Gombatoxin-logika

Agro Napló
Rengeteg cég forgalmazza a piacon az általa hiper-szuper terméknek kikiáltott gombatoxin ellenes készítményét. Sok forgalmazó egymás fölé licitál abban, hogy milyen arányban tudja a terméke hatástalanítani a különbözõ toxinokat. Sajnos sok ilyen termék mögött nem áll semmilyen kutató-fejlesztõ munka, vagy ha áll is, az már 5-10 évvel elmarad a legújabb kutatásoktól. A BIOMIN kifejlesztette a piacon egyedülálló, 3 toxin-hatástalanítási stratégiát ötvözõ termékét, a Mycofix® Plus 3.E-t. A cég kutatásai alapján egy logikai elemzéssel most szeretnénk néhány félreértést eloszlatni a toxinokkal és azok hatástalanításával kapcsolatban.  


Telepi logika: ha a gabonám szép és nem látszik rajta a penészgomba, akkor nincs rajta toxin sem.



Biomin logika: a legszebb gabona is toxinszennyezett lehet, függetlenül attól, hogy penészes-e vagy sem.



Tény: a BIOMIN több ezer toxinvizsgálatot végez évente olyan gabonákból is, amelyek nem mutatják a penész jeleit, de közel 90% százalékban mindig ki lehet mutatni egy vagy több toxint.

 

 



Telepi logika: ha szerves savval kezelem a gabonát, azzal megszüntethetem a toxinokat.



Biomin logika: a savazás nagyon jó dolog, mert hatékony a toxintermelő gombák ellen, de nem hatékony azon toxinok ellen, amelyek már a gabonában vannak.



Tény: az állatokra káros gombatoxinok kb. 70%­-a már a szántóföldön megtalálható a gabonában, amikor még nem is savaztuk le.

 

 



Telepi logika: az állatok nem mutatják a toxinokra jellemző tüneteket, így az állományban nincs toxinterhelés. A labor sem talált magas toxinszintet.



Biomin logika: A toxinok nem csak a jellemző kórképeket okozzák, hanem már igen kis mennyiségben képesek az immunrendszert károsítani, így a szervezet általános ellenállóképességét gyengíteni, ezáltal egyéb nem specifikus kórképeket idéznek elő, vagy hajlamosítják a szervezetet egyéb betegségek fellépésére. Esetenként csak a termelési eredmények csökkenésében mutatkozik meg a hatásuk. Két vagy több csekély mennyiségben jelenlévő toxin egymásra hatásából pedig sokszoros hatások adódnak össze. A labor csak pár toxint vizsgál a takarmányokban előforduló toxinokból.



Tény: több, mint 400 toxin lehet a gabonákban, amelyekből ismerünk 4 Aflatoxint, 4 Ochratoxint, 6 Fumonizint, 3 Zearalenont, és 150 Trichotecént, amelyek közül általában csak párat vizsgálunk, tehát a vizsgálati eredmény messze nem ad reális képet. Pedig 2 Fuzárium faj már 10-12 toxin keverékét termelheti meg egy gabonában.

 

 



Telepi logika: használok toxinkötőt, azok hatékonyak.



Biomin logika: a toxinkötők alig hatékonyak a Zearalenon ellen és szinte hatástalanok a Trichotecénekkel szemben, pedig ez a két legfontosabb toxincsoport, ami ellen küzdenünk kellene! A toxinok kémiai szerkezete igen változatos, nincs egyetlen olyan stratégia, amelyik minden toxinra hatásos. Csak különböző stratégiák ötvözése hozhat 100%-os eredményt.



Tények: a Bécsi Egyetem vizsgálatokat végzett arra vonatkozóan, hogy milyen arányban képesek a különböző toxinkötők megkötni az egyes toxinokat. Az agyagásvány alapú termékek ugyan jó toxinkötő tulajdonsággal rendelkeznek, de sajnos csak a poláros toxinokat kötik meg. Jól köthető az Aflatoxin, de csekélyebb mértékben köthető az Ochratoxin és a Fumonizin, még kevésbé a Zearalenon és szinte egyáltalán nem köthetőek a Trichotecének. Az Aflatoxint a piacon lévő agyagásvány alapú toxinkötők 20-100%-ig képesek kötni. A kötés főleg pH 3-on erős, de a vékonybél 6-os pH-ján a kötési kapacitása sokkal kisebb. Az élesztő alapú termékek kötési kapacitása 30% alatti, tehát még az Aflatoxinnal szemben is csekélyebb hatásúak. A vizsgált toxinkötők közül csak 12 volt képes kötni valamilyen szinten a Zearalenont, átlagosan 20%-ban, de a legjobb is csak 35%-ban. A Trichotecének köthetősége maximum 6%-os volt! Fontos az is, hogy a piacon lévő toxinkötők többsége nem csak a toxinokat köti meg, hanem a tápanyagokat, vitaminokat, antibiotikumokat is, amelyek így nem lesznek képesek felszívódni. Ez több 10%-nyi veszteséget is jelenthet!

 

 





Telepi logika: akkor a Mycofix® Plus 3.E sem hatékony, az is egy toxinkötő.



Biomin logika: a Mycofix® Plus 3.E nem csak egy toxinkötő. Egyedül ez a termék tartalmazza azt a 3 stratégiát, amivel minden állattartásban jelentős toxin kezelhető.



Tények: a termékben van egy olyan szinergista ásványkeverék, mely megköti a köthető poláros toxinok mintegy 100%-át, de specifikusan (vitamin, tápanyag, antibiotikum, stb. kötése 2% alatti!). A termék tartalmaz 2 enzimet, amelyek inaktiválják a Zearalenont és Trichotecéneket. Az észteráz a Zearalenont, az epoxidáz pedig a Trichotecéneket bontja el inaktív formává, így nem kell félnünk a toxinok káros hatásaitól. A 3. védelmi vonalként egy szilimarin tartalmú növényi adalékot tartalmaz, amely védelmet nyújt a hepato-toxikus anyagok káros hatásaival szemben, valamint egy olyan algakivonatot is, amely támogatja a szervezet természetes immunválaszát, így kompenzálja a toxinok immunszupresszív hatását.

 

 

Telepi logika: akkor a Mycofix® Plus 3.E biztos nagyon drága termék.



Biomin logika: a BIOMIN inkább egyszer magyarázza meg az árat, mint évekig magyarázkodik a minőség miatt. A termék hatékonyságából adódóan kissebb mennyiségben kell alkalmazni, így abszolút értelemben az egyik leggazdaságosabb termék kezelt tonna takarmányra vonatkozóan.



Tények: a Mycofix® Plus 3.E az egyik legjobb termék a költséghatékonyság szempontjából. Kísérleti adatok szerint a termék használatával tejelő tehenektől napi 2 liter tejjel többet nyerhetünk, valamint a hízósertések 14 nappal, a brojlerek 3 nappal korábban elkészülnek.

 

 



Telepi logika: a Mycofix® Plus 3.E-t is biztos csak úgy ránézésre ajánlják.



Biomin logika: a BIOMIN képviselői alig 30 perc alatt a helyszínen megvizsgálják az alapanyagokban lévő néhány toxin szintjét és ez alapján adnak ajánlást.



Tények: a BIOMIN, több évtizedes kutatásai alapján, összeállította azt az adagolási módszert, amelyben állatfajokra lebontva más-más bekeverési mennyiséget ajánlunk az aktuális toxinszinttől függően.



Dr. Jakab Gábor


Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Mikotoxin-problémák sertésekben

Mikotoxin-problémák sertésekben

Idén az időjárás kedvezett számos gombafaj megtelepedésének, így a sertéstakarmányokban is számíthatunk a mikotoxinok megjelenésére, esetenként magas...

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!