum búzát. Első osztályú, gyönyörûen kikészített vetőmagot kaptunk Bolognából. Az ajánlotthoz képest magasabb vetőmag normával mentünk, ezzel a sûrûbb vetéssel értük el a 6 t/ha feletti hozamot. Gomba ellen három alkalommal védekeztünk, először bokrosodáskor és két alkalommal virágzásban. A szövetkezet cukorrépát is termel, ami ideális előveteménye a tavaszi durumnak, így jövőre a Saragolla fajtából mintegy 50 hektárt tervezünk elvetni.





Bosits András • egyéni vállalkozó: korán, már március 3-án vetettünk 205 kg/ha vetőmag normával. Szép, egyenletes kelést követően a tavaszi durum hihetetlenûl gyorsan fejődött. Felhívták a figyelmemet, hogy a durum búza fogékonyabb a fuzáriumra, ezért az őszi szántás során szárbontó baktériumot juttattam ki, majd a vegetációban preventíven, kettő alkalommal védekeztem gomba ellen. A vevő a fehérjetartalmat premizálja, ezért érdemes volt a 178 kg/ha nitrogént kijuttatnom. Nálam a legmagasabb eredményt a Saragolla és a Levante érte el, ezért jövőre ezt a kettőt fogom vetni!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A Gabonakutató bőtermő kalászosai

A szegedi nemesítőház őszi kalászos gabonái közül több fajtát is tudunk javasolni a kifejezetten nagy termőképességű fajtákat kereső gazdáknak, melyek...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!