Lépéselõnyben a Dekalb-ok

Agro Napló
Nehéz tavasz után kihívásokkal teli betakarítási szezon  

2010 nem engedett a negyvennyolcból. Amilyen sok kihívást hozott a tavasz, legalább annyi jutott belőle őszre is. Lassan végéhez közeledik az aratás, amelyről elmondhatjuk, hogy minden idők egyik legnehezebb betakarítási szezonja volt. Az idei év ismét bővelkedett szélsőségekben. Több helyen születtek rekordtermések, emellett még mindig vannak olyan táblarészek, amelyekről még lánctalpas kombájnnal sem lehet betakarítani a termést. A rendkívül csapadékos ősz, különösen a betakarítás kezdetén jelentős különbségeket eredményezett az egyes hibridek szemnedvességében is. A betakarítás kezdetén a DEKALB vízelőny éréscsoporttól függően 2,2-3% volt, de még a betakarítás hajrájában is jelentős DEKALB vízelőnyt tapasztaltunk. Előző írásunkban rámutattunk arra a tényre, hogy 1% szemnedvesség előny a termésátlagtól és a szárítási költségtől függően 5-9000 Ft hektáronkénti költségmegtakarítást eredményezett.

 

Az időjárást sajnos nem mi alakítjuk, viszont az időjárási szélsőségekhez leginkább alkalmazkodó hibrideket fejlesztünk a kukoricatermelőknek. A DEKALB-nál azon dolgozunk, hogy termékeinkkel, szolgáltatásainkkal hozzájáruljunk partnereink sikeréhez. Hiszen pontosan tudjuk, hogy mi csak akkor lehetünk sikeresek, ha a DEKALB-ot termelő gazdák is sikeresek.



Még nem fejeződött be a 2010-es év kísérleteinek kiértékelése, viszont néhány részeredményt, úgy gondoljuk, hogy hasznos lehet, ha már most megosztunk Önökkel:



Mi múlott a hibridválasztáson 2010-ben?



Több helyszínen állítottunk be olyan kísérleteket, amelyben arra kerestük a választ, hogy megérte-e a termelőknek egyértelmûen az ár alapján választani a hibridet, még ha a vetőmag-árkülönbség oly vonzónak tûnt is.

Tesztpartnernek a technikai szempontból egyik vezető hibridünket, a rendkívül megbízható DKC4490-et választottuk. A kísérletek tudatosan nem a legmagasabb átlagtermést elérő gazdaságokban állítottuk be.

 

Nézzük meg, hogyan szerepeltek a kísérletekben a legnagyobb forgalmú hibridek közül a közepes-olcsó árfekvésûek, a kihívó DKC4490-nel szemben!

 


 



A grafikonon a szárítási költséggel és a vetőmagárral szûkített árbevétel-különbséget tüntettük fel:

A számítás: 14,5%-ra korrigált termés tonna X terményár (43 000 Ft/tonna) – szárítási költség (650 Ft/tonna/viz%) – vetőmag hektáronkénti 2010 májusban érvényes ajánlott végfelhasználói ára (70 ezer mag/ha).



A kísérlet tanulsága szerint a Kleffmann ”top 10” legolcsóbb hibridje mintegy 38 000 Ft relatív veszteséget „termelt” hektáronként a kiváló stressztûrő, nagy termőképességû, korszerû DKC4490-hez képest.



Ismét bebizonyosodott, hogy érdemes a magas értékû hibridekre áldozni és hogy a vetőmagon 2010-ben sem érte meg spórolni.

 

Mit ajánlunk Önöknek a következő szezonra?



Szeretnénk kiemelni az igen korai DKC3705Új (FAO 290) „rajt-cél-győzelem” hibridünket, mely már tavasszal kiváló korai fejlődési erélyével felhívta magára a figyelmet. A betakarítási eredmények ismeretében elmondhatjuk, hogy több helyen még a korai FAO 300-as hibrideket is képes volt legyőzni. A DKC3705 kifejezetten jól szerepelt a korai vetésidőkben. A hibrid különlegessége gyönyörû, cirmos-piros szemtermése.



A korai csoportban minden kukoricatermesztőnek ajánljuk a DKC4590 „Eminens” hibridet, mely minden fontos értékmérője kiérdemli a csillagos ötöst. Az idén kísérleteinkben, éréscsoportjában fej-fej mellett végzett az élen a DKC4795 „Aszálylovag” hibridünkkel, az „Eminens” a Magyar Kukorica Klub Top 20 kísérletében 2. helyen végzett csoportjában. 4 év kísérleti tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy eddig minden feladatot a maximumon oldott meg. Külön szeretném megemlíteni, hogy a DKC4590 flexibilis csőtípusának köszönhetően a nagy termések eléréséhez nem igényli a magas tőszámok használatát.

 

Az „Aszálylovag” DKC4795 jól láthatóan a csapadékos időjárást is kedveli. A Kukorica Klub Top20 kísérleteiben a 4. helyet szerezte meg a FAO 300-as csoportban. Terméspotenciálját és stressztoleranciáját illetően a korai csoport végének abszolút vezető hibridje.



Az DKC4608 Új (FAO 390) hibridünk az „Aranyszemû” jelzőt kapta, nem véletlen, hiszen magas hektoliter-tömegû, kemény magja, gyönyörû sötétsárga, fényes termése valódi érték a termés minőségére különösen igényes termelők számára.



A középérésû DEKALB hibrid portfolió vezetője a DKC5276 (FAO 470) „óriási termés, páratlan stabilitás” hibridünk mely immár 4 éve van a csúcson. Az idén is fölényesen nyerte a FAO 400-as versenyt a TOP20 kísérletekben. Új hibridünk az éréscsoport elején a DKC4995 Új (FAO 400) „nagy teljesítmény, kiváló vízleadás”, mely a Magyar Kukorica Klub termésversenyében 18 tonna/ha feletti terméssel az első hely idei várományosa. Az éréscsoport közepének lehengerlő teljesítményt nyújtó új hibridje a DKC5007 Új (FAO 450), mely a nagy termésekre pályázó és a termés minőségére is különös figyelmet fordító termelők érdeklődésére tarthat számot.

 


 

 

Ön 2011-ben is biztos lehet benne, hogy amikor DEKALB vetőmagot választ, a legjobbat választja, hiszen a DEKALB fajtajelölteknek rendkívül szigorú tesztelési rendszeren kell keresztül menniük, és csak a legjobbaknak van esélyük arra, hogy a piacra kerülhessenek.



Válassza a DEKALB hibrideket, mert minden éréscsoportban több abszolút élvonalbeli hibridet tudunk ajánlani, legyen akár csapadékos vagy aszályos időjárás, Ön a lehető legjobb terméseket takaríthassa be jövőre is.



Kérjük, vegye igénybe szolgáltatásinkat! Kereskedelmi képviselő és fejlesztőmérnök kollégáink segítenek Önnek, hogy jövőre az igényeinek leginkább megfelelő DEKALB hibrideket választhassa.



Ezúton kívánok Önnek a Monsanto Hungária Kft. összes munkatársa nevében Boldog Karácsonyt és Sikeres 2011-es évet!





Kökény Benő

Marketing manager




Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 17. 10:03